21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afetten zarar gören esnafa 50 bin lira hibe

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afetten zarar gören esnafa 50 bin lira hibe

Cumhurbaşkanı Erdoğan, incelemelerde bulunmak üzere sel felaketinde 10 kişinin yaşamını yitirdiği Giresun'a gitti. Sel felaketinin yaşandığı Giresun'un Dereli ilçesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Esnafın 50 bin liraya kadar olan zararının tamamı,hibe olarak verilecek. KOBİ'ler için 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği devreye alındı" dedi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afetten zarar gören esnafa 50 bin lira hibe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sel felaketinin yaşandığı Giresun'un Dereli ilçesinde yaptığı incelemenin ardından vatandaşlara hitap etti.

"Giresun 50 yılda bir rastlanabilecek yağış felaketini yaşadı" diyen Erdoğan, "Devlet, felaketin ilk anından itibaren tüm kurum ve imkanlarıyla vatandaşlarının yardımına koşmuştur." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Sel felaketine maruz kalan tüm esnaflarımıza 50 bin TL'ye kadar olan zararlarının tamamı, bu rakamı aşanların da 50 bin TL'lik kısmı TESKOMB tarafından hibe olarak verilecektir." diye konuştu. Erdoğan, "Ekonomik ve sosyal hayatın süratle normale dönmesi için afetten zarar gören KOBİ'ler için 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi desteği ayrıca devreye sokulmuştur" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Giresun Dereli ilçesinde yaptığı incelemelerin ardından vatandaşlara hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'dan sel felaketinin yaşandığı ilçedeki çalışmalar hakkında brifing aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, "AFAD ve çeşitli bakanlıklarımız, yürütülen çalışmalar için Giresun'a 73,5 milyon lira ödenek göndermiştir." dedi.

Erdoğan, Giresun'da esnafın 50 bin liraya kadar olan zararının tamamı, bu rakamı aşanların da 50 bin liralık kısmının hibe olarak verileceğini söyledi.

"Afetten zarar gören KOBİ'ler için 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ayrıca devreye sokulmuştur." diyen Erdoğan, "Giresun'da bir daha böyle bir afet yaşanmaması için toplam keşif bedeli 1 milyar 290 milyon lirayı bulan proje hayata geçirilecektir." şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Giresun 50 yılda bir rastlanabilecek büyük bir yağış felaketine maruz kaldı. Çok sayıda ev, iş yeri, alt yapı zarar gördü. Tüm siz değerli kardeşlerime geçmiş olsun diyorum. Ebediyete intikal eden kardeşlerime Allahtan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyorum.

Devlet felaketin ilk anından itibaren tüm kurumları ve imkanlarıyla vatandaşının yardımına koşmuştur. İçişleri Bakanımız felaket gününden beri ekibiyle birlikte çalışmaları koordine ediyor. Tüm ilgili bakanlarımız kendi görev alanlarıyla ilgili her hususu yakından takip ediyor. 

Ekiplerimiz mahsur kalan 172 vatandaşımızı kurtardı. Şu ana kadar asker ve sivil 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 47 vatandaşımızın tamamı taburcu edilmiştir. Halen 5 insanımız kayıp. En son kayıp insanımız bulunana kadar çalışmalar sürecektir. Kapanan 118 köy yolunun tamamına ulaşım sağlanmıştır. Temizlik çalışmaları devam ediyor. 

Afet bölgesinde 43 bina yıkılmış 94 bina acil yıkılacak şekilde ağır hasar görmüş, 64 bina ağır hasar almıştır.  

ESNAFA 50 BİN LİRA HİBE DESTEĞİ

Afet bölgesinde 43 bina yıkıldı. 94 bina acil yıkılacak şekilde hasar gördü. AFAD ve çeşitli bakanlıklarımız çalışmalar için Giresun'a 73 milyon lira ödenek göndermiştir. Dün gece imzaladığım bir kararla tek seferde 20 milyon liralık bir kaynağı AFAD'a aktardık. Tüm esnaflarımıza 50 bin liraya kadar olan zararının tamamı aşanlarından 50 bin liralık kısmı hibe olarak verilecektir.

