Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Mayıs ayında enflasyon %3,37 oranında arttı ve yıllık enflasyon %75,45’e ulaştı. Yılın başından bu yana enflasyon %22,72 oranında yükseldi. Ocak ayında memur maaşlarına yapılan %15’lik artış, yüksek enflasyon nedeniyle eridi ve kamu çalışanlarının alım gücü Aralık ayına göre %7,72 düştü.
KAMU ÇALIŞANLARINA YÖNELİK TASARRUF TEDBİRLERİ
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Önder Kahveci, ekonomik durumun iç açıcı olmadığını belirterek, kamu çalışanlarına yönelik alınan tasarruf tedbirlerine dikkat çekti. Bu tedbirler arasında servis hizmetlerinin kaldırılması, koruyucu giyim yardımı, fazla mesai ödemeleri ve lojman kiralarının yer aldığını ifade eden Kahveci, bu önlemlerin kamu çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarını doğrudan etkilediğini söyledi.
REFAH PAYININ ÖNEMİ
Kahveci, memur ve emekli maaşlarına enflasyonun üzerinde bir artış yapılmasının gerekliliğini vurguladı. "Alım gücünü korumanın ve yükseltmenin yolu refah payından geçmektedir" diyen Kahveci, refah payının maaşlara eklenmesi, enflasyon farkının hemen yansıtılması ve vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi taleplerinin karşılanmasının hayati önem taşıdığını belirtti.
EKONOMİK YÜKÜN HAFİFLETİLMESİ GEREKİYOR
Kahveci, fiyatların sürekli yükseldiği bir ortamda memur ve emeklilerin alım gücünü koruyacak uygulamalara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Enflasyonun hızının kesilmesinin ve hayat pahalılığının düşmesinin uzun bir süre alacağını belirten Kahveci, çalışanlara refah payı verilmeden bu sürecin atlatılamayacağını vurguladı.
Genel Başkan Kahveci, açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı: "Çarşı, pazarda fiyatlar sürekli yükselirken alım gücünü koruyacak, memur ve emekliye nefes aldıracak uygulamalara ihtiyaç var. Enflasyonun hızının kesilmesi, hayat pahalılığının belinin kırılması uzun bir süre alacak gibi görünüyor. Çalışanlara refah payı verilmeden bu sürecin atlatılamayacağının da yetkililerce kabul edilmesi ve bir an önce refah payı uygulamasına dönülmesi gerekiyor."