27 Aralık 2024
weather
10°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Azerbaycanlı hasta Türkiye'de robotik cerrahiyle şifa buldu

Azerbaycanlı hasta Türkiye'de robotik cerrahiyle şifa buldu

Azerbaycanlı hasta, göğüs kafesinde bulunan timus bezinin aşırı büyümesi şikayetiyle geldiği Türkiye'de, robotik cerrahi tekniğiyle şifa buldu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Azerbaycanlı hasta Türkiye'de robotik cerrahiyle şifa buldu

Azerbaycanlı bir hasta, göğüs kafesinde bulunan timus bezinin aşırı büyümesi şikayetiyle geldiği Türkiye'de, robotik cerrahi tekniğiyle tedavi edildi

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertan Aydın: "Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlar, yöntem olarak büyük üstünlükler ve kolaylıklar sağlıyor. Operasyon süresi kısalıyor, ameliyat sırasında oluşan kan kaybı azalıyor ve ameliyat sonrasında hastanın iş ve aile yaşamına dönmesi daha çabuk oluyor" ifadelerini kullandı.

Azerbaycanlı hasta, göğüs kafesinde bulunan timus bezinin aşırı büyümesi şikayetiyle geldiği Türkiye'de, robotik cerrahi tekniğiyle şifa buldu.

Ankara'da özel bir hastanede yapılan operasyonda, Azerbaycanlı hastanın göğüs kafesinde bulunan ve normal boyutlarından çok büyük olan timus kitlesi robotik cerrahi tekniğiyle çıkarıldı.

Hastanenin Başhekimi ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertan Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Azerbaycan'dan 35 yaşındaki bir hastanın göğüs ağrısı şikayetiyle kendilerine başvurduğunu ifade etti.

"Yapılan tetkikler sonucunda timus dediğimiz göğüs kafesinin orta kısmında, iki akciğerin tam ortasında bir kitle saptanıyor. Timus bezi aşırı büyümüş ve hastada göğüs ağrısı yaratmış." bilgisini veren Prof. Dr. Aydın, Azerbaycan'da robotik cerrahi sistemi bulunmadığı için hastanın Türkiye'ye gelip tedavi olduğunu aktardı.

- "Robotik cerrahi hastaya Avantaj sağıyor"

Robotik ameliyatların hastanın iyileşme süresini kısalttığını bu nedenden dolayı tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Aydın, "Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlar, yöntem olarak büyük üstünlüklar sağlıyor. Operasyon süresi kısalıyor, ameliyat sırasında oluşan kan kaybı azalıyor ve ameliyat sonrasında hastanın iş ve aile yaşamına dönmesi daha çabuk oluyor. Kanser hastalarına uygulandığı zaman yeniden nüksetme oranlarını da düşürüyor." dedi.

Robotik aletlerin endoskopik aletlere göre daha yumUşak ve esnek olduğunu aktaran Aydın, "Üç boyutlu özelliğe sahip robotik aletler operasyon sırasında da doktora basitlık sağlıyor. Bu sayede, ulaşılamayan bölgelerin daha rahat görülme şansı elde ediliyor.

Robotik teknik, hastanın operasyondan sonrası iş ve aile yaşamına daha çabuk ahenk sağlaması bakımından da hastalarımız tarafından tercih ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Robotik Cerrahi kısaca nedir?

Robotik cerrahide cerrah, ameliyathanede hastanın yanında bulunan cerrah konsolundan, hasta konsolundaki el bileğini model alan kolları kullanarak operasyonu gerçekleştirir.

Kavram olarak cerrahi dünyasına giriş yapmış olan ve 10 yıldır Türkiye’de aktif olarak kullanılan robotik cerrahi minimal invaziv laparoskopik cerrahi temeli ile uygulanan bir teknikdir.

Robotik cerrahi sistemlerinin dünyadaki tek örneği olan da Vinci robotu, cerrah konsolu, hasta konsolu ve görüntü kulesi olmak suretiyle 3 ana bölümden oluşur. Laparoskopik cerrahideyse aletleri bizzat cerrah ve asistan hasta başında kullanmaktadır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP'li Aydın'dan S-400 açıklaması! 'NATO hukukuna aykırı değil'

MHP'li Aydın'dan S-400 açıklaması! 'NATO hukukuna aykırı değil'