22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya İngiltere'deki o hemşire yaşadıklarını anlattı

İngiltere'deki o hemşire yaşadıklarını anlattı

Koronavirüs krizi sonrası sağlık sistemi çöken Avrupa acı olaylara ev sahipliği yapıyor. Yaşama olasılığı düşen hastaların solunum fişi çekilmeye başlanırken, bir hemşire hastanın son nefesini verirken yaşadıklarını anlattı.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İngiltere'deki o hemşire yaşadıklarını anlattı

Nefes almada güçlük çeken yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastaları, suni solunum cihazına bağlanıyor. Bazı durumlarda hayat kurtaran bu yöntem, kimi zaman işe yaramıyor. Avrupa’da çöken sağlık sistemi nedeniyle sağlık ekipleri, hastanın kurtulma ihtimali olmadığını düşünürse solunum cihazının fişini çekiyor.

Yaşananları anlattı
BBC'nin haberine göre, Londra'daki Royal Free Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde çalışan başhemşire Juanita Nittla, "Solunum cihazının fişini çekmek, duygusal anlamda son derece travmatik ve acı verici. Bazen bir şekilde bir insanın ölümünden sorumlu olduğumu düşünüyorum." dedi.

Nittla'ya, bir gün hastanede, meslektaşı olan 50'li yaşlarda bir koronavirüs hastasının tedavisini sonlandırması gerektiği söylendi.

Tedaviyi sonlandırmadan önce hemşirenin kızıyla konuşan Nittla, "Annesinin hiç acı çekmeyeceği, huzurla uyuyacağı konusunda ona söz verdim. Annesinin ölmeden önce yerine getirilmesini istediği bir son arzusu ya da dini gereklilikler olup olmadığını sordum." ifadelerini kullandı.

O anları anlatan hemşire Nittla, telefonu hastasının kulağına tuttuğunu ve telefonun diğer ucundaki kızının, annesine son sözlerini söylemesini beklediğini aktardı.

Ailesinin talebi üzerine Nittla, önce bilgisayarda onların istediği bir müziği açtı ve müzik çalmaya başladığında solunum cihazını kapattığını söyledi ve ekledi: "Yatağına oturup o son nefesini verirken ellerini tuttum."

50 yaşındaki hemşire, Nittla solunum cihazının fişini çektikten 5 dakika sonra hayatını kaybetmişti. Nittla o anları, "Ekrandaki yanıp sönen ışığa bakarken kalp atış sayısının sıfıra indiğini, ardından çizginin dümdüz olduğunu gördüm." şeklinde anlattı.

Juanita Nittla, ölen hastanın yatağında yıkadıklarını ve ölüyü kefenle sardıklarını dile getirerek, "Ardından bedenini cenaze torbasına yerleştirdik. Kapatmadan önce alnına bir haç işareti yaptım." diye konuştu.

İngiltere’de büyük kriz
Söz konusu hastanenin yoğun bakım ünitesinde 34 olan yatak sayısı 60'a çıkarıldı. Yatakların tümünün şu an dolu olduğu kaydedildi.

Hastanede ayrıca, solunum cihazı, insülin pompası, oksijen tüpü ve birçok ilacın yetersiz olduğu ve bunlara erişimde sıkıntılar yaşandığı aktarıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dünya uzaydan mı kundaklanıyor? Çarpıcı iddialar

Dünya uzaydan mı kundaklanıyor? Çarpıcı iddialar