09 Ekim 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cezasızlık algısını bitirmek için iki adım atıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cezasızlık algısını bitirmek için iki adım atıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplumda infiale neden olan suçlarla ilgili cezasızlık algısını bitirmek için iki önemli adım atılacağını ve Adalet Bakanlığı’nda yeni bir birim kurulacağını açıkladı.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cezasızlık algısını bitirmek için iki adım atıyoruz
KAYNAK: Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda infial yaratan cinayetler ve cezasızlık algısına karşı alınacak tedbirleri açıkladı. Erdoğan, toplumun güvenliğini sağlamak için iki önemli adım atılacağını duyurdu.

Adalet Sisteminde Yeni Düzenlemeler

Erdoğan, özellikle seri suç işleyenlerin cezasız kalmasının önüne geçmek için, “Yargı erkini güçlendirmek amacıyla Adalet Bakanlığı’nda kurulan bir birim, gerekli incelemeleri yaparak savcıların ve hakimlerin dikkatine sunacaktır” ifadelerini kullandı. Bu birim, suç kaydı olan kişilerin yargı süreçlerini hızlandırarak, tutuklu yargılanmalarının önünü açacak. Erdoğan, "5 suç kaydı olan birinin, davalarının bitmesi beklenmeden tutuklu yargılanmasının önü açılacak" dedi.

Suçluların Cezadan Kaçması Engellenecek

Alınan cezaların bir kısmını cezaevinde geçirmeden serbest kalma durumunun da önüne geçileceğini belirten Erdoğan, "Alınan cezanın en az yüzde 10’unun cezaevinde geçirilmesi sağlanacak. 3 yıl ceza almış bir kişi, yaklaşık 3,5 ay cezaevinde kalmadan serbest kalamayacak" açıklamasında bulundu. Böylece, belirli suçlar için infaz hükümleri yeniden düzenlenecek.

SUÇA ÖZENDİRMEYE ÖNLEM ALINACAK

Erdoğan, medya ve sosyal medyanın suçu teşvik eden yayınlarına da dikkat çekerek, "Medyada ve sosyal medyada suça özendirme varsa, gereken müdahaleyi yapacağız" ifadelerini kullandı. Ayrıca, "Kanunların suçlu lehine işlemesi çarpıklığını düzelteceğiz" diyerek, suç ve ceza dengesi açısından yapılacak reformların önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adalet sisteminde yapılacak düzenlemelere ilişkin açıklamaları şu şekilde;

Toplumda güvenlik ve asayişin temini noktasında, geçmişe ve birçok Avrupa ülkesine kıyasla, çok iyi bir yerdeyiz. Ancak son dönemde, ardı ardına gelen bir polis memurumuzun şehit edilmesinden, genç kızlarımızın vahşice katledilmelerine kadar bir dizi hadise, milletimizde haklı bir tepkiye yol açmıştır. 

'Kriminal tipler sokakta olmamalı'

Onlarca suç kaydı olan kriminal tiplerin ellerini kollarını sallayarak ortalıkta dolaşması, herkes gibi bizi de rahatsız ediyor. Pazartesi günü yaptığımız Merkez Yürütme Kurulu toplantımızda, bu olayları enine boyuna değerlendirdik. Milletimizin sesine kulak vererek, bu çerçevede, bazı önemli adımlar atma kararı aldık. İnsanlarımızın sokakta, evinde, iş yerinde hiçbir endişe duymadan hayatını güvenle sürdürebilmesini sağlamak için, ne gerekiyorsa yapacağız. Emniyet Teşkilatımız içinde bir zaaf varsa, neşteri vurup bunu gidereceğiz. Adalet sistemimizde tıkanıklık varsa, yanlışlık varsa, neşteri vurup, Allah'ın izniyle, onu da çözüme kavuşturacağız. Medyada ve sosyal medyada suça özendirme, suçu teşvik etmede sorun varsa, gerekli müdahalede bulunacağız. Suçu önlemeden, suçla ve suçlularla mücadeleyi, yargılamalardan, infaz ve ıslah sistemimizde nerede boşluk varsa, mutlaka hal yoluna koyacağız.

'SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR'

Tabii bu sorunların çözümü için bir dizi düzenlemeye ihtiyaç bulunuyor. Öncelikle çok sayıda suç kaydı olan kişilerin, bu eğilimlerinin yargılama safhasında görülebilmesini ve dikkate alınmasını sağlayacağız. Bilindiği gibi, mevcut durumda, seri suç işleyen kişilerle ilgili açılan onlarca dava olmasına rağmen, bunlar sonuçlanmadan kayıtlarda gözüküyor. İlk Derece Mahkemesi, İstinaf, Yargıtay derken, bir cezanın kesinleşmesi 5 yıla, hatta 7 yıla kadar uzayabiliyor. Bu süreçte, suçlu kişi, yeni işlediği cürümlerde herhangi bir sabıka kaydı olmadığı için, tutuklama olmadan yargılanabiliyor. Özellikle suçu geçim kaynağı haline getirenler ile, suçta kibirlenenlerin, sistemin bu yönünü istismar ettiklerini görüyoruz.

