Türkgün Dünya Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, İngiliz Dışişleri Bakanı'nı ağırladı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, İngiliz Dışişleri Bakanı'nı ağırladı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile yaptığı toplantıda, Balkanlar'da istikrar ve hızlı ekonomik gelişim vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret büyürken, Lammy, Bosna Hersek'teki siyasi durumu ele aldı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile yaptığı toplantıda, Balkanlar'da istikrar ve hızlı ekonomik gelişim vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret büyürken, Lammy, Bosna Hersek'teki siyasi durumu ele aldı.

KAYNAK: AA

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Balkanlar'da çatışma istemediklerini, istikrar istediklerini ve hızlı ekonomik gelişmeye ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Vucic, başkent Belgrad'daki Sırbistan Sarayı'nda İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Heyetlerin görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Vucic, Sırbistan ve İngiltere'nin son yıllarda ilişkilerini geliştirdiğini ve bunun en iyi şekilde ticarete yansıdığını söyledi.

Vucic, Lammy ile Balkanlar'daki gelişmeleri de görüştüklerini belirterek şöyle devam etti:

"Kosova konusunda görüş ayrılıklarımıza rağmen her iki taraf da diyaloğun kilit öneme sahip olduğunu ve sorunların görüşmeler yoluyla çözülmesi gerektiğini düşünüyor. Bosna Hersek'teki mevcut durumdan kimin sorumlu olduğu konusunda görüş ayrılığı yaşıyoruz. Milorad Dodik'in (Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin Başkanı) anayasaya aykırı hareketlerinin Bosna Hersek'teki durumun tek veya asıl sorumlusu olduğunu kabul edemem. Herkesi uzlaşma ve mutabakat çözümleri aramaya çağırıyorum."

Sırbistan'ın Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne ve Dayton Barış Antlaşması'na (Bosna Hersek'teki 1992-1995'teki savaşı bitiren antlaşma) her zaman saygı göstereceğini dile getiren Vucic, Balkanlar'da çatışma istemediklerini, istikrar istediklerini ve hızlı ekonomik gelişmeye ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Lammy, Bosna'daki Sırp lider Dodik'in eylemlerinden endişe duyduğunu söyledi

Lammy ise Balkanlar'ın İngiltere için geçmişte de önemli bir bölge olduğunu, Sırbistan'ın ise güvenilir bir müttefik olduğunu dile getirdi.

Balkanlar'da istikrar ve güvenin önemini vurgulayan Lammy, Sırbistan'ın bu istikrarı sağlamada kilit rol oynayacağını ifade etti.

Lammy, Sırbistan ile organize suçlarla mücadele kapsamında bir mutabakat zaptı imzaladıklarını belirterek, "Bugün yaptığımız anlaşma, zor durumdaki insanlardan kar elde eden insan kaçakçılarıyla daha iyi mücadele etmemizi sağlayacak." dedi.

İkili ticaretin 2010'dan bu yana yaklaşık 5 kat artarak 1 milyar sterline ulaştığını belirten Lammy, değeri 4 milyar sterlini bulması hedeflenen yatırımların da yapılan anlaşmayla destekleneceğini bildirdi.

Lammy, Batı Balkan ülkeleri arasındaki işbirliğini güçlendirmek ve bu ülkelerin Avrupa Birliğine (AB) entegrasyonunu hızlandırmak için başlatılan Berlin Süreci toplantısının bu yıl İngiltere'de düzenleneceğine işaret ederek, "Toplantı, Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilerin yanı sıra Balkanlar ile Avrupa ailesi arasındaki ilişkileri de derinleştirecek." diye konuştu.

Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti'nin Başkanı Milorad Dodik'in ülke anayasasına aykırı kararlarına dikkati çeken Lammy, "Görüşmemize Başkan Dodik'in anayasaya aykırı eylemlerinden duyduğumuz endişeyi dile getirerek ve Kosova-Sırbistan normalleşmesini nasıl canlandıracağımızı ele alarak başladık." ifadesini kullandı.

