17 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Atatürk Kültür Merkezi nasıl gidilir nerede? Atatürk Kültür Merkezi açıldı mı tarihi nedir?

Atatürk Kültür Merkezi nasıl gidilir nerede? Atatürk Kültür Merkezi açıldı mı tarihi nedir?

Yeni Atatürk Kültür Merkezine nasıl gidilir, nerede? merak ediliyor. Yeni Atatürk Kültür Merkezi'nin açılışı gerçekleşti ve gitmek isteyenler araştırmalarını sürdürüyor. 10 Şubat 2019'da temeli atılan Yeni Atatürk Kültür Merkezi'nin ne zaman açılacağı merak ediliyordu. AKM'de bu hafta 5 gün süresince, operadan tiyatroya ve konserlere kadar birçok etkinlik düzenlenecek. Atatürk Kültür Merkezi tarihi nedir?

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Atatürk Kültür Merkezi nasıl gidilir nerede? Atatürk Kültür Merkezi açıldı mı tarihi nedir?

İnternet aramalarında Atatürk Kültür Merkezi'ne nasıl gidilir, nerede? diye araştırma yapılıyor. Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile açılışı gerçekleşti. AKM, ilk defa 1969 yılında dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmete girmişti. Konserlerin yapılacağı Atatürk Kültür Merkezi'ne nasıl gidilir? detayı haberimizde... 

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ AÇILDI MI?

Atatürk Kültür Merkezi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 98. yıldönümünde hizmete açılmıştır. 

AKM NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Atatürk Kültür Merkezi veya kısaca AKM, İstanbul'da Taksim Meydanı'nda bulunuyor.

Opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunan yapıdır.

AKM'ye ulaşım metro, otobüs v.b. araçlarla sağlanabilmektedir.

Yenikapı-Hacıosman M2 metro hattı üzerindeki Taksim durağında inerek direkt ulaşım sağlanabilmektedir.

Taksim AKM

YENİ ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ ÖZELLİKLERİ

AKM'de 48 bin 705 metrekare büyüklüğünde 4 bodrum, zemin ve 9 kattan oluşan 2 bin 40 kişi kapasiteli opera salonu, 16 bin 228 metrekare büyüklüğünde 4 bodrum, zemin ve 5 kattan oluşan 805 kişilik bir tiyatro salonu, buralara ait sahne, kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathaneleri yer alıyor.

AKM'nin girişinde yer alan opera küresi, 15 bin özel el yapımı kırmızı seramik kullanılarak yapıldı.

Binanın cephe tasarımında gün ışığından maksimum verim alınması hedeflenirken, çevreci bir anlayışla yeşil çatı sistemi yapıldı.

Yeni AKM'de bulunan büyük salon olarak adlandırılan opera salonu yaklaşık 4 bin 500 metrekare fuaye alanına ve 2040 kapasiteli salona sahip. Salonun sahnesindeki çukur ise 118 kişilik dev bir orkestrayı alabilecek büyüklükte.

Sahne mekaniği ve sistemleri dünyanın en önde gelen teknolojisine sahip olup, 65 metre sahne derinliğinde, 4 ana sahne asansörü yan ve arka sahnelerde 13 kompansatör asansörü ve üzerlerinde yer alacak 4 hareketli vagondan oluşuyor. Ayrıca ana sahne üzerinde 1 adet döner sahne vagonu yer alıyor. AKM'nin bütün salonları akustik, ses, ışık ve görüntü sistemleri olarak en üst seviyede malzemelerle donatıldı.

Ayrıca AKM'deki salonların hepsi akustik olarak dizayn edilerek kurulacak orkestra kabuğu ile konser verilmesine de olanak sağlıyor.

Eski AKM'deki seramik sanatçısı Sadi Diren duvarı da hatırasını korumak adına aslına uygun şekilde yapılan merkezde, yine eski binanın opera fuayesindeki döner merdiven aslına uygun inşa edildi.

AKM'nin iç mekanlarındaki ince iş, asma tavan, cam bölme, cam doğrama, yer kaplama işleri tamamlandı.

5 bloktan oluşan ve 30 bin metrekare arsa üzerine kurulu, 95 bin metrekare kapalı alana sahip AKM'nin cephesi ve iç mekanlarındaki doğal taş kaplamalarının tamamı bitirildi.

AKM'de 48 bin 705 metrekare büyüklüğünde 4 bodrum, sahne, kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathaneleri yer alıyor.

Ayrıca AKM'de yapılan prova salonları, kayıt stüdyosu ve solist ve orkestra çalışma odaları akustik olarak modern bir şekilde dizayn edildi.

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ'NİN TARİHİ

Mimar Feridun Kip ile mimar Rüknettin Güney tarafından projesi çizilen, 29 Mayıs 1946’da temeli atılan bina, ödenek yokluğu nedeniyle tamamlanamayınca 1953 yılında Bayındırlık Bakanlığına devredildi ve 1956’da mimar Hayati Tabanlıoğlu projesi ile inşaata devam edildi. Bina, 12 Nisan 1969’da İstanbul Kültür Sarayı adıyla hizmete girdi. Açılışta Ferit Tüzün’ün Çeşmebaşı Balesi ile Verdi’nin Aida Operası sahnelendi.

23 yılda tamamlanabilmiş olan İstanbul Kültür Sarayı binası, kısa bir süre sonra 27 Kasım 1970'te Arthur Miller’in Cadı Kazanı adlı oyun oynanırken çıkan yangında harap oldu. Yangında can kaybı olmadı ancak bina ile beraber IV. Murad adlı oyunun galası için Topkapı Sarayı'ndan getirtilmiş eşyaların bir kısmı da yandı (IV. Murad'a ait bir kaftan, değerli bir Kur’an, IV. Murat’ı gösteren bir tablo). Yangının kaynağı tespit edilemedi.

Yangından sonra Hayati Tabanlıoğlu tarafından onarılan bina 8 yıl sonra 6 Ekim 1978 tarihinde ikinci kez açıldı. 2000'li yıllara kadar o haliyle hizmete devam etti.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kağıthane'de konteynerde yangın

Kağıthane'de konteynerde yangın