Deep fake videolarda bir kişinin suratı yerleştirilerek aslında söylemediği sözleri söyler gibi videolar oluşturuluyor. Kişinin aynı zamanda sesi de taklit edilebiliyor.
Facebook'un Global Politikalar yöneticisi Monika Bickert tarafından yapılan açıklamada, "Bu videolara internette nadir olarak rastlansa da endüstrimiz için büyük engel oluşturuyor." ifadesi kullanıldı.
Facebook tarafından yapılan açıklamada "eğlence" amacı ile oluşturulan deep fake videoların kapsam dışında olduğu belirtildi.
Yüklenen deep fake videolar Facebook tarafından hızlıca silinecek. Video silinmeden biri tarafından paylaşılmak istenirse Facebook videonun en kısa zamanda silineceği konusunda kullanıcıyı uyaracak açıklması yapıldı.
Deepfake nedir?
Son günlerin korkulu rüyalarından biri de Deepfake!
Deepfake son zamanlarda dünyanın başına kabus gibi çöktü. Kötü niyetli kişiler sosyal medyada kullanılan fotoğrafları kullanarak istedikleri yüzleri hiç tahmin etmediğiniz uygunsuz fotoğraflara ekleyebiliyorlar.
‘DEEPFAKE’ VİDEOLAR NASIL YAPILIYOR?
Deepfake videolarının amatör yollarla yapılmış hallerini YouTube’da çokça bulabilirsiniz.
Bir kişinin dudak hareketleri ve mimiklerini öğrenmek için daha önceki görüntülerinden yararlanılıyor. Dudak hareketleri ve mimikler işleniyor. Makine öğrenme teknolojisi ve yapay zekadan faydalanarak ortaya o kişin bir algoritması konuluyor. Daha sonra taklitçinin ağız hareketleri ve mimikleri ne olursa olsun hepsi taklit edilmek istenen kişinin suratında beliriyor.
Video da Deep Fake yapan konuşmacı ABD eski başkanı Barack Obama'yı video da ki konuşmayı Obama yapıyormuş gibi gösterdi.
-ARTIK ÖYLE BİR ÇAĞA GİRİYORUZ Kİ, DÜŞMANLARIMIZ İSTEDİKLERİ ZAMAN HERKESİ ASLA SÖYLEMEYECEKLERİ ŞEYLERİ...
...SÖYLEMİŞ GİBİ GÖSTEREBİLİRLER...
...TEHLİKELİ BİR ZAMANDA YAŞIYORUZ, İNTERNETTE NEYE
İNANDIĞIMIZ KONUSUNDA ÇOK TETİKTE OLMALIYIZ...
...GÜVENİLİR HABER KAYNAKLARINA İTİBAR ETMEMİZ GEREKİYOR.
Videoda ki bu sözler Obama'ya ait gibi görünsede bir aktörün yüz ifadeleri ve sözleri yapay zeka ile Obama'ya Transfer edilmiş.
Kelimelerin Tükçe'de ki tam karşılığı derin sahte!
Deep Fake ilkkez 2017 yılının kış aylarında ortaya çıkmıştı.