İsrail'de yaklaşık 10 bin kişi Batı Kudüs'te Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin politikalarını protesto etmek için sokaklara çıktı.
Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, yaklaşık 10 bin kişi Batı Kudüs'teki Yüksek Mahkeme ile İsrail Meclisi arasındaki Kaplan Caddesi'nden hükümet binası karşısındaki meydana yürüdü.
Göstericiler, iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar'ın görevden alınmasını, Gazze'de tutulan İsraillilerin geri getirilmesi için esir takası anlaşması müzakerelerinin durdurulmasını, 2025 yılı bütçesinin onaylanmasını ve İsrail hükümetinin yargı danışmanı Ghali Behrav Mayara'nın görevden alınma planını protesto etti.
Katılımın yoğun olduğu gösteriye ekonomi ve hukuk alanında önde gelenlerin yanı sıra Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz gibi muhalefetin önemli isimleri de katıldı.
Ulusal Birlik Partisinden milletvekili Yechiel Hilli Tropper, "Hepimiz kendisini veya aile üyelerini Gazze tünellerindeymiş gibi düşünmeliyiz. Bu karşılıklı sorumluluk demektir." dedi.
İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberinde de ülkede yargıç atama yönteminin değiştirilmesi gibi hükümetin yargının üzerindeki etkisini artıran ve yargıyı zayıflatan adımların protesto edildiği belirtildi.
Netanyahu'nun Şin-Bet Direktörü'nü görevden alma kararı
İsrail'de Netanyahu hükümetinin iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ı görevden alma kararına karşı siyasi, toplumsal tepkiyle, Yüksek Mahkeme'nin bu kararı dondurması hükümet-yargı çekişmesini, sokağın ve siyasetin tansiyonunu artırdı.
Netanyahu'nun, Şin-Bet Direktörü'nü görevden almasının yetkisi dahilinde olduğu, Yüksek Mahkeme'nin bunu durduramayacağını duyurması üzerine sendika ve iş dünyası örgütlerinden tepki geldi.
İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, İsrail İş Forumu ve Yüksek Teknoloji Merkezi isimli iş örgütleri, hükümetin Yüksek Mahkeme'nin kararını tanımaması üzerine genel greve gitme tehdidinde bulundu.
Netanyahu'nun Bar'ı görevden alma kararı İsrail siyasetinde hararetli tartışmalara yol açmış, muhalefetin yaptığı çağrılarla İsrail genelinde kitlesel protesto gösterileri başlamıştı.
İsrail, siyasi gerilimin gölgesinde 18 Mart'ta da ateşkesi bozarak Gazze Şeridi'ne saldırıları yeniden başlatmıştı.
Netanyahu hükümetinin 19 Ocak'ta sağlanan ateşkesi bozarak saldırılarla "Gazze'deki İsrailli esirleri kurtarmayı amaçladığını" iddia etmesi, İsrailli esir yakınları tarafından "bir aldatmaca" diye tepki çekmişti.
İsrail'de tartışmalı yargı düzenlemesi
İsrail'de, Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki sürpriz saldırısına kadar İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yeniden iktidara geldiği 2023 yılı boyunca bir numaralı gündem hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesiydi.
Netanyahu hükümetinin, bir dizi yasayla Başsavcı ve Yüksek Mahkeme'nin yürütme üzerindeki yetkilerinin kısıtlanacağı, iktidarın yargıç atamalarında söz sahibi olmasının sağlanacağı tartışmalı "yargı paketi", yıl boyunca sokak hareketleri, sivil itaatsizlik eylemleri, grevler, orduda bölünmeler gibi büyük tepkilere neden olmuştu.
İsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze'ye saldırılarının başlamasının ardından tartışmalı yargı düzenlemesi ertelenmişti.
İsrail Yüksek Mahkemesi, hükümetin, mahkemenin yetkilerini kısıtladığı ve Mecliste kabul ettiği bazı yasaları Ocak 2024'te "İsrail'in anayasası niteliğindeki temel kanunlara aykırı olduğu" gerekçesiyle bozmuştu.