20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem 'Büyükşehirler eski cazibesini kaybediyor'

'Büyükşehirler eski cazibesini kaybediyor'

Metropollerin beyaz yakalılar ve emekliler için eski cazibesini kaybettiğini söyleyen Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serdar Sağlam, “Gökdelenler, yüksek binalar ve karmaşık hayat koşullarıyla büyükşehirler artık korku saçıyor." dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Büyükşehirler eski cazibesini kaybediyor'

Kentten kırsala doğru başlayan göçle ilgili konuşan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serdar Sağlam, "Metropoller, beyaz yakalılar ve büyük kentlerdeki emekliler için eski cazibesini kaybediyor.” ifadelerini kullandı.

Son dönemde sıkça tartışılan "şehirden kırsala dönüş" olarak bilinen tersine göçün sebep ve sonuçlarını değerlendiren Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serdar Sağlam, kentten kırsala doğru başlayan göçün kitlesel nitelik taşımadığını, ancak dikkati çeken gelişmelere sebep olduğunu söyledi.

“Memleketlerinde çok daha kaliteli bir ev alabiliyorlar”

İnsanların doğal yaşam alanlarına yakın olmak istediğini belirten Sağlam, sağlıklı beslenmeye önem verildiğini, organik sebze ve meyve tüketiminin arttığını ifade etti.

Büyükşehirlerde ev kiraları, ulaşım, hava kirliliği, gürültü gibi birçok sıkıntı olduğunu vurgulayan Sağlam, "Metropoller, beyaz yakalılar ve büyük kentlerdeki emekliler için eski cazibesini kaybediyor. İnsanlar, Ankara ya da İstanbul'da sadece bir kenar mahallede ev alabilecekken kendi doğup büyüdüğü topraklarda çok daha kaliteli bir ev sahibi olabiliyor. Gökdelenler, yüksek binalar ve karmaşık hayat koşullarıyla büyükşehirler artık korku saçıyor." dedi.

“Sağlık hizmetleri her yerde yaygınlaştı”

Sağlam, sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasının da ters göçe neden olan etmenler arasında yer aldığını belirterek, geçmişte geniş sağlık hizmetlerinin yalnızca İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde olduğunu anımsattı. Sağlam şunları söyledi:

"Şu an hemen hemen her ilde, bazı kasabalarda sağlık imkanları bulunuyor. Yani o bölgeye gittiğiniz zaman yakında bir hastane bulabiliyorsunuz. Özel hastaneler de var. Oradan da faydalanabiliyorsunuz. Böylece metropollerde yaşama zorunluluğunuz kalmıyor."

“Köylü olmak eskisi gibi yadırganmıyor”

Geçmişte insanların tarım ya da hayvancılıkla uğraşmayı istemediğini, ancak son dönemlerde bu düşüncenin kaybolmaya başladığını aktaran Sağlam, şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz geçmişte köyler, köylü olmak yadırganmış. Köy-şehir ayrımı olduğu ve köylü kavramının düşük seviyede görüldüğü yıllar vardı. Ancak şu an böyle değil, dünyada da gün geçtikçe doğal hayat önem kazanıyor. İnsanlar gidiyor, köyünde tarımla uğraşıyor bundan da utanmıyor ve oraya bir canlılık getiriyor. Teknolojik imkanlar sayesinde dünyadan haberdar da olabiliyor."

"Köyde kültürel bir dönüşüm sağlayabilirler"

Prof. Dr. Sağlam, köye göç eden eğitimli insanların gittikleri bölgeye olumlu katkıları olabileceğini belirterek bu kişilerin hem tarımla uğraşarak gittikleri bölgelerde üretime katkı yapabileceklerini hem de kültürel dönüşümü sağlayabileceklerini vurguladı.

Sağlam, "Türkiye'de okur yazar, dış dünyayla ilgilenen kesim, büyük ölçüde memurlar, çoğunlukla eğitimli kesimlerdir. Böylece oradaki kültürel hayata katkı sağlayabiliyorlar." dedi.

Tersine göç hareketinin olumsuz sonuçlar da doğurabileceğini anlatan Sağlam, şunları kaydetti:

"Somuta indirgediğimizde gidilen yerlerde farklı insanlar yaşıyor ve netice heterojen bir yapı var. Kişilerin hayata bakışları ve konumları farklı olabilir. Belli bölgelerde çok daha katı, içine kapalı yapılar var. Gelen kişiye tepki gösterebilir, bunlar mümkündür ama bu, göç hareketinin olumsuz olduğunu göstermez. İnsanın olduğu her yerde olumsuzluklar olması mümkündür zaten."

Yorumlar
n
necdet sevinçel 5 yıl önce
Tam anlamıyla İstanbul Kartal Uğur Mumcu mahallesinde bir daireye takılıp kaldım: fırsat ve imkânını bulsam zerre düşünmeden Annem'in memleketi Erzurum'a göçeceğim: tutabilene helal olsun.
begenme BEĞENME
0
cevapla CEVAPLA
Filistin bayrağı dalgalandırdı! Feghouli gönülleri fethetti

Filistin bayrağı dalgalandırdı! Feghouli gönülleri fethetti