05 Kasım 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Birleşe birleşe dağıldılar

Birleşe birleşe dağıldılar

Seçim öncesi “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganıyla kampanya yürüten 6+1’li masa, ittifak içinde gizli masaların kurulması ve kirli pazarlıkların ortaya saçılmasıyla “birleşe birleşe dağılan” siyasi mevtaya döndü. “Değişim” ve “dönüşüm” süreciyle yüzleşen CHP ve İP’i bir yandan bölünme korkusu sararken diğer yandan da yerel seçimler için restleşme başladı.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Birleşe birleşe dağıldılar

KADİR YILDIZ / TÜRKGÜN ÖZEL  

Seçim sonuçlarının artçı sarsıntılarını ihraçlar yoluyla önlemeye çalışan İP Başkanı Meral Akşener’e karşı rahatsızlık giderek artıyor. 6+1’li masadan ağır sözler söyleyerek kalktıktan sonra tekrar oturmasıyla eleştirilerin odağı hâline gelmiş ve Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yapmıştı. Bu dönüşün gerekçesini “oyun oynadık” diyerek açıklayan partililer seçmenlerden büyük tepki görmüştü. HDP ile yapılan kirli pazarlığa sessiz kalınmasıyla birlikte artan tepkiler istifaların yaşanmasına neden oldu. İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu’nun istifasıyla başlayan süreç yerini derin bir sessizliğe bırakmış ve bu sessizlik Ağıralioğlu’nun yeni bir parti kurma açıklamasıyla bozulmuştu. İP’in bölünme sürecini önlemek için “CHP ile yerel seçimlerde ittifak olmayacak” söylemi geliştirildi. Ancak Akşener’in partililere yönelik kindar sözleri derin izler bıraktı. Parti içindeki huzursuzluğun istifa dalgasına neden olacağı ve başını milletvekilleri ve il başkanlarının çektiği önemli bir ayrışma sürecinin Yavuz Ağıralioğlu’nun parti kurmasıyla birlikte gerçekleşeceği ifade edildi.

Akşener pazarlığa erken başladı

İP Başkanı Meral Akşener, partisinin milletvekilleriyle bir araya geldiği akşam yemeğinde yerel seçimlerde CHP ile iş birliği konusunda milletvekillerinin görüşünü almadı. Milletvekillerinin ağırlıklı görüşü, “Seçime yalnız girelim, iş birliği yapmayalım” oldu. Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise katıldığı bir TV programında yerel seçimlere ilişkin sorulan soruya, “Amacımız bu seçimlere girmek üzere hazırlanarak 81 ilde adaylarımızı çıkarma hedefiyle bütün teşkilatlarımızla bütünleşerek bu seçimlere hazırlanmaktır. İş birliği kavramı Türk siyasetinde getirilen yeni sistemle hukuken mevcut olan bir durumdur. Farklı bir doğası var yerel seçimlerin, farklı iş birliklerine açık olan bir yapılanması var. Bununla ilgili önümüzdeki aylarda yetkili kurullarımızı değerlendirirler” yanıtı verdi. İP Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu ise yaptığı açıklamada partisinin CHP ile hareket etmesinin zarar verdiğini savunarak, “Yaklaşan yerel seçimlerde partimizin CHP ile ortak hareket etmesine şahsi görüşüm olarak karşıyım. Bu sadece benim değil partimizin milletvekillerinin genel görüşü” dedi.

Yerel seçimlerde “eşit dağılım” talebi

İP’in bazı büyükşehirlerde CHP’nin desteğini istemesinin ardından başlayan yerel seçim ittifakı Deva, Gelecek ve Saadet Partisi’nde de gündeme gelmeye başladı. 6+1’li masadaki “eşit dağılım” stratejisini korumayı hedefleyen partilerin yerel seçimlerde de aynı dağılım ilkesine göre hareket etmeyi planladıkları belirtildi. CHP Genel Merkezi’nin bu süreçte Kemal Kılıçdaroğlu ile yola devam edeceği, yerelde ittifakın olmaması hâlinde ise seçimlere kendi adayları ile gireceği ağırlık kazanmaya başladı. CHP çevresinde İP’in ittifak şartı olarak bazı büyükşehirleri talep edeceği söylemlerinin gerçeklikle örtüşmeyeceği, bunun şantaj olarak anlaşılacağı yorumu yapılıyor.

İmamoğlu ihraç edilebilir

CHP’de başlayan değişim tartışmalarına aktif olarak katılan ve zoom toplantılarıyla gündeme gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart yerel seçimlerinde aday gösterilmeyeceği gündeme gelmeye başladı. İmamoğlu’nun CHP’deki genel başkanlık yarışına katılmasının doğal olduğu ancak katılma şeklinin “ahlaki olmadığı” yorumlarının yapılması da partiden ihracına zemin hazırlığı olduğu şeklinde değerlendirildi. Ekrem İmamoğlu’nun seçildiği günden itibaren belediye başkanlığı görevini askıya alıp liderlik yarışına soyunmasına CHP’li belediye başkanlarından da tepki yağdı. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, “İBB Başkanı görevini yapmadığı için Bakırköy’de sokağa çıkamıyorum” ifadelerini kullandı. Bu sözlerin CHP’li diğer belediye başkanlarından destek görmesi İmamoğlu’nun üzerinin çizildiği şeklinde yorumlandı.

CHP’NIN İSTANBUL VE ANKARA ADAYLARI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hem milletvekili olarak Meclise girememesi hem de cumhurbaşkanı adaylığının hezimetle sonuçlanmasının ardından harekete geçen parti içi değişim taraftarları kurultaysız çözüm arayışına başladı. CHP’nin olağan kurultayında değişim lehine bir sonuç alınamayacağını gören İmamoğlu, kulis stratejileriyle Kılıçdaroğlu’nu koltuktan indirme arayışına girdi. Mansur Yavaş’ın ise CHP ile ipleri kopararak İP’e yanaşması İstanbul ve Ankara üzerinde değişikliğe gidileceği iddialarını doğruladı. Seçim sonrası İmamoğlu ve Yavaş’ın siyasi hamlelerinden rahatsız olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 31 Mart yerel seçimlerinde İBB Başkanı İmamoğlu’nun yerine CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’ü, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın yerine ise Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ı aday göstermeyi planladığı iddia edildi

MANSUR YAVAŞ, SINSI DAVRANIYOR

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın bir süredir Meral Akşener ile gizli görüştüğü, yerel seçimlere yönelik Ankara’nın ilçe belediye başkan adaylarını belirlediği iddia ediliyor. CHP’deki değişim tartışmalarında tarafını Kılıçdaroğlu lehine kullanmaktan çekinen Yavaş’ın tekrar aday gösterilmeyeceğini belirttiği ve İP’ten aday olmak istediği belirtiliyor. Akşener’in ise bu teklife sıcak baktığı, CHP’nin ise Yavaş’ın adaylığına teslim olmak zorunda kalacağını söylediği öne sürülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Esenyurt'taki saldırıda öldürülen gencin babası konuştu! Her şey bir paylaşımla başladı…

Esenyurt'taki saldırıda öldürülen gencin babası konuştu! Her şey bir paylaşımla başladı…