Türkiye'nin milli insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, üretim prototipiyle bir uçuş testini daha başarıyla tamamladı. Baykar tarafından geliştirilen ve ülkemizin ilk insansız savaş uçağı olarak önemli bir yer tutan Bayraktar KIZILELMA'nın geliştirilme süreci hızla ilerliyor. Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde yapılan son uçuş testinde, sistem tanımlama faaliyetleri de başarıyla gerçekleştirildi.
Yüksek Performans ve Yeni Teknolojilerle Daha Güçlü
Bayraktar KIZILELMA, ilk prototiplerden alınan verilerle önemli yapısal ve aviyonik iyileştirmelerden geçti. Yeni art yakıcılı motoru ve aerodinamik iyileştirmeler sayesinde uçağın manevra kabiliyeti ve hızı artırıldı. Ses hızına yaklaşan uçuş hızlarıyla dikkat çeken Bayraktar KIZILELMA, AESA radarı ile yüksek durumsal farkındalık elde ederek zorlu görevleri başarıyla yerine getirebilecek kapasiteye ulaştı.
Havacılıkta Tarihi Anlar ve Rekor Süre
Baykar, 2021 yılında başlattığı Bayraktar KIZILELMA projesi kapsamında, 14 Kasım 2022'de ilk üretim hattından çıkan uçağı Çorlu'daki test merkezine teslim etti. Bir yıl gibi kısa bir sürede, rekor bir sürede ilk uçuşunu gerçekleştiren Bayraktar KIZILELMA, havacılık tarihine adını altın harflerle yazdırdı. 2023 yılında dünya havacılığında benzeri görülmemiş uçuşlar gerçekleştiren Bayraktar KIZILELMA, Türk Yıldızları ve F-16 savaş uçaklarıyla İstanbul semalarında formasyon uçuşları yaptı.
Kısa Pistli Gemilere İniş ve Kalkış Kabiliyeti
Bayraktar KIZILELMA, kısa pistli gemilerde iniş-kalkış yapabilme özelliği ile muharebe sahasında devrim yaratacak. Bu kabiliyet, Türkiye'nin TCG Anadolu gemisinde de kullanılabilecek ve denizaşırı görevlerde önemli bir rol üstlenecek. Bayraktar KIZILELMA, Mavi Vatan'ın korunmasında stratejik bir platform olarak öne çıkacak.
Baykar, projelerinin yüzde 100 öz sermayesiyle yürütülmesinin yanı sıra, dünya çapında büyük bir ihracat başarısına imza atıyor. 2023 yılında 1.8 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Baykar, dünya insansız hava aracı ihracat pazarının lideri konumunda. Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TİHA'nın dünya genelinde 35 farklı ülkeye satılması, Türkiye'nin savunma sanayisinde önemli bir başarıyı simgeliyor.