"iki önemli adım atmayı planlıyoruz"

Kanunların suçlu lehine işlemesine yol açan çarpıklığı düzeltmek için, iki önemli adım atmayı planlıyoruz. Bunlardan ilki, kurumsal düzenlemeye; ikincisi, seri suç işleyenlerin tutuklanabilmesi uygulamasının kolaylaştırılmasına yöneliktir. 

"ADALET BAKANLIĞI'NDA YENİ BİRİM KURULACAK"

Yargı erkini güçlendirmek amacıyla, Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulacak bir birim, farklı mahkemelerde görülen davaları, düzenlenen iddianameleri, hatta emniyet kayıtlarını toparlayarak, bunlarla ilgili gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, savcılarımızın ve hakimlerimizin dikkatine sunacaktır. Gereken kanuni düzenlemeleri yaparak, mesela, 5 suç kaydı olan birinin, diğer davalarının bitip sabıka kaydına işlenmesi beklenmeden, yeni suçlar işleme eğilimi dikkate alınarak, tutuklu yargılanabilmesinin önü açılacak. Tutukluluk süresi, kişinin işlediği suçlar ve alacağı cezalarla orantılı bir şekilde belirlenecektir. Elbette bu husus, toplum vicdanını yaralayan, belirli suçlar için geçerli olacaktır. 

Toplumda infiale neden olan bir diğer husus ise, pratikte 5 yıldan, hatta 6 yıldan az ceza alanların, maalesef, hiç cezaevine girmeden hayatını sürdürebilmesidir. Bu durumun önüne geçmek için, yine belirli suçlarda infaz hükümlerinin ancak, mesela; alınan cezanın yüzde 10'u cezaevinde geçirildikten sonra işlemeye başlaması sağlanacaktır. Örneğin, 3 yıl ceza almış bir kişi, yaklaşık 3,5 ay cezaevinde kalmadan, serbest kalmasıyla neticelenecek hükümlerden yararlanamayacaktır. 

6-8 EKİM OLAYLARI

Erdoğan, 6-8 Ekim olaylarının 10. yılına dikkat çekerek, "Kobani bahanesiyle kışkırtılan bu menfur olaylarda 2 emniyet görevlimiz şehit oldu, 35 kişi hayatını kaybetti" dedi. Çok sayıda vatandaşın yaralandığını ve pek çok bina ve tesisin zarar gördüğünü vurguladı. Erdoğan, "Yasin Börü ve arkadaşlarına yapılan caniliği 100 yıl geçse de unutamayız" şeklinde konuştu.

SİYASETTE NORMALLEŞME ÇAĞRISI

Erdoğan, siyasette şiddetle arasına mesafe koyan bir üslup görmek istediğini belirterek, "Bir elinde silah tutarak siyaset yapılmaz" ifadelerini kullandı. MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin açıklamalarını takdirle karşıladığını ve diyalog zemininin genişletilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

İSRAİL’İN GAZZE-LÜBNAN’A SALDIRILARI

Erdoğan, İsrail'in Gazze’ye saldırıları hakkında sert açıklamalarda bulunarak, "İsrail bir siyonist terör örgütüdür. Gazze’de son 100 yılın en büyük soykırımını yaptı" dedi. Filistin halkına destek mesajlarını yineleyen Erdoğan, "Filistinli kardeşlerimize her zaman yanlarında olacağımızı hatırlatmak istiyorum" dedi.

YENİ EKONOMİ PROGRAMI

Erdoğan, 22 yıldır ülkenin ekonomisini ve demokrasiyi büyütmek için çalıştıklarını vurgulayarak, yeni ekonomi programıyla önemli mesafe alındığını belirtti. "Ülkemizde ekonomiyi, demokrasiyi, kardeşliği büyütmek için canla başla çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

KADIN HAKLARI VE BASIN ELEŞTİRİSİ

Kadın hakları konusunda muhalefete sert eleştirilerde bulunan Erdoğan, "Kadının statüsünü güçlendirmede elimize su dökecek hiçbir parti yoktur" dedi. Ayrıca, medyanın sorumlu yayıncılık yapması gerektiğini belirterek, "Mağdurlar tekrar mağdur ediliyor, bu kabul edilemez. Basınımız elbette özgür olmalıdır. Ama bu toplumsal olaylarda sorumlu yayıncılık yapmaya engel değildir." ifadelerini kullandı.

CHP LİDERİNE SERT TEPKİ

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarını eleştirerek, "Kadına yönelik şiddetin en temel nedeni alkol bağımlılığıdır. Kadına şiddetle mücadeleye katkı sunmak istiyorsa rakı reklamı yapmaktan vazgeçsin" dedi.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sayın Bahçeli’nin açıklamaları çok kıymetli

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sayın Bahçeli’nin açıklamaları çok kıymetli