22 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Saçlarımız neden beyazlar?

Saçlarımız neden beyazlar?

Uzmanlar, "Saçlarımız neden beyazlar?" sorusuna yönelik yapılan çalışmalara dair yeni bulgular paylaştı. Pek çok kişi bu beyazlardan kurtulmak adın saçlarını boyatıyor. Peki farklı bir yöntem var mı?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Saçlarımız neden beyazlar?
KAYNAK: Haber Merkezi

Saçlarımız neden beyazlar? sorusu sık sık araştırılıyor. Beyaz saç kimine göre iyi bir görüntü oluştururken bazılarımız için aynı durum söz konusu değildir. 

Saçlarımız neden beyazlar?

Saçların beyazlaması, genellikle yaşlanma sürecinin bir parçasıdır ve melanin adı verilen pigmentin azalmasıyla gerçekleşir. Melanin, saç rengimizi veren pigmenttir. Zamanla, saç folikülleri melanin üretimini yavaşlatır veya durdurur.

Ayrıca, genetik faktörler, stres, beslenme eksiklikleri ve bazı sağlık sorunları da saç beyazlamasını etkileyebilir. Örneğin, B12 vitamini eksikliği veya tiroid sorunları beyazlaşmaya neden olabilir. Yani, saçlarımızın beyazlaması doğal bir süreçtir, ancak bazı dış faktörler de etkili olabilir.

YENİ SONUÇLAR

Hakemli bir dergi olan Nature'da fareler kullanılarak yapılan deneyde saç rengini kontrol ettiği bilinen melanosit kök hücreleri yakından incelendi.

Yaşamın erken dönemlerinde bu hücreler oldukça dinamik olabilir, ancak yaş ilerledikçe, saçlar dökülüp yeniden çıktıkça, melanosit hücreler yavaşlama eğilimine girerek saç folikülü çıkıntısı olarak bilinen yerde sıkışıp kalırlar.

NYU Grossman Tıp Fakültesi ekibine göre melanosit hücrelerini tekrar harekete geçirmenin bir yolunu bulmak hem farelerde hem de insanlarda beyazlayan saçların sonu anlamına gelmekte.

NYU Langone Health'te doktora sonrası araştırmacı olan Qi Sun, "Bu durum melanosit kök hücrelerinin saçı renklendirmek için nasıl çalıştığına dair temel anlayışımıza katkıda bulunuyor" dedi.

Sun, "Sıkışmış hücrelerin gelişmekte olan saç folikülü bölmeleri arasında tekrar hareket etmesine yardımcı olmak insan saçının beyazlamasını tersine çevirmek veya önlemek için potansiyel bir yol sunuyor" dedi.

Çalışma sırasında, saçları koparılarak fiziksel olarak yaşlandırılan ve yeniden büyümeye zorlanan laboratuvar farelerinde, saçlar koparılmadan önce bu folikül çıkıntısında sıkışmış melanosit hücresinin yoğunluğunun %15 daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Durmuş hücrelerin ve bunların saç renginin kaybındaki olası sorumluluklarının daha iyi anlaşılmasıyla, araştırmacılar şimdi melanosit hücrelerinin nasıl tekrar yoluna sokulacağına odaklanmış durumdalar.

Projenin baş araştırmacısı Profesör Mayumi Ito; "Melanosit hücrelerinin hareketliliğini geri kazanmanın veya onları fiziksel olarak pigment üretebilecekleri hücre bölmelerine geri taşımanın yolları araştırılmaktır."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İsrail'in son 24 saatte Lübnan'a yönelik saldırılarında 94 kişi öldü

İsrail'in son 24 saatte Lübnan'a yönelik saldırılarında 94 kişi öldü