08 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi EYT yasası ile kimler emekli olacak? EYT düzenlemesi çıkacak mı 2021

EYT yasası ile kimler emekli olacak? EYT düzenlemesi çıkacak mı 2021

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu için yeni modeller konuşulmaya başlandı. EYT son durum nedir? Siyasi gündemde de yer alan Emeklilikte Yaşa Takılan sorunu hakkında vatandaşların emeklilik haklarına ilişkin bazı modeller gündeme gelmişti. EYT kanununa ait hükümetten yeni adım atılırsa kimler emekli olacak?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
EYT yasası ile kimler emekli olacak?  EYT düzenlemesi çıkacak mı 2021

Yüz binlerce kişi EYT hakkında son gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında son durum nedir? soruların yanıtları merak ediliyor. 2021 yılında da emeklilikte yaşa takılanlar için umutlar devam ediyor. Emeklilik hakkı için çalışmalarına devam eden EYT'li vatandaşlar hükümetin EYT mevzusunda yeni adım atmasını bekliyorlar. 

EYT SON DURUM NEDİR?

Yüz binlerce kişi EYT'de son durumun ne olduğunu merak ediyorlar. Şu an tüm EYT'liler hükümet tarafından kendileri için olumlu bir adım atmasını bekliyor. EYT hakkında henüz güncel bir açıklama bulunmuyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar

2021 EYT DÜZENLEMESİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

EYT'liler 2021'de EYT tertip etmesinin TBMMde çıkmasını bekliyorlar. EYT tertip etmesinin yapılması gidişatında prim gün rakamı ve öteki koşulları yerine getiren ve yalnızca yaş koşulunu takılan kişiler emekli edilecekler. Bu biçimde emekli olmayı bekleyen toplam 5 milyon vaatndaşın olduğu belirtiliyor. Şu anda EYT'liler için rastgele bir somut adım atılmış değil.

EYT NEDİR?

EYT sorunu, 8 Eylül 1999'da kabul edilen 4447 sayılı Kanun ile gündeme geldi. Kanundan önce erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim gün sayısı emekli olmak için yetiyordu. Yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşı kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a yükseltilirken, emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 7 bin güne yükseltildi.

EYT YASASI ÇIKSA KİMLER EMEKLİ OLUR?

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların ortak olan sorunu, kendilerine işe giriş tarihinde vaat edilen emeklilik sisteminin daha sonradan değişmiş olması. 1999 yılı öncesinde işe giren vatandaşları etkileyen bu düzenlemede emekli olmak isteyen vatandaşların belli bir yaşa gelmeleri gerekiyor.

FİNLANDİYA MODELİ NEDİR?

Basında yer alan Finlandiya Modeli EYT için bir çözüm kapısı olarak görülüyor. Bu modelde belirlenen yaştan daha erken emeklilik olunca bir miktar kesinti yapılıyor. Bu kesintiyi kabul edenlere de emeklilik aylığı bağlanıyor. Finlandiya'da birbirini tamamlayan iki emeklilik sistemi var:

İş esaslı emeklilik hakkı çalışarak ve girişimcilik yapılarak kazanılır. İşveren bütün çalışanları için emeklilik sigortası almak ve sigorta primlerini ödemekle yükümlüdür. Girişimciler sigorta primlerini kendileri öderler.

Halk emekliliği,iş (maaş) esaslı emekliliği olmayan veya emeklilikleri çok az olan emeklilere yöneliktir.

Her iki emeklilik sisteminde yaşlılık ve maluliyet emekliliği bulunmaktadır. 65 yaşını dolduranlar halk emekliliği hakkını kazanılabiliyor.

Finlandiya'da uygulamada olan sisteme göre; emekliliğine belli bir süre kalanlara, alınacak maaş için her yıl yüzde 2 eksik maaş ödenmesi ve bu maaştan emekli olunması uygulaması var. Kabul eden hemen emekli oluyor. Emekliliğine iki sene kalan yüzde dört , üç yıl kalan yüzde 6 daha az maaş ile emekli olabiliyor.

Bu sisteme göre; Türkiye'de emekliliğine 4 yıldan daha az kalmış yaklaşık 500 bin vatandaş bulunuyor. Sistem uygulamaya girerse bu vatandaşlara 4 yıllık süre için yüzde 8 daha az maaş ödenerek emekli olması sağlanacak. Bu rakamlara göre 2 bin TL maaşla emekli olabilecek bir kişi yüzde 8 daha az maaşla 1840 TL'ye emekli olabilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fikret Engin kimdir, neden öldü? Fikret Engin kaç yaşındaydı?

Fikret Engin kimdir, neden öldü? Fikret Engin kaç yaşındaydı?