Türkgün Türk Dünyası Türk Kültürü Balkanlar'da Yankı Buldu: Dil ve Kültür Sempozyumu Üsküp'te Gerçekleşti

Türk Kültürü Balkanlar'da Yankı Buldu: Dil ve Kültür Sempozyumu Üsküp'te Gerçekleşti

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti olarak 21 Aralık'ta Türkçe Eğitim Bayramı kutlamalarına ev sahipliği yaptı. Bu özel etkinlik kapsamında "Balkanlarda Türk Dili ve Kültürü" konulu bir sempozyum düzenlendi.

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti olarak 21 Aralık'ta Türkçe Eğitim Bayramı kutlamalarına ev sahipliği yaptı. Bu özel etkinlik kapsamında "Balkanlarda Türk Dili ve Kültürü" konulu bir sempozyum düzenlendi.

MUHABİR: Ayşe Akyürek

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından düzenlenen sempozyuma, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, ülkedeki Türk siyasi partilerinin temsilcileri, kurum ve kuruluşları ile çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Büyükelçi Ulusoy, Balkanlarda Türk dili ve kültürünün korunması ve yaşatılmasına yönelik çalışmalar hakkındaki bilgi ve tecrübe aktarımının son derece önemli olduğuna işaret etti.

Ulusoy, "Benliğimizi, geleneğimizi, kültürümüzü ancak dilimizi hakkıyla öğrenip öğrettiğimiz zaman muhafaza edebiliriz." ifadesini kullanarak, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Balkanlardaki Türkoloji bölümlerinin, Türk dilinin, kültürünün ve edebiyatının doğru tanınmasına katkılar sağladığını vurgulayan Ulusoy, "Bizler de bu çalışmalara elimizden geldiğince destek olmaktayız. Dilimiz ve kültürümüzün bu coğrafyalarda yaşamaya devam etmesi için çalışmalarımızı mutlak surette sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

"Kuşaktan kuşağa aktarılan kültürel unsurlar, Balkanlar ile Türkiye arasında yakınlığın derinliğine şahitlik etmektedir"

TİKA Başkan Yardımcısı Çevik de Türklerin Balkanlarla ilişkisinin erken Orta Çağ döneminden itibaren görüldüğünü anımsatarak, Avarlar, Peçenekler ve Kumanlar’ın Moğol istilası sonrasında Sarı Saltuk ve Türkmen aşiretleriyle devam eden ilişkilerin Osmanlı döneminde kalıcı hale gelmeye başladığını söyledi.

20. yüzyılda süren etkileşim ve ilişkilerin bugün hala canlılığını koruduğunu belirten Çevik, "Kuşaktan kuşağa aktarılan kültürel unsurlar, Balkanlar ile Türkiye arasında yakınlığın derinliğine şahitlik etmektedir. Türkçenin ve bütünüyle Türk kültürünün, Türk sanat ve edebiyatının Balkanlar’daki tüm halkların yaşam biçimlerine, gelenek ve göreneklerine tesir ettiğini öncelikle vurgulamak isterim." ifadelerini kullandı.

MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim ise Balkanlar’da Türkçenin varlığını korumak ve Türkçeyi günlük yaşamın bir parçası haline getirmenin, gelecek nesillere aktarmanın büyük bir özveri, kararlılık ve sevda gerektirdiğini söyledi.

İki oturumdan oluşan sempozyumun birinci oturumunun moderatörlüğünü eski AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, ikinci oturumun moderatörlüğünü Priştine Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ergin Jable yaptı.

Oturumlarda, Türk dili ve kültürünün Balkanlar’daki tarihi, gelişimi ve önemi gibi konular ele alındı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem 8 yaşındaki İrem Aslan, menenjitten hayatını kaybetti

8 yaşındaki İrem Aslan, menenjitten hayatını kaybetti

Kocaeli’nin Derince ilçesinde 8 yaşındaki İrem Aslan, sınıfta fenalaşarak hastaneye kaldırıldı ve menenjit teşhisiyle tedavi sürecinde hayatını kaybetti.

Kocaeli’nin Derince ilçesinde 8 yaşındaki İrem Aslan, sınıfta fenalaşarak hastaneye kaldırıldı ve menenjit teşhisiyle tedavi sürecinde hayatını kaybetti.

KAYNAK: DHA

Kocaeli’nin Derince ilçesinde yaşanan üzücü olayda, Bekir Sıtkı Özer İlkokulu 2. sınıf öğrencisi İrem Aslan (8), sınıfta fenalaşmasının ardından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Küçük kızın menenjit teşhisiyle tedavi altına alındığı ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı bildirildi.

Menenjit Belirtileri Sonrasında Hastaneye Kaldırıldı

İrem Aslan, geçtiğimiz günlerde sınıfta aniden fenalaştı. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Aslan, buradan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Yapılan testler sonucu menenjit teşhisi konulan küçük kız, durumunun ağırlaşması üzerine Kocaeli Şehir Hastanesi’ne nakledildi. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen, İrem gece saatlerinde hayatını kaybetti.

28 Öğrencinin Ailesi Bilgilendirildi

İrem Aslan’ın aynı sınıfta eğitim aldığı 28 öğrenci için Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü harekete geçti. Öğrencilerin ailelerine bilgilendirme yapılarak, koruyucu tedavi uygulandığı bildirildi. Okulda karantina uygulanmazken, bazı öğrencilerin maske taktığı gözlemlendi.

"Diz Ağrısıyla Başladı, Sivilce Gibi Lekeler Görüldü"

İrem’in babası Furkan Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada yaşadıkları süreci anlattı. Baba Aslan, kızının ilk belirtileri diz ağrısı ile gösterdiğini, sonrasında kusma, halsizlik ve vücutta lekelenmeler başladığını söyledi. 

Aile Maskeyle Taziyeleri Kabul Etti

İki çocuklu Aslan ailesi, kızlarının cenazesinde sağlık önlemlerini elden bırakmadı. Maske takarak taziyeleri kabul eden aile, cenaze namazının ardından minik İrem’i Derince Şehitlik Mezarlığı’nda toprağa verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *