19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Türk Dünyası Türk dünyası sevdalısı ülkücü gazeteci Kemal Çapraz'ı kaybedeli 16 yıl oldu

Türk dünyası sevdalısı ülkücü gazeteci Kemal Çapraz'ı kaybedeli 16 yıl oldu

16 Eylül 2008 tarihinde elim bir kaza sonucu yaşama veda eden Türk dünyası aşığı gazeteci Kemal Çapraz'ın aramızdan ayrılışının üzerinden tam 16 yıl geçti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türk dünyası sevdalısı ülkücü gazeteci Kemal Çapraz'ı kaybedeli 16 yıl oldu
KAYNAK: Haber Merkezi

Kemal Çapraz tüm Türk coğrafyasında da sevilen ve sayılan bir gazeteciydi. Çünkü Çapraz, gazeteciliği sadece habercilik olarak değil Türklüğe ve Türk dünyasına hizmetin önemli bir yolu olarak görüyordu.

Kemal Çapraz, “Bizler ABD fonlarının veya başkalarının doldurduğu dolma kalemler değiliz. Bizler kurşun kalemleriz. Bu mücadelenin sonunda kurşun kalemlerin galip geldiğini göreceksiniz.” sözleriyle ilkelerine ne kadar bağlı olduğunu gösteriyordu.

TÜRK DÜNYASI SEVDALISI GAZETECİ KEMAL ÇAPRAZ'IN HAYATI

Kemal Çapraz, 1964'te Kastamonu'nun Araç ilçesi Pelitören Köyü'nde doğdu. 1982 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'ndan 1987'de mezun oldu. 

Ardından aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü'nde Kırım Türkleri Basın Tarihi üzerine yüksek lisans yaptı. 1985'te Türkiye Gazetesi'nde gazeteciliğe başladı ve bir sürede gazetenin Türk Dünyası'ndan sorumlu müdürü olarak görevine devam etti. 

Türkiye Gazetesi, Yeniden Diriliş ve Azerbaycan Türklerinin Sesi Hazar Türkistan gazeteleriyle Türk Yurtları, Türk Yurdu, Yesevi, Tarih ve Medeniyet, Geniş Açı, Hanımeli, Türk Diplomatik, Emel ve Kardaşlık gibi dergilerde yazı ve makaleleri yayınlandı. 

Kemal Çapraz, Kültür Ocağı Vakfı ile Turan Kültür Vakfı yanı sıra İstanbul Güvenlik ve Adliye Muhabirleri, Türkmenistan Türkleri ile Dayanışma, Dünya Türkleri ve Akraba Toplulukları Hizmet gibi derneklerin kurucuları arasında yer aldı. Çapraz 2000 yılında kurduğu Basın Birliği Derneği'nin de vefatına kadar başkanlığını yürüttü. Kas-Der (Kastamonulular Dayanışma Derneği) Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Çapraz derneğin basın sorumlusu görevini yürüttü.

Ufuk Ötesi Gazetesi'ni 2002'de aylık olarak yayınlamaya başlayan Çapraz, mâli zorluklara rağmen vefatına kadar aksamadan 78 sayı çıkartmayı başardı. 

Hayattayken “Sürgünde Yeşeren Vatan: Kırım” isimli kitabı yayınlarken vefatından sonra  “Kemal Çapraz'ın Kaleminden Türk Dünyası” ve “Kuzeydeki Yavru Vatan Kırım” isimli iki kitapları okuyucuyla buluştu.

16 Eylül 2008'de trafik kazasında hayatını kaybeden Kemal Çapraz, Tuzla mezarlığına defnedildi. Çapraz her yıl Ülkü Ocakları ve Türk Dünyası sivil toplum kuruluşları tarafından kabri başında anılmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Doğu Türkistan'daki Çin zulmü Japonya'da anlatılıyor

Doğu Türkistan'daki Çin zulmü Japonya'da anlatılıyor