22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Aşure günü ne zaman oruç tutulur? Aşure gecesi ne zaman?

Aşure günü ne zaman oruç tutulur? Aşure gecesi ne zaman?

Haram aylar içerisinde yer alan Muharrem ayının 10. gününde kutlanan Aşure günü bugün idrak ediliyor. Müslümanlar için büyük önem arz eden aşure günü ile ilgili bazı bilgiler merak konusu oldu. En çok araştırılan ise Aşure günü ne zaman oruç tutulacağı. Detaylar haberde.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Aşure günü ne zaman oruç tutulur? Aşure gecesi ne zaman?

Muharrem ayının onuncu günü aşure günü olarak bilinir. Muharrem ayının 10. gününe denk gelen aşure günü Türkiye ve diğer İslam çoğrayasında aşureler yapılır herkese dağıtılır. Acı bir olaya olarak tarihe geçen Hz. Şehit edildiği Kerbala Olayı'nın yaşandığı ay olarak bilinen Muharrem Ayı'nda kutlanan Aşure gecesi ne zaman olduğu ve aşure günü ne zaman oruç tutulduğu araştırılıyor.

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLADI?

Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarındaki muharrem savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adıdır.

Hicri Yılbaşı, Muharrem ayı 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü başladı.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure günü ise 18 Ağustos Çarşamba günü.

AŞURE GÜNÜNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak müstehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15’inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11’inci günlerinde oruç tutulabilir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır: “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır.”
Muharrem ayının onuncu gününe de, âşûrâ günü denmektedir. Resûlullah (s.a.s.), “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffâret olacağını umarım.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurarak, ümmetine bu günde oruç tutmayı tavsiye etmişlerdir. Âşûrâ günü oruç tutmakla ilgili olarak İbn Abbâs (r.a.) şöyle anlatıyor: “Resûlullah (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahûdilerin âşûre günü oruç tuttuklarını gördü. Onlara, ‘Bu da ne (niçin oruç tutuyorsunuz)?’ diye sordu. ‘Bu, salih (hayırlı) bir gündür. Allah, o günde İsrâiloğullarını düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Mûsâ o gün oruç tuttu.’ dediler. Resûlullah (s.a.s.) da, ‘Ben Mûsâ’ya sizden daha yakınım’ buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti.”
Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahûdiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Bazı rivayetlerde ise bir öncesine ve bir sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Bu nedenle âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İş Bankası çöktü mü? İş Bankası'na neden erişilemiyor?

İş Bankası çöktü mü? İş Bankası'na neden erişilemiyor?