Lammy, Sırbistan halkının isteklerini ve Vucic'in Avrupa entegrasyonu kapsamında atacağı adımları desteklemeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya ABD'li yargıç, Filistinli aktivist Halil için sınır dışı edilme talebini uygun buldu

ABD'li yargıç, Filistinli aktivist Halil için sınır dışı edilme talebini uygun buldu

ABD'de Yargıç Jamee Comans, Filistinli aktivist Mahmud Halil'in sınır dışı edilmesini onayladı. Halil, Columbia Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterilerine katıldığı için gözaltına alınmıştı. Avukatları kararın itirazı için süre tanındığını duyurdu.

ABD'de Yargıç Jamee Comans, Filistinli aktivist Mahmud Halil'in sınır dışı edilmesini onayladı. Halil, Columbia Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterilerine katıldığı için gözaltına alınmıştı. Avukatları kararın itirazı için süre tanındığını duyurdu.

KAYNAK: AA

ABD'de göçmenlik davalarına bakan yargıç Jamee Comans, Filistin'e destek gösterilerine öncülük ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Filistinli aktivist Mahmud Halil'in sınır dışı edilmesinin uygun olduğuna karar verdi.

Comans, New York'ta yaşadığı apartmanda gözaltına alınarak Louisiana'daki bir göçmenlik tesisine götürülen Columbia Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Halil hakkındaki kararını açıkladı.

Louisiana'da göçmenlik davalarına bakan Yargıç Comans'ın kararı, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesinin (ICE) Halil'e karşı açtığı sınır dışı davasında ABD hükümeti lehine oldu.

Yargıç, iddianame içeriğinin ICE yetkililerine sınır dışı sürecine devam edilmesi için "yeterli dayanağı sağladığını" belirtti.

Sınır dışı kararı, Columbia Üniversitesinde Filistin'e destek için kurulan kampın eski baş müzakerecisi olduğu belirtilen Halil'in 8 Mart'ta gözaltına alınarak Louisiana'daki ICE merkezine götürülmesinin üzerinden yaklaşık 1 ay geçtikten sonra geldi.

Halil'in avukatlarının 23 Nisan'a kadar karara itiraz hakkı bulunuyor.

Öte yandan, Filistinli aktivistin gözaltına alındığı ilk günden bu yana ABD'de birçok sivil toplum örgütü ve eğitim kuruluşuyla birlikte bazı siyasetçiler de hem Halil hem de benzer gerekçelerle gözaltına alınan diğer öğrenciler için destek açıklamalarında bulunurken, hükümetin bu yöndeki politikalarını eleştirmeye devam ediyor.

Bu doğrultuda, ABD'de anayasanın birinci maddesiyle koruma altına alınan düşünce özgürlüğüne vurgu yapmak için hafta sonu başkent Washington'da gösteriler düzenlenmişti.

Halil'in tutuklanması

ABD'de Columbia Üniversitesi protestolarına öncülük eden aynı üniversitenin yüksek lisans öğrencisi Filistinli aktivist Mahmud Halil, 8 Mart'ta eşiyle evine giderken bina girişinde gözaltına alınmıştı.

Avukatı Amy Greer, Halil'in, "yeşil kartlı daimi ikametgah sahibi" olarak ABD'de bulunmasına ve eşinin ABD'li olmasına rağmen ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi yetkililerince tutuklandığını ve yeşil kartının iptal edildiğini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, sosyal medya platformu X'teki hesabından yaptığı paylaşımda, "Amerika'daki Hamas destekçilerinin vizelerini veya yeşil kartlarını iptal edeceğiz, böylece sınır dışı edilebilecekler." ifadesini kullanmıştı.

Avukatlarının mahkemeye başvurması üzerine New York Bölge Mahkemesi yargıcı, Halil'in sınır dışı edilmesine geçici engel kararı koymuş, ardından Halil'in gözaltına alındıktan sonra New Jersey'e götürülmesi nedeniyle davayı New Jersey Bölge Mahkemesine havale etmişti.

Benzer gerekçelerle gözaltına alınan, Tuft Üniversitesinde doktora yapan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesi talebiyle açılan dava 14 Nisan'a ertelenmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *