Rusya Savunma Bakanlığı'ndan uzun menzilli hayalet bombardıman uçağı PAK DA ve Borei-A denizaltısı ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.
Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Aleksey Krivoruchko, Borei-A (Borey) stratejik füze denizaltıları ve geleceğin bombardıman uçağı olarak bilinen PAK DA'nın hizmete gireceği tarihi açıkladı.
Krivoruchko, devletin silah programı altında dünyada benzerleri olmayan modern askeri teçhizatların 2027'de hizmete gireceğini duyurdu.
Krivoruchko, 'Geleceğin Uzun Menzilli Havacılık Kompleksi (PAK DA) ve nükleer güce sahip stratejik füze sistemleri için Borei-A 2027 yılında hizmete girecek.' dedi.
Rusya Başbakan Yardımcısı Yury Borisov 2017 yılında 'Havacılık ve Uzay Gücü' için geliştirilen yeni nesil gizli stratejik bombardıman uçağı PAK DA'nın, 2028-2029 gibi seri üretime başlayacağını bildirmişti.
Rusya Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Bondarev, daha önce Tu-22M3, Tu-95MS ve daha sonra Tu-160 bombardıman uçağının yerine geçmek üzere tasarlanan PAK DA çok amaçlı uçakta Ar-Ge çalışmasının tamamlanmaya başladığını duyurmuştu.
PAK DA'nın Rusya Havacılık ve Uzay Kuvvetlerine teslimatlarının, testlerden sonra 2025-2030'da başlaması bekleniyordu.
Ocak ayında, Tupolev CEO'su Konyukhov, PAK DA oluşturma süresinin Tu-144 süpersonik yolcu uçağı oluşturma süresine yakın olduğunu ve yaklaşık beş ilâ yedi yılda tamamlanacağını açıklamıştı.
Borey ve Borey-A projesi kapsamında üretilen dördüncü nesil nükleer denizaltılarının, önümüzdeki yıllarda Rus deniz stratejik nükleer kuvvetlerinin temelini oluşturması planlanıyor.
2020'ye kadar bu proje kapsamında 8 adet denizaltının üretilmesi öngörülüyor.
Uzunluğu 170 metre, eni 13.5 metre, ağırlığı ise 24 bin ton olan Borey denizaltısının menzili, 8 bin kilometre olan 10 nükleer başlığı bulunan 16 adet Bulava-30 kıtalararası balistik füze taşıyabiliyor.