20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi TÜİK'ten enflasyon sepeti açıklaması

TÜİK'ten enflasyon sepeti açıklaması

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verileri ile veri toplama yöntemlerine ilişkin iddialara yanıt verdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TÜİK'ten enflasyon sepeti açıklaması
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri hakkında çıkan eleştirilerin yanıltıcı olduğunu ve manipülasyon iddialarının gerçekleri yansıtmadığını belirtti. TÜİK, veri toplama ve hesaplama yöntemlerinin uluslararası standartlara uygun olduğunu vurgularken, enflasyon verilerinin şeffaf ve doğru bir şekilde kamuoyuyla paylaşıldığını ifade etti. Kurum, bazı çevrelerin TÜFE sepetinden cımbızla seçtikleri birkaç maddeye dair yanıltıcı beyanlarda bulunarak kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini belirtti.

TÜİK'ten TÜFE Eleştirilerine Yanıt

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son dönemde TÜFE verilerine yönelik eleştirilere yazılı bir açıklamayla yanıt verdi. TÜİK, verilerin manipüle edildiği iddialarını reddederek, veri toplama ve hesaplama yöntemlerinin uluslararası standartlara uygun olduğunu belirtti.

Yanıltıcı Haberler

TÜİK, TÜFE verileri hakkında çıkan bazı haberlerin gerçeklerle bağdaşmadığını vurguladı. 8 Temmuz'daki basın toplantısında, "Fiyatlar ne zaman ucuzlayacak?" sorusuna verilen yanıtın bağlamından koparılarak haberleştirildiğini belirtti. Kurum, yüzde 45 ile yüzde 75 enflasyon arasında ciddi farklar olduğunu ancak her iki oranın da yaşam maliyeti üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti.

Manipülasyon İddiaları

Açıklamada, bazı çevrelerin TÜFE sepetinden cımbızla seçtikleri birkaç maddeye dair yanıltıcı beyanlarının devam ettiğine dikkat çekildi. 

TÜİK, TÜFE sepetindeki bazı madde fiyatlarının manipülasyon aracı olarak kullanılmaya çalışıldığını belirtti. Kurum, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlanması beklenen en detaylı düzeyin temel başlık düzeyi olduğunu ve TÜİK'in bu düzeydeki verileri şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaştığını ifade etti. TÜFE sepetindeki 143 temel başlıktan cımbızla seçilen birkaç maddeye dair yanıltıcı beyanların devam ettiğini belirten TÜİK, bu durumun bilimsel eleştiri getiremeyen çevrelerce yapıldığını söyledi.

Veri Toplama Yöntemleri

TÜİK, enflasyon hesaplamalarında barkod tarama ve web kazıma yöntemlerini kullanarak maliyetleri düşürdüğünü ve veri toplama süreçlerini daha verimli hale getirdiğini açıkladı. Bu yenilikçi yöntemlerin, verilerin zamanlı, güncel ve güvenilir olmasını sağladığını vurguladı. Barkod verisi toplanan iş yerlerinde alandan veri toplama uygulaması yapılmadığını belirten TÜİK, bazı basın yayın organlarında yer alan "iş yerlerinin farklı zamanlarda, indirimler gerçekleştiğinde ya da talimatlar doğrultusunda ziyaret edildiği" iddialarının tamamen asılsız olduğunu ifade etti.

Yemek Ücretleri İddiaları

TÜİK, kurum yemekhanesinde geçen yıl 35 lira olan yemek ücretinin 170 liraya çıktığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. En düşük yemek ücretinin 39 lira, en yüksek yemek ücretinin ise 71 lira olduğunu bildirdi. İşçi statüsünde görev yapan personelin aldığı yemek yardımının farklı bir pozisyonla mukayese edilmesinin doğru olmadığını ifade etti.

TÜİK, TÜFE verilerine yönelik eleştirilerin yanıltıcı olduğunu ve veri toplama yöntemlerinin uluslararası standartlara uygun olduğunu belirtti. Kurum, enflasyon hesaplamalarında şeffaflık ve doğruluğun öncelikli olduğunu vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
NBA’den Fransa’ya: Milli basketbolcunun yeni takımı belli oldu

NBA’den Fransa’ya: Milli basketbolcunun yeni takımı belli oldu