Afetten zarar gören KOBİ'ler için 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ayrıca devreye sokulmuştur. Üreticilerimize tarımsal destekleme ödemeleri erkene alındı. Fındık alım tarihi bir hafta öne çekildi. Balık yetiştiricilerimize 8 bin adet benekli alabalık hibe olarak dağıtıldı. 

1.3 MİLYAR LİRALIK PROJE

Giresun'da bir daha böyle bir afet yaşanmaması için toplam keşif bedeli 1 milyar 290 milyon lirayı bulan proje hayata geçirilecektir. Derelere yapılacak müdahaleler mutlaka kontrol altına alınacak. Yaraları sarmak afetin izlerini ortadan kaldırmak ilçelerimizi yeniden canlandırmak için her türlü tedbiri aldık, yatırımları planladık, çalışmalara başladık.

120 milyon liralık bütçe ile kanal ve köprüler yapılacak. Dere yatakları kolayca akıp gitsin diye var. Buraları evlerle işgal edersek sel gelir buraları alır. Dere er veya geç selde yatağını bulur. Onun önünde hiçbir şey dayanamaz. İstanbul başta tüm kadim şehirlerimizin etrafı plansız, altyapısız yapılarla dolmuş sonra ıslah çalışması yapılmıştır. Aslında tam tersi yapılmalıydı. İlk düğme yanlış iliklendiğinde sonrakileri düzeltmek mümkün olmaz ya da büyük bedel ister. 

Yaylaları betona boğarsak gün gelir hep birlikte bunun pişmanlığını da yaşarız. Giresun'deki selden aldığımız dersler önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarda bize ışık olmalı. TOKİ konutlar yapacak, yüksek katlı olmayacak. Zemin artı 3 veya 4 olacak. Daha fazla yapmak istemiyoruz.

SOYLU VE KURUM'DAN BRİFİNG ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Giresun Limanı'nda düzenenecek Su Ürünleri Av Sezonu açılışına katılmak için kente geldi. Giresun'da meydana gelen sel felaketi bölgesini havadan inceleyen  Erdoğan'a İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum brifing verdi.

Erdoğan daha sonra helikopter ile sel felaketinin ençok etkilediği Dereli ilçesine geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'dan sel felaketinin yaşandığı ilçedeki çalışmalar hakkında brifing aldı.

"EĞER DEVLETSEK BUNU YAPMAMIZ LAZIM"

Dereli ilçesindeki ana cadde üzerinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  Erdoğan, şunları söyledi:

''İnşallah önümüzdeki yılın ortalarına bilemediniz sonuna kadar bütün çalışmalarımızı tamam erdirelim istiyoruz. Bütün yollar altyapı üst yapı konutla ve bu konutlarla beraber esnafın sorununu çözelim diyoruz. Şimdi de zaten konuşmamda bazı müjdeleri de vereceğim. Ve hiç bekletmeden esnafımız yerlerine kavuşsun istiyoruz. Ama bir taraftan da yıkılacak olan yerler var. Yıkacağız mecburuz. Artık bu dere yataklarında konut kalmamalı. Onlara rezerv alanında yapacağımız konutlarla o konutlara taşıyıp çok daha huzurlu bir yere taşıyalım diyoruz.

Çünkü halkımızın başına gelecek olan dertler, belalar sonra bizim yüzümüzden gelmiş olur, biz buna katlanamayız. Eğer devletsek bunu yapmamız lazım. Bu konuda tabi benim sevgili vatandaşım da bize yardımcı olacak. Biz de süratle bunu bitirip onları oralara taşıyalım.''

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Altunok, aşure dağıttı

Altunok, aşure dağıttı