19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Tepki çeken açıklama: Türkiye kontrolü kaybetti

Tepki çeken açıklama: Türkiye kontrolü kaybetti

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde saldırılar düzenleyen ve mutabakatı sürekli olarak ihlal eden Rusya, Türkiye'nin bölgede kontrolü kaybettiğini belirten bir açıklama yayımlayarak büyük tepki çekti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tepki çeken açıklama: Türkiye kontrolü kaybetti

Rusya lideri Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye ile ılımlı muhaliflerin İdlib’deki durumun kontrolünü kaybetmesinin, kendilerinde hayal kırıklığı oluşturduğunu söyledi.

Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da düzenlenen Astana görüşmeleri sonrası bir basın toplantısı düzenleyen Rus Özel Temsilci Lavrentyev, Suriye’nin İdlib bölgesindeki duruma da değindi.

Lavrentyev, “Türk dostlarımızla ılımlı muhalifler orada (İdlib) geriye kalan teröristleri yok etme çalışmalarını yerine getiremedi. Onların (Heyet Tahrir Şam militanları) bu toprakların büyük bölümünde kontrol sağlamış olabilmeleri, elbette ki pek çok soru işaretine ve bizde büyük bir hayal kırıklığına yol açıyor” dedi.

Putin’in Suriye Özel Temsilcisi şöyle devam etti: “Rusya ve Türkiye liderlerinin geçtiğimiz senenin eylül ayında Soçi’de anlaşmaya varmalarının (Soçi Mutabakatı) üzerinden yeterince uzun bir zaman, neredeyse altı ay geçmiş olması, bizi İdlib’deki durum konusunda özel olarak endişelendiriyor."

Şu anda İdlib topraklarının neredeyse tamamının Heyet Tahrir Şam militanlarının denetiminde olduğunu ekleyen Lavrentyev, “Heyet Tahrir Şam dediğimiz aslında El Nusra Cephesi’nin yeniden biçimlendirilmiş hali” vurgusunu yaptı.

"Terörizme karşı tavizsiz mücadele devam edecek. İdlib’de bulunan radikal militanların günün birinde bir Avrupa ülkesinde ya da yeryüzünün başka bir yerinde ortaya çıkmaları, kimsenin menfaatine olmaz. Ateşkes uygulaması, bu gruplar için geçerli değil. Onlarla mücadele devam edecek” ifadelerini de kullanan Lavrentyev, “Ilımlı gruplara, terörist gruplardan ayrılmaları ve bu toprak parçasının teröristlerden ortak çabalarla temizlenmesi için çağrı yapıyoruz” diye ekledi.

“Hem Afrin’den hem de Azez ve Cerablus şehirleri arasındaki..."
Putin’in Özel Temsilcisi, basın toplantısında Türkiye’ye ilişkin aldığı bir soru karşısındaysa Rusya’nın Suriye-Irak sınırında güvenli bölgeler oluşturulmasına karşı olmadığını, fakat oluşturulmaları halinde bu bölgelerin Suriye hükümetinin kontrolünde olması gerektiğini düşündüklerini söyledi.

“Türkiye’nin Suriye-Irak sınırında güvenli bölge oluşturmak ve buraya Türk askerlerini sokmak istediğini biliyoruz. Biz böyle bir bölgenin oluşturulabileceğini düşünüyoruz, ancak en iyi seçenek, bu bölgelerin kontrolünün hükümete devredilmesi olur. Sadece sınırlarını kontrol altına alabilmesi için değil, bu aynı zamanda güvenliği sağlaması ve provokasyonları önlemesi için de gerekli” diyen Lavrentyev, “Hem Afrin’den hem de Azez ve Cerablus şehirleri arasındaki bölgeden bahsediyorum” vurgusunu yaptı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye'de bir ilk! İşte o Hybrid makam aracı

Türkiye'de bir ilk! İşte o Hybrid makam aracı