21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem BTK Demir Yolu Hattı'ndan taşınan yük artacak

BTK Demir Yolu Hattı'ndan taşınan yük artacak

Açıldığı günden bu yana 1,4 milyon ton yükün taşındığı Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı'ndan yıllık uzun vadede 6,5 milyon ton yükün ulaştırılması hedefleniyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
BTK Demir Yolu Hattı'ndan taşınan yük artacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin uluslararası alandaki lojistik gücü BTK Demir Yolu Hattı'nın 30 Ekim itibarıyla 4'üncü yılını tamamladığını açıkladı.

Hatta ilişkin bilgi veren Karaismailoğlu, "Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan iş birliğiyle 30 Ekim 2017'de BTK Demir Yolu Hattı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve bölge ülkelerinin yöneticileri tarafından işletmeye açıldı. Toplam 829 kilometre uzunluğundaki hattın 504 kilometresi Azerbaycan, 246 kilometresi Gürcistan ve 79 kilometresi Türkiye sınırlarında yer alıyor" dedi.

Çin ile Avrupa arasında kesintisiz demir yolu ulaşımı

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'a uluslararası ulaşımda avantajlı konum sağlayan hattın, Orta Koridor'un da önemli bir halkasını oluşturduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, şunları söyledi:

“Hat, Marmaray ile beraber Çin ile Avrupa arasında kesintisiz demir yolu ulaşımına olanak sağlıyor. Demir yolu taşımacılığının getireceği güvenli ve ekonomik taşıma modeli, Avrasya Bölgesi'ndeki ülkelerin ticaret hacimlerinin artmasına ve zenginleşmesine katkıda bulunuyor. Hattan orta vadede 3,2 milyon ton, uzun vadede 6,5 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. TCDD Taşımacılık, 30 Ekim itibarıyla 4'üncü yılını dolduran BTK Demir Yolu Hattı üzerinden Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan ve Çin'e blok trenlerle yük taşımacılığı gerçekleştiriyor."

BTK Demir Yolu ile ilk ticari taşımanın 30 Ekim 2017'de Kazakistan-Türkiye hattında 4 bin 700 kilometrelik mesafede başladığını anımsatan Karaismailoğlu, "Demir yolu hattında Türkiye'den Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Rusya ve Çin'e inşaat malzemesi, demir cevheri, manganez, boraks, beyaz eşya, gıda maddesi, temizlik ürünleri, mermer, MDF, soya küspesi, yaş sebze ve meyve gönderilirken ülkemize tahıl, hububat, yem, ceviz, silikon, kağıt, rulo sac, bakır katot, çinko, gübre, kimyasal ürünler, elektronik eşya taşınıyor. BTK Demir Yolu Hattı kullanılarak 31 Ekim itibarıyla toplam 1 milyon 360 bin ton brüt yüke ulaşan taşıma rakamları, bölgenin uluslararası önemi sayesinde hızla artış gösteriyor" dedi.

Marmaray yük taşımacılığında da önemli

Asrın Projesi Marmaray'ın yalnızca yolcu taşımacılığının değil, yük taşımacılığının da önemli ayaklarından biri olduğunu anlatan Karaismailoğlu, şunları söyledi:

"BTK Demir Yolu Hattı'nı Orta Koridor üzerinden destekleyen Marmaray ile 2020 yılı başından itibaren (tehlikeli madde taşımaları hariç) yük trenlerinin, Asya ve Avrupa arasındaki geçişi gerçekleştiriliyor. Marmaray'dan yük treni geçmeye başladığı 17 Nisan 2020'den bugüne kadar Avrupa yönüne 688, Asya yönüne 613 olmak üzere toplam 1301 yük treni geçiş yaptı. Büyük çoğunluğu uluslararası olan yaklaşık 1,1 milyon ton yük Marmaray'dan geçerek taşındı. Orta Koridor ve BTK Demir İpek Yolu üzerinden Çin-Türkiye-Avrupa güzergahında başlatılan düzenli blok konteyner tren taşımaları, hız kesmeden devam ediyor. Türkiye-Çin hattında blok tren konteyner taşımaları ülkemizin farklı noktalarından sürüyor."

Bakan Karaismailoğlu, Çin-Türkiye hattında Orta Koridor ve BTK Demir Yolu Hattı üzerinden düzenli seferleri devam eden blok konteyner trenlerinde hedefin kısa vadede yıllık 100 blok tren, orta vadede yıllık 200 blok tren işletmek olduğu bilgisini verdi.

"Çin-Türkiye hattındaki seyir süresinin 10 güne düşürülmesi bekleniyor"

Karaismailoğlu, uzun vadede ise Orta Koridor ve BTK güzergahından yılda 1500 blok tren işletilmesi ve Çin ile Türkiye arasındaki toplam seyir süresinin 10 güne düşürülmesinin beklendiğini anlattı.

Karaismailoğlu, uluslararası alanda lojistik güce güç katmak için BTK Demir Yolu ve Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergahı üzerinden Çin-Türkiye-Avrupa hattında demir yolu yük taşımacılığının düzenli hale getirilerek karşılıklı daha da artırılması ve Türkiye'den Çin'e yapılan ihracat taşımalarında da bu yolun kullanılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TİKA'dan Afganistan'da yardıma muhtaç ailelere yardım

TİKA'dan Afganistan'da yardıma muhtaç ailelere yardım