Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, 1932-1933 yıllarında Sovyetler Birliği'nin uyguladığı Holodomor Soykırımı nedeniyle hayatını kaybeden Ukraynalılar için yayımladığı anma mesajında, Ukrayna halkının acılarını bir kez daha hatırlattı. Holodomor, her yıl kasım ayının dördüncü cumartesi günü dünya çapında anılıyor ve bu yıl da Ukrayna Savunma Bakanı, o dönemde yaşanan trajediyi unutmamaları gerektiğinin altını çizdi.
Umerov, mesajında, “Rusya'nın geçmişte olduğu gibi bugün de Ukrayna’yı açlıkla tehdit ettiğini vurguladı. 'Holodomor’un hatırlanması, düşmanımızın her türlü aracı, hatta açlığı bile bir silah olarak kullanabileceğini bize bir kez daha gösteriyor. 1930’larda olduğu gibi, şimdi de Rusya Ukrayna’yı açlıkla cezalandırmak istiyor, ancak bu kez farklı bir dönemdeyiz. Artık cezasız kalmayacaklar. Rusya’nın tahıl koridorumuzu engelleme çabalarına karşılık veriyor ve onların bu planlarını bozmaya devam ediyoruz'” dedi.
Ukrayna Savunma Bakanı, günümüzdeki Rusya yönetiminin, Sovyetler Birliği döneminin yöntemlerini tekrar kullanarak Ukrayna'nın tarımsal potansiyelini hedef aldığını belirtti ve “Ukrayna, geçmişte yaşadığı tüm bu acılara rağmen sonunda kazanacak. Rus kötülüğü cezalandırılacak” diyerek güçlü bir mesaj verdi.
Holodomor’un Tarihçesi
1932-1933 yıllarında, Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği tarafından Ukrayna'da zorla uygulanan açlık politikası sonucunda milyonlarca insan hayatını kaybetti. Bu trajediye Holodomor deniyor. Ukrayna'nın resmi verilerine göre, bu yapay kıtlıkta 3 milyon 941 bin kişi hayatını kaybetti. Ancak Rusya, Holodomor’un bir soykırım olmadığını ve o dönemdeki açlığın, Sovyetler Birliği’nin genel kıtlık sorununun bir parçası olduğunu savunuyor.
Ukrayna, 26 Kasım 1998’de dönemin Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararıyla kasım ayının dördüncü cumartesi gününü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan etti. Ayrıca, 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun öncülüğünde, Holodomor’un bir soykırım olduğu kabul edildi ve bunun inkarını suç sayan bir yasa çıkarıldı.
Bugün, Holodomor Soykırımı birçok ülke tarafından kabul edilmiş durumda. AB, ABD, Kanada, Avustralya, Fransa, Polonya gibi birçok devlet Holodomor’u soykırım olarak tanıdı ve her yıl anmaya katılıyorlar. Bu, Ukrayna’nın tarihindeki kara bir leke olan bu trajediyi unutmayıp, uluslararası alanda da sesini duyurmasına yardımcı oluyor.