18 Eylül 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
KAPALI
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Ölümcül virüs Antarktika’da

Ölümcül virüs Antarktika’da

Bilim insanları, yüksek derecede bulaşıcı kuş gribi virüsünün (HPAIV) ilk kez Antarktika’da kuş ve memeli türlerinde tespit edildiğini duyurdu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ölümcül virüs Antarktika’da
KAYNAK: Haber Merkezi

Dünya’nın en izole bölgesi olarak bilinen Antarktika, ölümcül bir salgınla karşı karşıya. 2021’den bu yana H5N1 virüsünün farklı bir türü olan “clade 2.3.4.4b”nin, Avrupa’dan Amerika kıtasına ve oradan da Güney Amerika’ya yayılarak, birçok kuş ve memeli türünde büyük ölümlere neden olmasının ardından bilim insanları virüsün, göçmen kuşlar aracılığıyla Antarktika’ya ulaşmış olabilmesi nedeniyle özellikle albatroslar ve penguenlerin tehdit altında olduğunu duyurdu.

YÜZDE 66’SINDA VİRÜS TESPİT EDİLDİ

İlk olarak 17 Eylül 2023’te, Antarktika ile Arjantin arasında yer alan Güney Georgia Adaları’nda bir dev fırtına kuşunun ölmesiyle başlayan salgın, kısa sürede yayılmaya başladı. Araştırmacılar, aralık ayına kadar 33 kuş ve 17 memeli ölümü kaydetti. Test edilen bu canlıların yüzde 66’sında H5N1 virüsü tespit edildi. Falkland Adaları’nda da kara kaşlı albatroslar ve güney fırtına kuşlarında virüs tespit edildi. Antarktika ana karasında henüz resmi bir vaka bildirilmemiş olsa da, bazı bilim insanları hayvan salgınının kıtaya ulaştığını düşünüyor. Özellikle Adélie penguenleri ve Antarktika karabatakları arasında Mart 2024’te virüs şüphesiyle araştırmalar başlatıldı.

Eğer bu bulgular doğrulanırsa, H5N1’in ulaşmadığı tek kıta olarak Avustralya kalacak. Güney Amerika’daki salgının, hayvanlar üzerinde “son derece yıkıcı” olduğu belirtiliyor. Salgın, birçok kuş ve memeli türünde toplu ölümlere neden oldu. Bazı türlerde ölüm oranı yüzde 40’a kadar yükseldi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Beyaz Saray'da kozlar paylaşıldı!

Beyaz Saray'da kozlar paylaşıldı!