21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Dünyanın en iyisi Türkiye'nin olacak

Dünyanın en iyisi Türkiye'nin olacak

Türkiye'yi enerjide önemli bir aktör haline getiren sondaj gemileri Fatih, Kanuni ve Yavuz'a arkadaş geliyor. Portföyüne dördüncü sondaj gemisini katmak üzere çalışmalar yürüten Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın West Cobalt sondaj gemisini satın almak üzere Daewoo ile anlaştığı öğrenildi. 7. nesil sondaj gemisi 'West Cobalt'ın ilk görev yerinin Karadeniz olması planlanıyor.  

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dünyanın en iyisi Türkiye'nin olacak

Denizlerdeki petrol ve doğal gazı çıkarmak üzere derin deniz sondaj faaliyetlerine ağırlık veren Türkiye, dördüncü sondaj gemisini filosuna katıyor. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre bir yılı aşkın süredir dördüncü derin deniz sondaj gemisi arayışında olan TPAO'nun Güney Koreli Daewoo ile anlaştığı öğrenildi. Uluslararası denizcilik piyasasında Cobalt Explorer olarak tanınan West Cobalt'ın ilk kullanıcısı Türkiye olacak. Mevcut üç gemisi de 6. nesil olan Türkiye, West Cobalt gemisini alarak filosuna 7. nesil sondaj gemisi eklemiş olacak.

Yeni nesil ekipman
Gemi, 6. nesil gemilerden daha ileri teknoloji geliştirilmiş ekipmana sahip. 6. nesil gemiler 12 bin -12.500 metre derinlikte çok yüksek basınç altında deniz sondajı yapabilme kabiliyetine sahip ultra derin deniz sondaj yeteneğine sahipken denizcilik sektörü 7. ve son nesil gemilerin bu kabiliyeti daha da arttırması beklentisinde.

İlk yeri Karadeniz
Cobalt Explorer'ın tersanedeki üretiminin bitme aşamasında olduğu, birkaç düzenlemeyle birlikte teslim edileceği öğrenildi. Yeni Şafak'ın haberine göre, Geminin ilk görev yerinin Karadeniz'de doğal gaz tespit edilen sahalar olması bekleniyor.

Türkiye'nin Yunanistan ve Rumların tacizleri daha da tırmandırmaları halinde filosundaki bazı gemileri Akdeniz'de tespit edilen sahalara yönlendirmeye de hazır olduğu vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz'deki araştırma faaliyetlerinde de rezervlere ulaşıldığını açıklamıştı. TPAO, bir yılı aşkın süredir dördüncü sondaj gemisi satın almak veya kiralamak amacıyla faaliyetler yürütüyordu. Bu kapsamda ilk olarak yine 7. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Bolette Dolphin'e talip olunmuştu. Ancak geçen yıl kasım-aralık aylarında devam eden pazarlıklar sırasında Bolette Dolphin'i 83 milyon dolara Norveçli Deep Value Driller firması satın almıştı. Araştırma ve sondaj gemilerinin kiralanması seçeneğine ilişkin temaslarda ise firmaların Doğu Akdeniz'de araştırma ve sondaj yapılabileceği endişesiyle yine yanaşmadıkları öğrenildi.

Üçüncü talipli Türkiye
Gemi, Cobalt Explorer adıyla Daewoo'ya 2013 yılında Açık Deniz Sondaj yüklenicisi Vantage Drilling tarafından sipariş edildi. 2015 yılında teslimatı planlanıyordu. Ancak sipariş iptal edildi. 2019 yılında ise açık deniz sondaj yüklenicisi Northern Drilling firması, gemiyi almak üzere Güney Koreli Daewoo ile anlaşma yaptı. Geminin Northern Drilling'e 2021 yılı ilk yarısında teslim edilmesi planlansa da yaklaşık 6 ay sonra Ekim 2019'da Northern Drilling, Güney Koreli gemi yapımcısı Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) ile West Cobalt sondaj gemisinin yeniden satış sözleşmesini iptal etti. Nortern Drilling, bu yıl Ağustos ayında, DSME ile satın sözleşmesi imzaladığı diğer 2 geminin satış sözleşmesini de gemiler vaktinde teslim edilmediği için iptal etmişti.

6. nesil 3 sondaj gemimiz var
Türkiye'nin sondaj gemi filosunda halen Fatih, Kanuni ve Yavuz sondaj gemileri bulunuyor. Üç sondaj gemisi de 6. nesil ultra derin deniz sondaj yeteneğinde. Gemiler, dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru'ndan daha derinde 12 bin metrenin üzerinde yüksek basınç altında deniz sondajı yapabiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bütün dengeleri değiştirecek gelişme!

Bütün dengeleri değiştirecek gelişme!