Türkgün Ekonomi Yeni rapor yayımlandı! Dünya Bankası’ndan Türkiye değerlendirmesi

Yeni rapor yayımlandı! Dünya Bankası’ndan Türkiye değerlendirmesi

Dünya Bankası, "Business Ready (B-READY)" raporunu yayımladı. Rapor, iş ve yatırım ortamını değerlendiriyor. İlk raporda Macaristan, Estonya ve Singapur ilk sıralarda yer aldı. Rapor, düzenleyici çerçeve, kamu hizmetleri ve operasyonel verimlilik konularına odaklanıyor. Türkiye'nin 2025'te rapora katılması bekleniyor. İş Yapma Kolaylığı Raporu ise 2021'de durduruldu.

Dünya Bankası, "Business Ready (B-READY)" raporunu yayımladı. Rapor, iş ve yatırım ortamını değerlendiriyor. İlk raporda Macaristan, Estonya ve Singapur ilk sıralarda yer aldı. Rapor, düzenleyici çerçeve, kamu hizmetleri ve operasyonel verimlilik konularına odaklanıyor. Türkiye'nin 2025'te rapora katılması bekleniyor. İş Yapma Kolaylığı Raporu ise 2021'de durduruldu.

KAYNAK: AA

Dünya Bankası, ülkelerdeki iş ve yatırım ortamının değerlendirildiği "Business Ready (B-READY)" raporunun ilkini 50 ülkeyi kapsayan şekilde yayımladı.

Raporda, B-READY'nin Dünya Bankası Grubu'nun dünya çapındaki iş ve yatırım ortamını değerlendirmeye yönelik yeni bir veri toplama ve analiz projesi olduğu aktarıldı.

B-READY'nin bankanın daha önce yayımladığı İş Yapma Kolaylığı (Doing Business) raporunun yerini aldığı belirtilen raporda, yeni raporda kullanılan verilerin ve yöntemlerin İş Yapma Kolaylığı raporuna kıyasla daha özenli ve daha şeffaf olduğu vurgulandı.

Raporda, B-READY'nin ilkinin sadece 50 ekonomiyi kapsadığı, bunun, Eylül 2025'te yayımlanması planlanan ikinci raporda 100'den fazla ve 2026'da yayımlanması beklenen üçüncü raporda yaklaşık 180 ekonomiyi kapsayacak şekilde genişletileceği belirtildi.

Bir işletmeyi açma, işletme veya genişletme ve kapatma süreci olmak üzere firmanın yaşam döngüsü ve pazara katılımına ilişkin 10 konuya odaklanıldığı belirtilen raporda işe giriş, iş yeri, kamu hizmetleri, iş gücü, finansal hizmetler, uluslararası ticaret, vergilendirme, uyuşmazlık çözümü, pazar rekabeti ve işletme iflasının bu konular arasında yer aldığı aktarıldı. Raporda, her konu için 3 ana ölçünün dikkate alındığı, bunların "Düzenleyici Çerçeve", "Kamu Hizmetleri" ve "Operasyonel Verimlilik" olduğu kaydedildi.

Macaristan, Estonya ve Singapur ilk sırada yer aldı

B-READY'nin ilk raporunda, "Düzenleyici Çerçeve" kategorisinde Macaristan, "Kamu Hizmetleri" kategorisinde Estonya ve "Operasyonel Verimlilik" kategorisinde Singapur ilk sırada yer aldı.

Raporda, ekonomilerin gerçek ilerlemeyi güvence altına almak için gereken kamu hizmetlerini sağlamaktan ziyade ulusal iş ortamını iyileştirmek için düzenlemeler yürürlüğe koymada daha iyi performans gösterdiği aktarıldı.

Ayrıca raporda, uygulama boşluklarının işletmelerin, çalışanların ve toplumun bir bütün olarak sağlıklı bir iş ortamının tüm faydalarından yararlanmasını engellediği belirtildi.

İkinci aşamada değerlendirilecek ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin ise 2025'te "B-READY"e katılması bekleniyor.

İş Yapma Kolaylığı Raporu'nun yayımı 2021'de durdurulmuştu

Dünya Bankasının en önemli raporlarından biri olarak görülen İş Yapma Kolaylığı Raporu, ilk olarak 133 ekonomiyi kapsayacak şekilde 2003 yılında yayımlanmıştı.

Dünya Bankasının her yıl yayımladığı İş Yapma Kolaylığı Raporu, son olarak 190 ülkeyi iş ortamı düzenlemeleri açısından değerlendiriyordu.

Raporda ülkeler, düzenleyici ve yasal ortamlarına, iş kurma kolaylığına, finansmana, altyapıya ve diğer iş ortamı önlemlerine göre sıralanıyordu.

Dünya Bankası, 16 Eylül 2021'de veri düzensizliklerine ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda üst düzey banka yetkililerinin Çin'in sıralamasını etkileyen verileri değiştirmek için personele baskı yaptığının belirlenmesi üzerine, İş Yapma Kolaylığı Raporu'nun yayımlanmasına devam edilmeyeceğini açıklamıştı.

Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Raporu'nun yayımını durdurma kararı uluslararası ekonomi camiasında büyük yankı uyandırmış ve uluslararası kuruluşların raporlarının güvenirliğini gündeme getirmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Zelenskiy'den net mesaj! Ukrayna’nın kırmızı çizgisi değişmedi

Zelenskiy'den net mesaj! Ukrayna’nın kırmızı çizgisi değişmedi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın sona erdirilmesi için koşulsuz ateşkesi kabul ettiklerini açıkladı. Toprak bütünlüğünden taviz vermeyeceklerini vurgulayan Zelenskiy, ABD ile nadir toprak elementleri anlaşmasına dair niyet muhtırasının çevrimiçi olarak imzalanabileceğini belirtti. Çin’in Rusya’ya silah yardımı yaptığı iddiası ise dikkat çekti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın sona erdirilmesi için koşulsuz ateşkesi kabul ettiklerini açıkladı. Toprak bütünlüğünden taviz vermeyeceklerini vurgulayan Zelenskiy, ABD ile nadir toprak elementleri anlaşmasına dair niyet muhtırasının çevrimiçi olarak imzalanabileceğini belirtti. Çin’in Rusya’ya silah yardımı yaptığı iddiası ise dikkat çekti.

KAYNAK: AA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşının sona erdirilmesine yönelik koşulsuz ateşkesin sağlanmasını kabul ettiklerini belirterek, "Bugün koşulsuz ateşkesi tartışıyoruz ve ateşkes sağlanana kadar toprak meselesini tartışmayacağız." ifadesini kullandı.

Zelenskiy Kiev'de düzenlediği basın toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeler hakkında konuştu.

ABD ile imzalanması beklenen nadir toprak elementleri anlaşma metni üzerinde çalışmaların sürdüğünü ve nihai anlaşma metninin önce Ukrayna Parlamentosu'nun onayından geçmesi gerektiğini kaydeden Zelenskiy, konuyla ilgili geçen hafta Washington'da olumlu bir toplantının yapıldığını bildirdi.

Bu konuda, ABD'nin teklifine göre, bir "iyi niyet" memorandumunun imzalanmasının beklendiğini dile getiren Zelenskiy, şöyle konuştu:

"Niyetlerimiz olumlu, yapıcıyız ve bunu gösteriyoruz. Bu nedenle, niyet muhtırası, anlaşmanın kendisi değil, niyet muhtırası bugün çevrimiçi olarak imzalanabilir."

Çin Rusya'ya barut ve topçu sistemleri gönderiyor

Zelenskiy, konuşmasında, Çin'in Rusya'ya silah tedarik ettiğine dair bilgiler aldıklarını vurguladı.

Ukrayna istihbarat birimlerinin aldığı bilgilere göre Çin'in Rusya'ya barut ve topçu sistemleri gönderdiğini aktaran Zelenskiy, "Önemli, pek de hoş olmayan bir bilgi. Sonunda Çin'in Rusya Federasyonu'na silah tedarik ettiği bilgisini aldık." dedi.

Öte yandan, yerli savunma sektörünün bugün yüzde 60 kapasiteyle çalıştığını kaydeden Zelenskiy, bu alandaki faaliyetleri artırmaya devam ettiklerini bildirdi.

Topçu mermi üretiminde de etkili adımlar attıklarını dile getiren Zelenskiy, "Kendimiz de oldukça iyi üretmeye başladık." değerlendirmesini paylaştı.

Hava sahası kontrolü için daha çok hava savunma sistemine ihtiyaç duyduklarını söyleyen Zelenskiy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"1992'de Ukrayna'nın 225 hava savunma sistemi vardı. 2019'da 60 civarında (hava savunma sistemi) vardı. 2000 ile 2019 yıllarında sistemlerin çoğu bir yerlerde kayboldu, bilmiyorum. Çünkü sistemlerimiz sadece Orta Doğu'ya değil, aynı zamanda Ruslara da satıldı."

"Ateşkes sağlanana kadar toprak meselesini tartışmayacağız"

Savaşın sona erdirilmesine yönelik devam eden görüşmelere değinen Zelenskiy, Ukrayna olarak koşulsuz ateşkes sağlanmasını kabul ettiklerini hatırlattı.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün kendisi için kırmızı çizgi olduğunu ve Rusya'nın işgal ettiği bölgeleri Rus toprağı olarak kabul etmeyeceklerini vurgulayan Zelenskiy, "Bugün koşulsuz ateşkesi tartışıyoruz ve ateşkes sağlanana kadar toprak meselesini tartışmayacağız." şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bugün telefonda görüştüğünü ve Paris'teki Ukrayna konulu toplantı hakkında değerlendirmelerde bulunduklarını belirten Zelenskiy, Paris'teki görüşmelerde gündemin ateşkes ve güvenlik garantileri olduğunu söyledi.

Zelenskiy, "(ABD Başkanı Donald) Trump Rusya'ya yönelik ciddi yaptırımlara ve adımlara ne kadar yaklaşırsa ateşkese o kadar yaklaşacağız." dedi.

Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un daha önce Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunda yaptığı açıklamaları eleştiren Zelenskiy, "Onun Ukrayna topraklarını tartışma yetkisi olduğunu düşünmüyorum." değerlendirmesini paylaştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *