Türkgün Ekonomi Emeklilerden 'kira ve yakacak yardımı' talebi

Emeklilerden 'kira ve yakacak yardımı' talebi

Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, emeklilere "kira ve yakacak yardımı" adı altında ek bir ödeme yapılması talebinde bulundu.

Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, emeklilere "kira ve yakacak yardımı" adı altında ek bir ödeme yapılması talebinde bulundu.

 Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, emeklilere "kira ve yakacak yardımı" adı altında ek bir ödeme yapılması talebinde bulundu.

Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen 108 şube başkanının katılımıyla toplanan TÜED Başkanlar Kurulu, emeklileri yakından ilgilendiren konuları görüştü.

Şube başkanlarının, bu yılın ilk altı aylık enflasyon oranına bağlı olarak SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yüzde 5,01, memur emekli aylıklarına ise yüzde 6,01 oranında zammı gündeme getirmesi üzerine, emeklilerin gelirlerini artıracak adımlar görüşüldü.

Yapılan değerlendirmelerin ardından TÜED Başkanlar Kurulu, şu kararı aldı:

"Haziran ayının son haftasında ve temmuz ayında elektriğe, çaya, şekere ve birçok maddeye yapılan yüzde 15 zam, emekli aylıklarına yapılan artışın üç katıdır. Böyle bir artış sistemiyle emeklilerimizin aylıkları küçülmeye devam edecektir. Enflasyon nedeniyle aylıklarda oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emeklilerimize refahtan pay verilmelidir."

"Bayram ikramiyeleri TÜFE oranında artırılsın"
TÜED Başkanlar Kurulu, emeklilerin büyük bir bölümünün ev sahibi olmadığı ve emekli aylıkları içerisinde ev kirasının önemli bir gider kalemi olduğu tespitinde bulunarak, hükümetten şu talepte bulundu:

"Kira fiyatlarındaki artış ve ısınma giderlerinin yükselmesi, emeklilerimizin hane halkı tüketim harcamalarını yükseltmekte ve bu harcamalar bin lira aylık alan bir emeklinin gelirinin yaklaşık yüzde 60'ına denk gelmektedir. Emeklilerimizin bilhassa kış aylarında yakıt ve kira desteğine ihtiyaç duyduğu açıkça ortadadır. Hükümetten talebimiz, zorlu kış koşullarında geçimlerine katkı sağlayacak şekilde emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' adı altında ek bir ödemenin yapılmasıdır."

Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ile aylık bağlama oranının sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmesi gerektiğini vurgulayan TÜED Başkanlar Kurulu, dini bayramlar öncesinde emeklilere ödenen bin liralık bayram ikramiyelerinin alım gücündeki kayıplar dikkate alınarak yıllık TÜFE oranında artırılmasını istedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün İslam ve Ahlak Kaza Namazlarında Ezan ve Kamet Şart mı? İşte Merak Edilen Diyanet Görüşü

Kaza Namazlarında Ezan ve Kamet Şart mı? İşte Merak Edilen Diyanet Görüşü

Kaza namazlarında ezan ve kamet okunması gerekir mi? Diyanet, bu sıkça sorulan dini meseleye açıklık getirdi. İşte detaylar...

Kaza namazlarında ezan ve kamet okunması gerekir mi? Diyanet, bu sıkça sorulan dini meseleye açıklık getirdi. İşte detaylar...

MUHABİR: Eylül Şahin

Vakti geçip kılınamayan namazlar, kaza edilerek telafi edilirken bazı sorular da beraberinde geliyor: Kaza namazlarında ezan okunur mu? Kamet getirmek gerekir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuda önemli bir açıklama yaptı. İşte detaylar…

🕌 Kaza Namazı Nedir ve Neden Kılınır?

İslam’da beş vakit namazın her biri belirli zaman dilimlerinde kılınmakla yükümlüdür. Ancak çeşitli nedenlerle bu vakitler kaçırılabilir. Bu durumda Müslümanlar, dini sorumluluklarını yerine getirebilmek için “kaza namazı” kılar. Kaza namazı, geçmişte kılınamayan farz namazların sonradan telafi edilmesi anlamına gelir.

📢 Kaza Namazlarında Ezan ve Kamet Getirmek Gerekir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuda sıkça sorulan "Kaza namazında ezan ve kamet getirmek gerekir mi?" sorusunu net bir şekilde yanıtlıyor:

🔹 Ezan ve kamet, vaktin değil namazın sünnetidir.
Bu sebeple kaza namazı kılarken de ezan ve kamet sünnet olarak uygulanabilir.

🔹 Kaza namazı ezansız ve kametsiz de geçerli olur, ancak eksik olur.
Yani bu sünnetleri terk ederek de kaza namazı kılınabilir fakat dini bakımdan eksik bırakılmış olur.

🔹 Birden fazla kaza namazı kılınacaksa:

Her bir namaz için ayrı ayrı ezan ve kamet getirmek daha faziletlidir.

Ancak yalnızca bir kez ezan okunup, her kaza namazı için ayrı kamet getirilmesi de yeterli görülür.

Kaynak: (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 57-58)

📌 Kamet Nasıl Getirilir?

Kamet, namazın başlayacağını haber veren ve ezana benzer ifadeler içeren bir uygulamadır. Ezandan farklı olarak şu cümle eklenir:

"Kad kâmeti’s-salât" (Namaz başlamıştır)

Kamet, cemaatle ya da bireysel olarak kılınacak farz namazlardan hemen önce getirilir ve sünnettir. Özellikle kaza namazlarında da bu sünneti yerine getirmek, ibadetin ruhunu ve düzenini korumak açısından önem taşır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *