Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği Genel Sekreteri Erdal Kurt:
"Lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrolleri ile hava basıncı ve balans ayarlarını yaptırın" uyarılarında bulundu.
"Yola çıkacak sürücüler için yapılması gerekli olanlari hatırlatan bu notlar, daha güvenli bir ortak trafik yaratmamızı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, Kurban Bayramı tatilinde uzun yola çıkacak sürücülere, araç lastiklerinin diş, topuk, yanak ve sırt kontrolleri ile hava basıncı ve balans ayarlarını yaptırması tavsiyesinde bulundu.
Kurt, yaptığı yazılı açıklamada, aracın yol ile temasını sağlayan tek bağlantı noktasının lastik olduğunu hatırlatarak, mevsime makul olarak araca takılı olan lastiklerin makul basınç değerlerinde şişirilip şişirilmediğinin kontrol edilmesi ve lastiğe aracın kullanma kılavuzunda tavsiye edilen doğru ve makul havanın basılması gerektiğini açıkladı.
Lastiğin doğru hava basıncında olmasının emniyet nedenu olduğunu vurgulayan Kurt, şunları kaydetti:
"Doğru hava basıncı; aracınızın denetimini kaybetme, virajda savrulma ve suda kızaklama risklerini azaltır. Aynı zamanda, lastiklerinizin vaktinden önce aşınmasını ve iç yapısında geri dönüşü olmayan hasarın oluşmasını engeller. Bununla birlikte unutmamak gerekir ki, doğru lastik hava basıncı yakıt tasarrufu da sağlayacaktır. Lastiklerin balans ayarının doğru bir biçimde yapılması da oldukça önemlidir. Balans ayarı yapılmayan lastikler, sürücünün yorulması, erken lastik aşınması ve aracınızın süspansiyonunda lüzumsuz aşınmayla sonuçlanan titreşimlere neden olabilir."
"Aşınmış lastikler aracın performansını düşürür"
Erdal Kurt, yola çıkmadan önce lastiklerin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerinin de yetkili servislere yaptırılmasını tavsiye ettiklerini aktararak, "Düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma aynısı özürler uzmanları tarafından incelenmelidir. Aşınmış lastikler; aracın performansını düşürür, ıslak yoldaki fren mesafesinin artmasına neden olur ve kayma riski oluşturur. Zor anlarda yapılan kritik manevralarda hayati önem taşıyan iyi yol tutuşunu sağlayamayabilir ve sürüş güvenliğini düşürebilir. Bu nedenle lastiklerin diş derinliğinin yasal sınır olan 1,6 milimetreden az olmadığından emin olunmalı." şeklinde konuştu.
Kurt, lastiklerin doğru ve yöntem olarak makul janta monte edilmesi ve jant ölçüsünün lastik üreticisinin açıkladıği ebatlarda olması gerektiğini belirterek, "Lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrolleri ile hava basıncı ve balans ayarlarını yaptırın. Yola çıkacak sürücüler için yapılması gerekli olanları hatırlatan bu notlar, daha güvenli bir ortak trafik yaratmamızı sağlayacaktır. Ortak trafik, ortak bilincin yansımasıdır. LASİD olarak bu bilinçle yola çıkılmasını ve bütün sürücülerimize sevdikleriyle kavuşacakları mutlu bir bayram diliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.