Bireylerin gelir düzeylerine ve engel durumlarına göre farklılaşan engelli maaşları bazı şartlara bağlı olarak verilmektedir. Engelli maaşı almak isteyen bireyler resmi makamlara başvuru yaparlar ve bu başvurular sonrasında gerekli incelemeler yapılır. İncelemeler sonrasında bireylere engelli maaşı verilmesi kararlaştırılırsa engelli maaşı bağlanır.
Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Engelli bireylerin hayat kalitelerini artırmak ve dışa bağımlılıklarını azaltmak için verilen sosyal yardımlar arasında bulunan engelli maaşları, bazı şartları taşıyan bireylere verilmektedir. Bu noktada engelli maaşı başvuru süreci öncesinde bireylerin bu şartlara uyup uymadıklarına bakmaları gerekir. Engelli maaşı alacak kişilerden istenen şartlar şunlardır:
- Engel Oranı: Engel oranı yüzde 40 ve yüzde 69 arası engelli raporu olan bireyler engelli maaşı başvurusu yapabilir. Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu olan bireyler ise başkasının yardımı olmadan hayatını idame ettiremeyeceği için bu kapsamda başvuru yaparlar.
- Yaş Kriteri: 18 yaşını dolduran ve 65 yaşından küçük bireyler bu maaş için başvuru yapabilirler. 65 yaşını dolduran bireylerin engelli maaşı başvurusu yapmaları için yüzde 70 engelli olmaları şartı vardır.
- Gelir Durumu: Engelli maaşı başvurusu yapacak bireyin hanesinde kişi başına düşen aylık gelirin, asgari ücretin net tutarının üçte birinden az olması gerekir.
- Sosyal Güvence: Bu maaşa başvuracak bireylerin herhangi bir sosyal destek almaması ve kurumlardan maaş bağlantılarının bulunmaması gerekmektedir.
- Nafaka Bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmamaları şartı vardır.
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olmak
Bu şartları taşıyan bireyler, ikamet ettikleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla başvurularını yapabilirler.
Engelli Maaşı İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Engelli maaşı, devlet tarafından engelli bireylere sağlanan sosyal yardımlardan biridir. Bu noktada engelli maaşı almak için gerekli şartları taşıyan bireylerden bazı belgeler istenmektedir. İşte, engelli maaşı için gerekli belgeler:
- T.C. Kimlik Kartı: Başvuru sahibine ait kimlik fotokopisi ya da aslıyla birlikte ibrazı gerekir.
- Sağlık Raporu: Tam teşekküllü bir hastaneden alınan ve bireyin engel oranını açıklayan kurul sağlık raporu gereklidir. Bu raporda bireyin engel yüzdesinin yazılması gerekir.
- İkametgah Belgesi
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Gelir Durumunu Gösteren Belgeler: Ailede çalışan bireylerin maaş bordrosu bunun yanında varsa kira geliri, banka hesap dökümü ve mal varlığı belgesi gibi belgelerin belirtilmesi gerekir.
- Banka Hesap Bilgileri
- Hane Halkı Beyan Formu
Belgeler hazırlandıktan sonra ikamet edilen adrese en yakın olan Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı şubesine başvuru yapılması gerekir. Aynı zamanda gerekli olan belgelerle ilgili en doğru bilgiyi edinmek için de yine belgeleri hazırlamadan önce bu vakfın aranması tavsiye edilmektedir.
Engelli Maaşı Ne Kadar?
Engelli maaşı başvuru şartları tamam olan ve bu maaşı almaya hak kazanan bireylere aylık olarak ödemeler gerçekleşir. Bu noktada bireylerin aldığı engelli maaş oranları, engel oranına göre farklılık göstermektedir. 2025 yılı itibarıyla engelli maaşları, engel oranına göre aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
- Yüzde 40 ila yüzde 69 arası engelli bireyler aylık 3.723 TL engelli maaşı alır.
- Yüzde 70 ve üzeri engelli bireyler aylık 5.584 TL engelli maaşı alır.
- 18 yaş ve altı engelli yakını olanlar aylık 3.723 TL maaş alır.
- Evde bakım yardımı aylık 10.125 TL’dir.
Engelli Maaşı Neden Kesilir?
Her ne kadar engelli maaşı verilirken bazı şartlar aransa da engelli maaşı alınırken de değişen durumlara göre engelli maaşı kesilebilmektedir. Bu noktada engelli maaşının kesilme nedenleri arasında en önde gelenlerden biri gelir durumunun değişmesi vardır. Değişen gelir durumuyla engelli bireyin yaşadığı haneye, kişi başı daha fazla ücretin girmeye başlaması bu maaşın kesilmesine neden olur. Bunun yanında SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi sosyal güvencesi başlayan bireylerin de engelli maaşları kesilmektedir.
Ayrıca süresi dolan engelli sağlık raporu, ikamet değişikliğinde belirtilmeyen adres değişikliği, haksız ödeme bilgi saklama, evde bakım maaşı bağlanması vs gibi durumlarda da engelli maaşı kesilebilir.