21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Çin Devlet Başkanı Şi'den 'sıfır vaka politikasını ödünsüz sürdürme' mesajı

Çin Devlet Başkanı Şi'den 'sıfır vaka politikasını ödünsüz sürdürme' mesajı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kovid-19 salgınına karşı "sıfır vaka" politikasının ödünsüz sürdürüleceği mesajını verdi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çin Devlet Başkanı Şi'den 'sıfır vaka politikasını ödünsüz sürdürme' mesajı

Devlet Bakanı Şi, ülkenin en üst düzey karar organı Çin Komünist Partisi (ÇKP) Siyasi Büro Daimi Komitesi toplantısında salgınla mücadelede izlenen siyasete dair değerlendirmede bulundu.

Şanghay'daki salgını kontrol altına almak için başvurulan tedbirlerin "zamanın testine dayanacağına" inandığını ifade eden Şi, "Kuşkuya kapılmamalı, dinamik sıfır Kovid genel politikasına ödünsüz şekilde bağlı kalmalıyız. Ülkenin salgınla mücadele stratejisini ve siyasetini engellemeye, sorgulamaya ve reddetmeye yönelik her türlü söz ve eyleme karşı mücadele etmeliyiz." dedi.

Şi, dünyada Kovid-19 vakalarının halen yüksek ve virüsün mutasyon geçirmekte olduğunu, salgının nasıl gelişeceğine dair büyük belirsizlik bulunduğunu belirterek, "Kayıtsızlığa ve kendi haklılığına inanan bir düşünce tarzına kapılıp salgının ciddiyetini göz ardı etmemeliyiz." ifadelerini kullandı.

Kovid-19 salgınının başında ilk vakaların ortaya çıktığı Vuhan'da olduğu gibi Şanghay'da da virüsü yenmeyi başaracaklarını vurgulayan Şi, şunları kaydetti:

"Çin büyük bir nüfusa ve giderek yaşlanan bir nüfusa sahip. Bölgesel gelişmişlik farkları tıbbi imkanlara erişimde sıkıntılar var. Kontrol tedbirlerini gevşetmek büyük bir salgına ve çok sayıda ağır hastalığa ve ölüme yol açacaktır. Halkın sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra sosyo-ekonomik gelişme de bundan ciddi şekilde etkilenecektir."

2 vakanın görülmesinin ardından kısmi karantina ilan edildi

Öte yandan, Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 374, hastalık belirtisi göstermeyen 4 bin 340 vaka saptanırken yurt dışı kaynaklı 86 vaka kayıtlara geçti.

Vakaların büyük bölümü ülkenin en büyük şehri Şanghay'da görüldü. Kentte hastalık belirtisi gösteren 245, göstermeyen 4 bin 24 vaka tespit edildi, virüs nedeniyle 12 kişi öldü.

Kentin güneybatısındaki Cinşan ilçesinde, yerel kaynaklı 2 vakanın görülmesinin ardından kısmi karantina ilan edildi.

800 bin nüfuslu ilçede tüm vatandaşlara evlerinden çıkmamaları bildirilirken, toplu test başlatıldı. Sağlık görevlileri, gıda dağıtıcıları ve topluluk gönüllülerinin bölge içi hareketlerine kısıtlama getirildi.

İlçede son 14 günde yeni vaka kaydedilmemişti.

Pekin'de tedbirler sıkılaştırıldı

Başkent Pekin'de de ilk kez 22 Nisan'da görülen yerel kaynaklı vakaların yol açtığı salgın sürüyor. Kentte son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 55, göstermeyen 17 vaka tespit edildi.

Vakaların yoğun olduğu Çaoyang ilçesinde çok sayıda apartman kompleksi karantinaya alınırken toplu taşıma hizmetleri durduruldu. İlçeye bağlı, başkentin finans ve iş merkezi Guomao semtinde oteller, ofisler ve alışveriş merkezilerinin bulunduğu Dünya Ticaret Merkezi kompleksi, virüs taşıyan bir kişinin ziyaret ettiğinin anlaşılmasının ardından kapatıldı.

Kentte, tüm vatandaşlara kamusal alanlara ve toplu taşıma araçlarına erişim için son bir haftada yapılmış Kovid-19 testinin negatif sonucunu gösterme zorunluluğu getirildi. Yerel yönetimden yapılan açıklamada, cep telefonlarının içindeki elektronik sağlık kodlarına kaydedilen test sonucunun bundan böyle olağan ihtiyati tedbirlerin parçası olacağı kaydedildi.

Şehir merkezindeki Donçıng ilçesinde aynı umumi tuvaleti kullanan 40 kişide virüse rastlanmasının ardından tüm tuvaletlerin girişine sağlık kodu barkodu konuldu, tuvaleti kullanmak isteyenlere cep telefonlarındaki elektronik sağlık kodunu açan barkodu okutma zorunluluğu getirildi.

Nüfusu 21 milyonu aşan metropolde, Şanghay'dakine benzer bir kapanmayı gerektirecek yayılma ihtimali kaygı yaratıyor.

Pekin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Başkan Yardımcısı Pang Şinghuo, yaptığı açıklamada, yeni salgın dalgasında 22 Nisan-5 Mayıs tarihlerinde 15 merkez ilçede 544 vaka tespit edildiğini bildirdi.

Kentte ilk vakaların tespit edilmesinden önce virüsün bir haftadır fark edilmeden yayıldığı ifade edilmişti.

İki büyük şehirdeki tedbirlerin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, ülkenin en üst düzey karar organı Çin Komünist Partisi (ÇKP) Siyasi Büro Daimi Komitesi toplantısında "sıfır vaka" politikasının ödünsüz sürdürüleceği mesajını vermesinin ardından artırılması dikkati çekti.

Kovid-19 salgınında ilk vakaların ortaya çıktığı Çin ana karasında bugüne kadar 218 bin 945 vaka tespit edildi, 5 bin 153 kişi öldü.

Hong Kong

Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde Kovid-19'un Omicron varyantına bağlı yerel kaynaklı vakaların yol açtığı 5. dalganın etkisi azalarak sürüyor.

Sağlık Koruma Merkezinden yapılan açıklamaya göre, kentte son 24 saatte 17'si yurt dışı kaynaklı 321 Kovid-19 vakası tespit edildi, 5 kişi hayatını kaybetti.

Kentte günlük vaka sayısı 20 gündür 1000'in altında seyrediyor.

Yaklaşık 7,5 milyon nüfuslu Hong Kong'da bugüne dek 1 milyon 205 bin 717 vaka görülürken, 9 bin 333 kişi öldü.

Omicron vakaları, "sıfır vaka" stratejisi için sınamaya dönüştü

Bulaşıcılığı yüksek Omicron varyantının ortaya çıkardığı tablo, Çin'in Kovid-19'a karşı "sıfır vaka" stratejisi için sınamaya dönüştü.

Kovid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji; karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, kafe, bar, restoran ve eğlence merkezleri gibi işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalesi ve ekonomik maliyeti açısından zaman zaman tartışmalara yol açıyor.

Diğer ülkeler, Kovid-19'a karşı salgın koruma tedbirlerini büyük ölçüde kaldırıp normalleşmeye giderken Çin'in, mücadele stratejisini zaman içinde nasıl uyarlayacağı belirsizliğini koruyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Nisanda 94 terörist etkisiz hale getirildi

Nisanda 94 terörist etkisiz hale getirildi