Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) aldığı kararla son yıllarda okullarda ara tatil uygulaması var. Milyonlarca öğrenci, veli ve öğretmen okulların ne zaman kapanacağı merak ediyor. Tatil planı yapmak veya bu arayı iyi değerlendirmek isteyen birçok kişi, "Kasım ayı ara tatili ne zaman 2021-2022? Ara tatilinde neler yapılabilir?" gibi sorularına yanıt arıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2021-2022 eğitim öğretim yılına ait çalışma takvimi hatırlattı.
2021-2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TAKVİMİ
Birinci dönem, 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlayıp 21 Ocak 2022 Cuma günü sona erecek.
İkinci dönem, 7 Şubat 2022 Pazartesi başlayacak ve 17 Haziran 2022 Cuma sona erecek.
YARIYIL TATİLİ NE ZAMAN?
Yarıyıl tatili, 24 Ocak 2022 Pazartesi başlayıp 4 Şubat 2022 Cuma tamamlanacak.
ARA TATİL NE ZAMAN 2021?
Birinci dönem ara tatili, 15 Kasım 2021 Pazartesi başlayacak ve 19 Kasım 2021 Cuma sona erecek.
İkinci dönem ara tatili 11 Nisan'da başlayacak, 15 Nisan'da sona erecek.
Birinci dönem ara tatili: 15-19 Kasım
2021-2022 eğitim ve öğretim yılında, ders zili 6 Eylül’de çaldı.
Birinci dönem ara tatili 15-19 Kasım arasında olacak.
Yarı yıl tatili 24 Ocak-4 Şubat’ı kapsayacak.
2. dönem ara tatili 11-15 Nisan’da olacak. Karneler 17 Haziran 2022’de dağıtılacak.
ARA TATİLDE NELER YAPILABİLİR?
Dinlenme biçimleri çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir
Dinlenme biçimlerinin çocuktan çocuğa farklılık gösterebileceğini kaydeden Ayşe Şahin, “Bazı çocuklar yorulduklarında eline bir kitap alıp uzanırken, bazı çocuklar kulaklıklarını takıp müzik dinleyerek ya da resim yaparak yorgunluğunu giderebilir. Yetişkinler çocuğun tercih ettiği dinlenme biçimine saygı göstermelidir.” dedi.
Eğlenmek de bir ihtiyaçtır
Dönem boyunca yorulmuş olan çocuğun eğlenme ihtiyacının anlayışla karşılanması gerektiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, “Çocuk oyuncakları ile istediği gibi oynayabilmeli, evde, parkta ya da oyun alanlarında oynayıp enerjisini atabilmeli, arkadaşları ile bir araya gelebilmelidir.” tavsiyesinde bulundu.
Ders çalışma baskısı yapılmamalıdır
Dinlenme ve eğlenme aktivitelerini değerlendirebilen çocukların günde yarım saat veya bir saat ders çalışmasında sakınca olmadığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, “Ebeveynler bu konuda yol gösterici olmalı ancak baskıdan kaçınmalıdır. Ders çalışma saati ve süresini belirlerken çocukla ortak karar verilmelidir. Aileler tatil programının çocukla birlikte hazırlamalı ve çocuğun isteklerine saygı göstermelidirler. Çocuğa da seçim hakkı tanınmalıdır.” dedi.
İlgi duyduğu alana yönlendirilmelidir
“Boş zaman aktiviteleri belirlenirken çocuğun yaşı, yetenekleri, becerileri ve ilgi alanlarına dikkat edilmelidir” diyen Ayşe Şahin, “Çocuklar büyüdükçe istekleri değişebilir. Buna bağlı olarak da ilgi duydukları aktiviteler farklılaşabilir. Her çocukta ilgi uyandıran uğraş farklıdır. Bazıları müzik aletiyle uğraşmaktan keyif alırken; bazıları spordan zevk alabilir. Çocuğun ilgi duymadığı faaliyete yönlendirilmesi uygun değildir. İlgi duymadığı aktivitede çocuğun mutsuzluk, sıkıntı ve başarısızlık gibi belirtilerin göstereceği unutulmamalıdır.” diye konuştu.
Yaş dönemlerine göre bu aktiviteler planlanabilir!
Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, çocukların yaşı, gelişim aşamaları, ilgi ve yeteneklerini göz önünde tutmak şartıyla önerilebilecek aktiviteleri de şöyle sıraladı:
- Okul öncesi dönemdeki çocuklar için aktiviteler;Bu yaş döneminde masa başı faaliyetler, kitap okumak, müzik dinlemek, film izlemek gibi aktiviteler tercih edilir. Bireysel oyunların yanında grup oyunlarından da keyif almaktadırlar. Maça gitmek, futbol, basketbol, yüzme gibi spor faaliyetleri daha çok önem kazanır. Taklit oyunları, kurallı grup oyunları, alet kullanmayı gerektiren montaj oyunları bu dönem çocuklarının en sevdiği aktivitelerdendir.
- Gençler için aktiviteler;
Bir arkadaş ve ya bir arkadaş grubu ile birlikte olmak, arkadaşlarıyla sohbet etmek, partiler düzenlemek, piknik yapmak, sinemaya, tiyatroya gitmek gibi aktiviteler gençleri mutlu etmeye yetecektir. Seyahatlere çıkmak, gezilere katılmak, kamp hayatı, çiftlik hayatını deneyimlemek, izcilik gibi aktiviteleri yaşamaktan da zevk alırlar.
Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, ailelerin çocuklarını aynı anda birçok faaliyete yönlendirmekten kaçınması gerektiğini de vurgulayarak “Çocuğunun en başarılı ve en mutlu olacağı faaliyeti tercih etmelidirler. Mutluluk ve huzur dolu, iyi değerlendirilmiş bir tatilin, çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimini olumlu yönde etkileyeceği unutulmamalıdır.” diye konuştu.