Türkiye, son dört gün içinde meydana gelen ve TIR kazası olarak kayıtlara geçen üç ayrı trafik faciasıyla sarsıldı. Kazalarda toplam 6 kişi yaşamını yitirirken, tüm kazalarda benzer bir senaryo yaşandı: Otomobiller ve minibüsler, önlerinde ilerleyen TIR’ların dorselerinin altına girdi.
Özellikle ilk iki kaza, HGS gişelerinde gerçekleşti ve gişelerde duran TIR’lara arkadan çarpan araçlar neredeyse tamamen dorsenin altında kaldı. Bu durum, TIR dorselerinin ölümlü kazalardaki etkisini bir kez daha gözler önüne serdi.

Kazaların Ardındaki Sebep: Yol Hipnozu ve Yağışlı Hava
Art arda yaşanan bu kazalar, kamuoyunda çeşitli soru işaretlerine neden oldu. Uzmanlar, özellikle uzun ve tekdüze yollarda sürücülerin yaşadığı yol hipnozu durumuna dikkat çekiyor. Bu durum, sürücünün farkında olmadan dikkatini kaybetmesine ve tepki süresinin yavaşlamasına neden olabiliyor.
Ayrıca yağışlı hava koşulları ve yol tutuşunun zayıflaması da bu tür kazaların artmasına sebep olarak gösteriliyor.

Pendik'te HGS Gişelerinde Feci Kaza: 4 Öğretmen Hayatını Kaybetti
Geçtiğimiz cumartesi günü, Pendik Kuzey Marmara Otoyolu Kurnaköy gişelerinde trajik bir kaza yaşandı. Hızla ilerleyen otomobil, gişede duran TIR’ın altına girdi. Kazada 69 yaşındaki Sadi Tanberk, 73 yaşındaki Ayşen Yıldız, 63 yaşındaki Vahide Kalyoncu ve 59 yaşındaki Özgür Yıldız hayatını kaybetti.
Dört öğretmenin Ramazan Bayramı nedeniyle Umman’dan tatilden döndüğü ve İstanbul Havalimanı'ndan otomobilleriyle Zonguldak Ereğli’ye gitmek üzere yola çıktıkları öğrenildi. O anlar, MOBESE kameralarına da saniye saniye yansıdı.

Aynı Yolda İkinci TIR Kazası: 31 Yaşındaki Sürücü Hayatını Kaybetti
Pendik’te yaşanan bir başka kazada ise hafif ticari araç, yine HGS gişelerinde ödeme yapmak için yavaşlayan bir TIR’a arkadan çarptı. Kazada 31 yaşındaki Cihat Duman hayatını kaybetti. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, aracın durmaya çalışan TIR’a çarptığı net şekilde görülüyor.

TEM Otoyolu’nda Park Halindeki TIR’a Çarpan Minibüs Can Aldı
Bugün sabah saatlerinde ise bir başka ölümcül kaza TEM Otoyolu’nun Ankara-Bolu sınırında yaşandı. Emniyet şeridinde park halinde bulunan bir TIR’ın dorsesine çarpan minibüs sürücüsü olay yerinde hayatını kaybetti. Minibüsün ön kısmı tamamen hurdaya dönerken, sürücünün cansız bedeni itfaiye ekiplerinin çalışmasıyla araçtan çıkarıldı.

Trafik Güvenliği İçin Uyarılar Artıyor
Peş peşe yaşanan bu kazalar, trafik güvenliği konusundaki hassasiyetin artırılmasını ve TIR dorseleri için ilave güvenlik önlemlerinin alınmasını gündeme taşıdı. Uzmanlar, özellikle gişe bölgelerinde TIR’ların arkasına yerleştirilecek koruyucu tampon sistemlerinin, bu tür kazaların şiddetini azaltabileceğini belirtiyor.