25 Aralık 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Bankada parası olanlar dikkat: MB'den yüksek faiz için kritik adım

Bankada parası olanlar dikkat: MB'den yüksek faiz için kritik adım

Merkez Bankası, TL mevduat paylarının artması üzerine bazı sadeleşme adımları attı. Kısa vadeli TL mevduat oranı yüzde 15'ten yüzde 17'ye çıkarıldı. Bankalar, kısa vadeli mevduatlara daha yüksek faiz ödemeye başlarken, uzun vadeli faiz oranlarını düşürüyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bankada parası olanlar dikkat: MB'den yüksek faiz için kritik adım
KAYNAK: Milliyet

Bu hafta piyasaların gözü Merkez Bankası’nın faiz kararındaydı. Banka politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken, karar metninde yer alan ifadelerde piyasalar ilerleyen süreçte faiz indirimine gidileceğine yönelik sinyalleri aldı.

Öte yandan son dönemde artan TL mevduat payı göz önünde bulundurularak kısa vadeli mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranları da yükseltildi. Buna göre kısa vadeli TL mevduatta yüzde 15 olan oran yüzde 17'ye çıkarıldı.

Bankalar uzun bir süredir kısa vadeli mevduatlara daha yüksek faiz oranı verirken, vade uzadıkça faizler de geriliyordu. Peki Merkez Bankası’nın kararı faizleri nasıl etkileyecek? Parayı mevduatta değerlendirmek isteyenin vade hesabı nasıl olmalı?

‘ARALIKTA FAİZ İNDİRİMİ DÜŞÜK İHTİMAL’

Konuyla ilgili merak edilenleri değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası son kararıyla birlikte politika faizini %50’de sabit tuttu. Sekizinci toplantıda da faizi sabit tutan Merkez Bankası önümüzdeki dönemlerde faiz indirimine yeşil ışık yakmış olsa da bana göre Aralıkta faiz indirimi ihtimali düşük görünüyor.

Uzun ve kararlı bir şekilde enflasyona karşı mücadelede sıkı para politikasını sürdüren Merkez Bankası bu mücadelenin sonlarına gelmiş görünmekle birlikte hala düşük ve kalıcı beklentinin tesisi için bir sonraki dönemde faiz indirim mekanizmasını çalıştıracaktır.

Hizmet enflasyonundaki katılık ve temel mal enflasyonundaki seyirle birlikte Merkez Bankası’nın politika faiziyle değil de diğer sterilizasyon araçlarıyla piyasa faizini dengelemeye çalıştığını görüyoruz.

ATILAN ADIM MEVDUATLARA NASIL YANSIR?

Merkez Bankası’nın politika faizini sabit tutmasından sonra artan TL mevduat payı, rekor düzeyde azalan kur korumalı mevduat bakiyesi dikkate alındığında TL mevduat karşılık oranları 15’ten 17’ye, döviz mevduat karşılık oranları da 5’ten 4’e düşürüldü. Bankalar bununla birlikte artık TL mevduatlarına yönelimini azaltacak, çünkü zorunlu karşılık oranlarının artmasıyla birlikte bankaların maliyetleri artacak ve TL mevduatı için o kadar da iştahlı olmayacaklardır.

‘BANKALAR DAHA AZ FAİZ VERMEYE BAŞLAYACAK'

Bu demek oluyor ki TL mevduat toplamak için yüksek faiz veren bankalar önümüzdeki dönemlerde artan zorunlu karşılıktan dolayı TL mevduatlarına daha az faiz vermeye başlayacaklar. Yani Merkez Bankası politika faizini düşürmeden, gerekli yurt dışı kaynağı sağlamadan bir hamle yapmayacak. Zorunlu karşılık oranları gibi sterilizasyon araçlarıyla birlikte politika faizini dengeleyecektir.

YATIRIMCININ VADE HESABI NASIL OLMALI?

Şu an yüksek faiz trenine binmek için son vagon diyebiliriz. Son vagonu kaçırmak istemeyen yatırımcılar yüksek faiz fırsatından yararlanmalıdır. Artık Merkez Bankası’nın politika faizini indirmeye başlayacağını algılayabiliriz. Reel faizlerdeki ilk indirimler başladı. Politika faizindeki ilk indirim de ocak ayı itibarıyla yapılacaktır. Bu sebeple dövizi olan mutlak surette bozdurup mevduata geçmelidir. Çünkü dövizin getirisi enflasyonun da altında. Yatırımcıların son yüksek faiz getirisini kaçırılmamasını tavsiye ederim

FAİZDEN ÇIKAN PARA BORSAYA DÖNER Mİ?

Halihazırda borsanın en büyük rakibi politika faizinin yüksekliğidir. Merkez Bankası’nın faizi sabit tutarak güvercin açıklamalarla politika faizini düşürmeye göz kırpmasıyla birlikte özellikle bankacılık hisseleri başta olmak üzere borsa yükselişe geçti. Mevduattan çıkan kaynağın öncelikle gideceği yer borsadır.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TBMM'de yeni haftada gündem yoğun: Kentsel dönüşümde KDV muafiyeti desteği

TBMM'de yeni haftada gündem yoğun: Kentsel dönüşümde KDV muafiyeti desteği