16 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Türk Dünyası Özbekistan ve Azerbaycan ortak feribot üretecek

Özbekistan ve Azerbaycan ortak feribot üretecek

Özbekistan ve Azerbaycan, 150 milyon dolarlık ortak feribot üretim projesi başlatarak Özbekistan'ın ulaşım ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Özbekistan ve Azerbaycan ortak feribot üretecek
KAYNAK: QHA

Türk dünyası ülkelerinin birbirleriyle olan iş birliği her geçen gün artarak devam ediyor. Özbekistan ve Azerbaycan, Özbekistan’ın ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 150 milyon dolarlık ortak feribot üretim girişiminde bulunacak. Bu girişim, iki ülke arasındaki ulaştırma ve transit işbirliğini artırma taahhüdünün bir yansıması olarak öne çıkıyor. Ayrıca, ortak depo altyapısının geliştirilmesi ve Trans-Kaspi rotası boyunca taşımacılığı iyileştirecek ortak girişimlerin kurulması gibi ek iş birliği fırsatları da değerlendiriliyor.

BAKÜ LİMANI’NA İLGİ VE İŞ BİRLİĞİ GELİŞMELERİ

Geçen yıl ağustos ayında, Özbekistan’ın eski Ulaştırma Bakan Yardımcısı Abdusamat Muminov, Özbekistan’ın Bakü Limanı’nın depolama altyapısından yararlanma isteğini dile getirdi. Bakü Limanı, 2022 yılında 904,000 ton yük işleyerek bir önceki yıla göre yüzde 65 oranında bir artış kaydetti.

Temmuz ayında, Özbekistan ve Azerbaycan, ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedefledi. Bu hedef doğrultusunda, ithalat ikamesi, karşılıklı ticaret misyonları ve ulusal ürün sergileri gibi stratejilere odaklanılacak. 13. İki Hükumetlerarası Komisyon toplantısı, Buhara’da yapıldı ve toplantı, Laziz Kudratov ve Mikayil Jabbarov’un eş başkanlığında gerçekleştirildi. 2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 26,5 artışla 231,6 milyon dolara yükseldi, bu yıl ise yüzde 2,6’lık bir artış daha görüldü.

TRANS-KASPİ KORİDORU

Özbekistan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları, Trans-Kaspi Koridoru içinde bir ortak lojistik şirketi kurulması ve Bakü ile diğer stratejik limanlarda depo ve lojistik merkezleri inşa edilmesi gibi projeleri değerlendirdi.

PETROL VE GAZ SEKTÖRÜNDE YENİ İŞ BİRLİKLERİ

22 Ağustos’ta, Özbekneftegaz Başkanı Bakhodirjon Sıdıkov ve SOCAR Başkanı Rovshan Najaf, petrol ve gaz sektöründe iş birliği ilkelerini içeren bir anlaşma imzaladı. Özbek-Azerbaycan iş forumunda, Bakan Laziz Kudratov, Ustyurt Platosu’nda ortak jeolojik araştırmalara başlanacağını ve Azerbaycan’daki mineral kaynak geliştirme projelerine Azerbaycanlı şirketlerin katılmaya davet edildiğini duyurdu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Avrupa'da maymun çiçeği virüsü uyarısı: Risk düşük ancak hazırlıklı olunmalı

Avrupa'da maymun çiçeği virüsü uyarısı: Risk düşük ancak hazırlıklı olunmalı