Antarktika'da bilim dünyasını endişelendiren bir araştırma ortaya çıktı. İlk defa yağan bir karda mikroplastik bulundu. Uzmanlar, pirinç tanesinden daha küçük parçacıklardan oluşmuş bu maddelerin kıtanın hassa ekosistemlerinin sağlığına tehdit olabileceğinden endişeli.
Aynı zamanda bu yalnızca kıtasal bazda değil, kar ve buzun erimesi nedeniyle iklimleri de etkileme etkisine sahip.
Aslında mikroplastikler daha önce Antarktika'da deniz buzu ve yüzeydeki suda keşfedilmişti; ancak araştırmacılar bunun ilk defa taze kar yağışında rapor edildiğini ifade etti.
2019 yılında Yeni Zelanda Canterbury Üniversitesi'nden bir ekibin kar örnekleri topladığı ifade edildi. Şimdi araştırma ekibi bu örneklerde de mikroplastik olup olmadığını ve yerdeki kara bunların geçip geçmediğini araştırıyor.
Araştırmayı yapan Dr. Laura Revell, Antarktika'da araştırmaya gittiğimizde, böyle bozulmamış ve uzak bir bölgede mikroplastik bulmayacağımız konusunda iyimserdik dedi.
Ancak umulan maalesef gerçekleşmedi ve uzmanlar bu yaşanını 'inanılmaz derecede üzücü' olarak nitelendiriyor.
Bu keşif, dünyanın en uzak bölgelerinde bile plastik kirliliğinin boyutunu gözler önüne seriyor.
Şimdi araştırma ekibi, mikroplastiklerin boyutunu ve özelliğini inceleyerek araştırmayı derinleştiriyor.
İlk bulgulara göre meşrubat şişesi ve giysi yapımında kullanılan pet de dahil olmak üzere 13 farklı plastik türü bulundu.
Aynı zamanda mikroplastiklerin havada binlerce yol kat edip Antarktika'ya gelip gelmediği de bir muamma. Bazı bilim insanları kıtada bulunan insanlarının varlığının da mikroplastik bir 'ayak izi' oluşturabileceğini düşünüyor.
Mikroplastikler 5 milimetreden daha küçük olan plastik parçacıklar. Her yıl geri dönüştürülen tonlarca atık doğru bir şekilde işlenmediği için tüm dünyada plastik büyük bir problem oluyor.
Bazı uzmanlar sırf bu yüzden deniz ekosisteminin yok olabileceğini bile düşünüyor.
Plastikler bulunduğu habitatta binlerce yıl parçalanmıyor, bu nedenle de okyanuslarda daha şimdiden milyonlarca plastik atık olduğu düşünülüyor.Kaynak: Sabah