23 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Türk Dünyası Türk Dünyası kenetleniyor: Ortak alfabeden sonra sıra ortak haritada

Türk Dünyası kenetleniyor: Ortak alfabeden sonra sıra ortak haritada

Türk birliği yolunda yeni bir adım daha atılıyor. Ortak Türk Alfabesi kararının ardından, Türk Dünyası’nı birleştirecek ortak harita çalışması başladı. Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp, projeye dair ayrıntıları paylaştı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türk Dünyası kenetleniyor: Ortak alfabeden sonra sıra ortak haritada
KAYNAK: TRT Haber

Türk Dünyası, ortak alfabenin ardından tarih ve kültür bağlarını simgeleyecek ortak bir harita için harekete geçti.

ORTAK HARİTA İÇİN START VERİLDİ

Türk Dünyası'nın birliğini güçlendirmek amacıyla, tarih, coğrafya, edebiyat ve kültür konularında önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Bu kapsamda, ortak bir alfabe üzerinde uzlaşı sağlanmasının ardından, şimdi de Türk Dünyası'nın ortak haritası hazırlanıyor.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Haritacılık Kurumları Başkanları 1. Toplantısı, teşkilata üye ve gözlemci ülkelerin haritacılık kurumlarının başkanları ile askeri ataşelerin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp

TÜRK DÜNYASI’NIN ORTAK HARİTASI GELİYOR

Toplantıda Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye üye ülkeler olarak, Macaristan, KKTC ve Türkmenistan ise gözlemci ülkeler olarak temsil edildi. Toplantının ana gündemi, Türk Dünyası’nın ortak haritasının hazırlanmasıydı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Haritacılık Kurumları Başkanları Toplantısı’nda alınan kararlar ve harita projesi hakkında TRT Haber’e önemli açıklamalarda bulunarak, coğrafyanın ülke savunması ve kalkınmasındaki belirleyici rolüne dikkat çekti.

"COĞRAFYA KADERDİR"

Tümgeneral Osman Alp, haritanın stratejik önemine vurgu yaparak şu sözleri dile getirdi:

"Biz haritacılar; İbn-i Haldun’un 'Coğrafya kaderdir' sözünden yola çıkarak, coğrafyanın çok iyi bilinmesi gerektiğini savunuruz. Kalkınma ve savunmanın en önemli anahtarlarından biri haritadır."

İLK DÜNYA HARİTASI - XI YÜZYIL: KAŞGARLI MAHMUD'UN DÜNYA HARİTASI (THE WORLD MAP OF KAŞGARLI MAHMUD)
İLK DÜNYA HARİTASI - XI YÜZYIL: KAŞGARLI MAHMUD'UN DÜNYA HARİTASI (THE WORLD MAP OF KAŞGARLI MAHMUD)

İŞ BİRLİĞİ İÇİN DEKLARASYON İMZALANDI

Toplantıda haritacılık alanında teknik bilgi paylaşımı, eğitim, danışmanlık, müşterek harita üretimi standartlarının belirlenmesi ve sayısal haritacılık uygulamaları gibi konuları kapsayan bir deklarasyon imzalandı.

Bu deklarasyonla, TDT ülkelerindeki haritacılık uzmanlarından oluşacak bir çalışma grubunun kurulmasına karar verildi.

HARİTA ORTAK BAĞLARI GÜÇLENDİRECEK

Türk Devletleri Teşkilatı Haritası ve Türk Dünyası Haritası’nın oluşturulmasının kararlaştırıldığı toplantıya ilişkin Tümgeneral Alp, bu haritaların Türk Dünyası’nı coğrafi ve kültürel açıdan birleştireceğini ifade etti:

“Ortak Türk Dünyası Haritası ortaya çıktığında, o haritaya bakan tüm vatandaşlarımız aslında coğrafya olarak uzak gibi gözüken Türk Devletlerinin aslında çok yakın olduğunu fark edecek. Bizim adet, gelenek ve göreneklerimizin orada da geçerli olduğunu, oradaki bazı yaşam konularının bizde de aynen uygulandığını görecek. Dolayısıyla, sembol olarak gördüğümüz harita, aslında Türk Devletlerinin birbirinden ne kadar yakın olduğunu, geçmişte ne kadar birlikte yaşadığını ve gelecekte de neden birlikte olması gerektiği hakkında fikir verecek.”

HEDEF: HEM COĞRAFİ HEM KÜLTÜREL BİR HARİTA

Türk Dünyası’nın geniş coğrafyasını ilk kez 11. yüzyılda Kaşgarlı Mahmud, "Divan-ü Lügati’t-Türk" eserinde haritalandırmıştı. Şimdi ise bu miras, modern teknolojilerle yeniden canlandırılacak.

Tümgeneral Osman Alp, hem coğrafi hem de kültürel bir harita oluşturmayı hedeflediklerini belirtti:

"Türk Devletlerinin tarihsel süreçte varlık gösterdiği bölgeleri içeren, tematik unsurlarla zenginleştirilmiş bir harita üzerinde çalışıyoruz."

HARİTADA NELER YER ALACAK?

Ortak Türk Dünyası haritasında, şu tematik bilgiler yer alacak:

  • Yerleşim yerlerinin isimleri
  • İdari yapı ve nüfus dağılımı
  • Göç hareketleri
  • Kültürel varlıklar ve gelenekler
  • Konuşulan lehçeler
  • Yemek kültürü ve bölgesel mutfak detayları

Bu sayede, farklı bölgelerdeki benzer motifler, gelenekler ve yemek kültürleri bir harita üzerinden kolayca görülebilecek.

HARİTA ÜRETİMİ NASIL OLACAK?

İlk aşamada, topografya, hidrografya, bitki örtüsü ve yerleşim yerlerini içeren temel bir harita hazırlanacak. Daha sonra, bu temel harita üzerine kültürel ve tematik bilgiler işlenecek.

Her temanın ayrı bir haritada gösterilmesi de mümkün olacak. Örneğin, halı motifleri temasıyla hazırlanan bir harita, farklı Türk coğrafyalarında kullanılan ortak desenleri sergileyecek.

 TÜRK DÜNYASI’NI BİRLEŞTİREN SEMBOL: HARİTA

Tümgeneral Alp, haritanın Türk Dünyası’nın birliğini hissettirme ve gösterme açısından önemli bir rol oynayacağını vurguladı:

"Bu haritalar, Türk Devletlerini tarih ve kültür bağlamında bir araya getiren güçlü bir sembol olacak. Birlikte üreteceğimiz haritalar, bu devletlerin kökenlerine, tarihine ve kültürüne işaret edecek, Türk devletlerinin tarih boyunca kurduğu bağları görsel olarak görmemize ve anlamamıza imkan sağlayacaktır.”

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Suriye’de yüzler gülüyor! Şam’da yılbaşı kutlamaları başladı

Suriye’de yüzler gülüyor! Şam’da yılbaşı kutlamaları başladı