20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Yaşam Sessizce ilerliyor, hayati riske neden oluyor!

Sessizce ilerliyor, hayati riske neden oluyor!

Genellikle kilolu kişilerde görülen yüksek kolesterolün sessizce ilerlediğini belirten Dr. Hayri Kara, kan tetkiklerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sessizce ilerliyor, hayati riske neden oluyor!

Kolesterolün kan dolaşımındaki düzeyinin normal sınırların üstüne çıkması, hayati risklere neden oluyor. Dr. Hayri Kara, sessizce ilerleyen hastalıkta kan tetkiklerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Kan dolaşımında LDL kolesterol miktarının artmasının yüksek kolesterol olarak ifade ediliyor. LDL, kan damarlarında birikerek kan akışını azaltıyor. Organların görevini yapamamasına neden oluyor. Uzm. Dr. Hayri C. Kara, "Yüksek kolesterole müdahale edilmemesi halinde ileri zamanlarda kalp krizi ve inme gibi yaşamı tehdit eden durumlara zemin hazırlanabileceği için dikkatli olunması gerekir" diye uyarıyor. Şunları söylüyor:

Kilolu kişiler risk taşıyor
Yüksek kolesterol, herhangi bir belirgin şikayet göstermeyebiliyor. Genellikle kilolu kişilerde görülmesine rağmen bazı insanlarda da genetik olarak bazı karaciğer enzimlerin eksikliğine veya yokluğuna bağlı olarak normal kilolu veya zayıf kişilerde de görülebilir. Bu durumlarda bunu ayırt edecek daha ileri bazı laboratuvar incelemeler yapmak ve tedaviyi buna göre düzenlemek gerekir. Bu kişiler rutin kan tetkikleri sırasında tespit edilirler. Eğer kişide hayati tehdit oluşturabilecek, diyabet, hipertansiyon veya beyin damarlarında tıkanıklık gibi hastalıklar var ise değerin 70 mg'den az olması gerekir.

 

İlaç sonraki tedavi
Yüksek kolesterolün tedavisinde ilaç ve yaşam tarzı değişikliği uygulamalarının birlikte yer alması gerekiyor. Haftanın en az 5 günü yarım saat olacak şekilde planlanan fiziksel aktivite yapılmalı. İlaçlar kolesterolün atılımı üzerinde değişiklik sağlayarak etki gösterir. İlaçlar, doğal tedavilerin uyulmasına rağmen kolesterolün düşmediği hastalarda tercih edilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
O ülke ilk yerli roketi ‘Nuri’yi uzaya fırlattı

O ülke ilk yerli roketi ‘Nuri’yi uzaya fırlattı