11 Ocak 2025
weather
10°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Dünya TCG Anadolu'yu konuşuyor: Türkiye ezber bozdu

Dünya TCG Anadolu'yu konuşuyor: Türkiye ezber bozdu

Dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete girdi. Tarihi tören dünya basınında kendine geniş yer buldu. 'Türkiye en büyük savaş gemisini denize indirdi' başlığını atan Middle East Eye, 'Uzmanlar, Ankara bölgede daha fazla güç yansıtmayı hedeflediğinden, TCG Anadolu'yu Türk donanması için 'ezber bozan' olarak nitelendiriyor.' diye yazdı.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dünya TCG Anadolu'yu konuşuyor: Türkiye ezber bozdu

Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde düzenlenen törenle Türk donanmasının hizmetine girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilen TCG Anadolu dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

Bloomberg haberinde seçimlere kısa bir süre kaldığına dikkat çekti ve 'Erdoğan askeri gücünü gösterdi' dedi.

Türkiye'nin ilk uçak gemisini kullanıma sunduğunu belirten Gulf News TCG Anadolu için 'drone yeteneklerini gözler önüne seriyor' dedi. Haberde 'Türkiye, helikopterlere ek olarak insansız hava muharebe araçları da konuşlandırmayı planlıyor' ifadesine yer verildi.

The Brussel Times 'Türkiye'nin ilk muharip drone taşıyıcısı hizmete girdi' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Erdoğan'ın açıklamalarına yer veren gazete TCG Anadolu'nun Bayraktar TB3 ve Kızılelma insansız hava araçları ile Hürjet hafif savaş uçağına ev sahipliği yapacağını yazdı.

"TÜRKİYE TCG ANADOLU İLE EZBER BOZDU"

'Türkiye en büyük savaş gemisini denize indirdi' başlığını atan Middle East Eye haberinde şu ifadeye yer verdi;

'Uzmanlar, Ankara bölgede daha fazla güç yansıtmayı hedeflediğinden, TCG Anadolu'yu Türk donanması için 'ezber bozan' olarak nitelendiriyor.

TCG Anadolu Yunan basının da bir numaralı gündemi oldu. Pek çok gazete ve televizyon TCG Anadolu'ya geniş ayırdı.

Mega TV 'Uçak gemisi resmen Türk filosunda' başlıklı haberinde TCG Anadolu'nun özelliklerine de yer verdi.

To Vima 'Mavi vatan ana doktrin olmaya devam ediyor' yorumunda bulunurken Capital.gr Törenin Erdoğan tarafından yapıldığı bilgisini okurları ile paylaştı.

Etnos gemiye drone'ların inip kalkacağını yazarken CNN Yunanistan 'Erdoğan'ın huzurunda Mavi Vatan'a göndermelerle Anadolu gemisinin teslimi' başlığını attı.

Insider.gr ise tören, 'Türkiye için büyük gün' olarak tanımladı.

DÜNYANIN İLK SİHA GEMİSİ TCG ANADOLU HİZMETE GİRDİ

Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde düzenlenen törenle Türk donanmasının hizmetine girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen TCG Anadolu'nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim törenine; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Mustafa Destici, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, Hür Dava Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

TCG Anadolu'nun teslim töreninde, geminin uçuş güvertesinde, Baykar tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ve kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA da yer aldı.

- DÜNYADA BU ÖLÇEKTE GEMİYE SAHİP OLAN 12 ÜLKE BULUNUYOR

Verilen bilgiye göre, TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2015 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda başlatıldı. Mayıs 2019'da denize indirilen gemi, Haziran 2022'de deniz kabul testlerine başladı.

TCG Anadolu, İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nin ana yükleniciliğinde inşa edildi. Yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70 olan projede, 131 alt yüklenicinin yanı sıra üniversiteler ve araştırma merkezleri görev aldı.

Dünyada bu ölçekte gemiye sahip olan sadece 12 ülke bulunuyor. TCG Anadolu, Türk donanmasının gücüne güç katacak ve caydırıcılığını artıracak.

TCG Anadolu, üzerine iniş-kalkış yapacak SİHA'larla dünyanın "ilk SİHA gemisi" olacak. Bunun için de Baykar tarafından kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA geliştiriliyor. Ayrıca, gemiye yine Baykar tarafından geliştirilen muharip insansız uçak sistemi Bayraktar Kızılelma ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Hürjet Hafif Taarruz Uçağı'nın iniş-kalkış yapabilmesi için çeşitli çalışmalar devam ediyor.

TCG Anadolu; Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de asgari 1 tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek kapasitede bulunuyor. Gemideki silah sistemleri, savaş yönetim sistemi, elektronik harp sistemleri, kızılötesi arama ve takip sistemi, elektro-optik arama sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, muhabere sistemleri, seyir sistemleri, bilgi dağıtım sistemleri yerli ve milli imkanlarla geliştirildi.

- 231 METRE UZUNLUĞA VE 32 METRE GENİŞLİĞE SAHİP

Gemi, gerektiğinde doğal afet yardım görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek. Bünyesinde yer alan tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkanları sayesinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekatlarında tıbbi destek sunabilecek.

TCG Anadolu, 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip bulunuyor. Tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 436 ton olan gemi, bu haliyle en az 20,5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik süratle görev yapabiliyor.

Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip TCG Anadolu'nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taşıyan 4 mekanize çıkarma gemisi girebiliyor. Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taşıyabiliyor.

Geminin uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 adet SİHA konuşlandırılabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşınabilecek. Gemi, 1.223 personele ev sahipliği yapacak. Gemide, tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 ameliyathane de bulunuyor.

Sözleşme tarihi 1 Haziran 2015 olan TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi'nde sac kesim başlangıcı 30 Nisan 2016'da yapılmıştı. İlk blok kızağın 5 Şubat 2018'de yapıldığı projenin denize inişi 4 Mayıs 2019'da, geçici kabulü 14 Aralık 2022'de, geçici teslimi ise 21 Ocak 2023'te gerçekleştirilmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çok sayıda ilde bekleniyor: Nisan'da kar sürprizi

Çok sayıda ilde bekleniyor: Nisan'da kar sürprizi