Türkgün Türk Dünyası Türk askeri Azerbaycan'ın Cumhuriyet Günü'nde yürüyüş yaptı

Türk askeri Azerbaycan'ın Cumhuriyet Günü'nde yürüyüş yaptı

Azerbaycan Cumhuriyet Günü'nde yürüyüş yapan Türk askerlerinin görüntüsü Abdullah Ağar sosyal medya hesabından paylaştı.

Azerbaycan Cumhuriyet Günü'nde yürüyüş yapan Türk askerlerinin görüntüsü Abdullah Ağar sosyal medya hesabından paylaştı.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar Twitter hesabından Azerbaycan'ın Şuşa kentinde Cumhuriyet Günü'nde yürüyüş yapan Türk askerlerinin görüntüsünü paylaştı.

Ağar paylaşıma "Şuşa... Bugün. Türk Milleti, Türk Milleti...” Bugün Can Azerbaycan’ın cumhuriyet günü. Kutlu olsun." notunu düştü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya BM'den BMGK'ya eleştiri: "Uluslararası hukuku savunamadınız"

BM'den BMGK'ya eleştiri: "Uluslararası hukuku savunamadınız"

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası hukuku savunmada yetersiz kaldığını belirtti. Ukrayna'da sivil kayıpların arttığını ve 13 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu vurguladı, acil yardım çağrısında bulundu.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası hukuku savunmada yetersiz kaldığını belirtti. Ukrayna'da sivil kayıpların arttığını ve 13 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu vurguladı, acil yardım çağrısında bulundu.

KAYNAK: AA

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) sadece uluslararası hukuku savunmada yetersiz kalmadığını, bazı durumlarda zayıflamasına destek verdiğini ifade etti.

BMGK'de Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin oturum düzenlendi.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Fletcher, Ukrayna'da son haftalarda insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlenen saldırıların sivil can kayıplarına yol açmaya devam ettiğine dikkati çekti.

Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yaşanan bu acımasız sivil ölümlerin ve yıkım döngüsünün artık sona ermesi gerektiğini vurgulayan Fletcher, "Bu korkunç savaşın en ağır bedelini siviller ödüyor. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği 24 Şubat 2022 ile 31 Mart 2025 tarihleri arasında Ukrayna genelinde en az 12 bin 910 sivilin hayatını kaybettiğini, 682'si çocuk olmak üzere yaklaşık 30 bin 700 kişinin de yaralandığını teyit etti. Gerçek sayıların ise çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor." bilgisini verdi.

Fletcher, yaklaşık 3,7 milyon kişinin ülke içinde yerinden edilmiş durumda olduğunu ve özellikle ülkenin kuzeydoğusunda süren çatışmalar nedeniyle yeni göç dalgalarının yaşandığını belirtti.

Ukrayna'dan kaçan mülteci sayısının 7 milyona ulaştığını söyleyen Fletcher, bunların büyük kısmının Avrupa'da bulunduğunu dile getirdi.

Fletcher, Ukrayna'da kadınlar ve kız çocuklarının ise özel bir krizle karşı karşıya kaldığına, Şubat 2022'den bu yana gerçekleşen doğumların yaklaşık yüzde 50'sini erken doğumların oluşturduğuna dikkati çekerek, bu durumun hem anneler hem de yeni doğanlar için ciddi sağlık riski anlamına geldiğinin altını çizdi.

"Sadece uluslararası hukuku savunmada yetersiz kalmıyor, bazı durumlarda zayıflamasına destek veriyoruz"

Ukrayna genelinde yaklaşık 13 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu belirten Fletcher, bu kişilerin çoğunluğunu kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engellilerin oluşturduğunu söyledi.

Fletcher, enerji altyapısına odaklanan ateşkes ilanını ve Karadeniz'de güvenli seyrüseferi sağlamaya yönelik müzakereleri memnuniyetle karşıladıklarını dile getirerek, "Ancak sivillerin en etkin şekilde korunması, bu savaşın sona ermesiyle mümkün olabilir." dedi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı, BMGK ve uluslararası topluma iki çağrıda bulunmak istediğini, bunların Ukrayna ile sınırlı olmadığını belirterek şöyle dedi:

"İlk olarak, bu Konsey'in savunmakla yükümlü olduğu uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde, çatışan tarafların sivilleri ve sivil altyapıyı koruma yükümlülüğünü bir kez daha hatırlatmam gerekiyor. Sivillere ve sivil hedeflere yönelik ayrım gözetmeyen saldırılar kesin şekilde yasaktır. Savaşın da bir sınırı olmalı. Bu Konsey ve üye devletleri, en iyi zamanlarında bu ilkeyi savundu, çünkü savaşın da kuralları vardır. Zaten burada olmamızın nedeni bu değil mi? Ancak Ukrayna'dan Gazze'ye, Sudan'dan Lübnan'a ve dün döndüğüm Myanmar'a kadar yaptığım ziyaretlerde bunun tam tersini görüyorum; sadece uluslararası hukuku savunmada yetersiz kalmakla kalmıyor, bazı durumlarda onun zayıflamasına destek veriyoruz."

Dünyanın siviller için her geçen gün daha tehlikeli hale geldiğini belirten Fletcher, bu dönemin artan saldırganlık, karşılıklı çıkara dayalı yaklaşımlar ve kendi kendini sabote eden milliyetçilik çağı olduğunu, dönemin bir de sivillere yönelik umursamazlık ve cezasızlıkla anılmasına izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Fletcher, Konsey'e "Eğer sivillerin haklarının sistematik şekilde yok sayılmasına karşı açık ve tutarlı bir duruş sergileyemezsek, geriye neyin savunuculuğunu yapıyoruz? Gelecekte birilerinin daha iyi tercihler yapmasını nasıl bekleyebiliriz?" sorularını yöneltti.

İkinci çağrısının ise artan risklerin yaşandığı bu dönemde yaşam kurtarmak için gereken finansmanın sağlanması olduğunu söyleyen Fletcher, bunun aynı zamanda insani yardımlarda yapılan katı kesintilerin de telafisi olacağını dile getirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *