07 Ekim 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Gündem Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi?

Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi?

Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi? 1
İskandinav ülkeleri, hafta sonu boyunca bazı yerlerde 34 dereceyi aşan sıcaklıklar da dahil olmak üzere rekor hava sıcaklıkları kaydetti.
1 / 12
Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi? 2
Finlandiya'da Ulusal Meteoroloji Enstitüsü kayıtların başladığı 1844'ten bu yana Haziran ayında ilk defa sıcaklıklarının bu kadar yükseldiğini bildirdi. STT haber ajansı, Laponya bölgesinde pazar günü sıcaklığın 36,6 dereceyi bulduğunu duyurdu. Bu, 1914 yılındaki 34,7 derecenin ardından en sıcak gün olarak kayda geçti.
2 / 12
Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi? 3
İsveç'in bazı bölgeleri de haziran ayı için rekor seviyeler bildirdi. İskandinavya’daki yüksek sıcaklıkların, Kanada ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde yıkıma neden olan yoğun sıcak hava dalgalarını takip ettiği belirtiliyor.
3 / 12
Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi? 4
ABD’de yer alan Oregon eyaletinin valisi Kate Brown, yoğun sıcak hava dalgasının yalnızca eyalette 95 kişinin ölümüne neden olduğnu söyledi.
4 / 12
Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi? 5
Kanada'nın güneybatı kesimlerinde de 720’yi aşkın kişinin aşırı sıcaktan hayatını kaybettiği açıklandı.
5 / 12
Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi? 6
Uzmanlar, iklim krizinin körüklediği olumsuz koşulların önümüzdeki aylarda daha da kötüleşeceğinden korkuyorlar.
6 / 12
Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi? 7
Avustralya'da Monash Üniversitesi'ne bağlı Dünya, Atmosfer ve Çevre Okulu’nda meteoroloji profesörü olan Michael Reeder, Avrupa ve Kuzey Amerika kıtalarındaki olayların bağlantılı olduğunu söyledi.
7 / 12
Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi? 8
Reeder, Kuzey Amerika’da sıcak hava dalgasının oluşmasına izin veren meteorolojik koşulların, Japonya yakınlarındaki atmosferi bozduğunu ve Rossby dalgası olarak bilinen dalgalanmalar yarattığını söyledi. Bu dalga Kanada'nın batısında patladı ve sıcak hava dalgası için koşulları tetikledi.
8 / 12
Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi? 9
Reeder, Bir gitar telini koparmak gibi. Bozukluk akım boyunca yayıldı. Kuzey Amerika'ya ulaşıyor, güçleniyor ve atmosferin orta kısmında büyük bir yüksek basınç sistemi üretiyor dedi.
9 / 12
Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi? 10
Bilim insanı, bu olayın daha sonra kuzey Atlantik üzerinde başka bir dalgayı başlattığını ve ardından İskandinav bölgelerinde yüksek sıcaklıklar için gerekli koşulları sağladığını açıkladı. Reeder, Bu açıdan bakıldığında, İskandinavya üzerindeki yüksek sıcaklıklar, Kuzey Amerika'da olanlarla doğrudan bağlantılı dedi.
10 / 12
Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi? 11
Öte yandan Haziran 2021, İsveç'te şimdiye kadar kaydedilen en sıcak üçüncü ay oldu. Kanada’da sıcaklıklar geçen hafta 49,6 dereceye ulaşarak 84 yıllık bir rekor kırdı.
11 / 12
Sıcaklık alarmı! Türkiye'yi etkileyecek mi? 12
British Columbia eyaletinde şu anda aşırı sıcakların neden olduğu, bir dizi orman yangınıyla mücadele ediliyor. Öte yandan aşırı sıcaklar bu yıl dünyanın bir çok yerinde görüldü. Kış aylarının yaşandığı güney yarımkürede, haziran ayı Yeni Zelanda'da kaydedilenen sıcak ay oldu. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Antarktika kıtası için geçen yıl ölçülen 18,3 derece ile yeni bir rekor yüksek sıcaklık yaşandığını doğruladı. Meteoroloji ve Afet Yönetimi Uzmanı Profesör Doktor Mikdat Kadıoğlu, 'Türkiye'nin kuzey batısı önümüzdeki hafta başında da serin kalmaya devam edecek. Türkiye OMEGA blokajının alçak basınçlarına karşılık geldiği için bizim yukarı seviyelerimiz soğuk oluyor. Lokal gök gürültülü yağışlara neden oluyor bu olay.
12 / 12
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çin'den Japonya'ya tehdit

Çin'den Japonya'ya tehdit