23 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem E-duruşma uygulamasının kapsamı genişletiliyor

E-duruşma uygulamasının kapsamı genişletiliyor

Yargıda dijital dönüşümün en önemli başlıklarından biri olan ve adli yılla birlikte Ankara Batı Adliyesi’ndeki 5 mahkemede uygulanmaya başlanan e-duruşma uygulaması, Ankara, İstanbul, İstanbul Anadolu ve Bakırköy adliyelerindeki 42 tüketici mahkemesinde daha bu haftadan itibaren başlıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
E-duruşma uygulamasının kapsamı genişletiliyor

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Adalet Bakanlığı avukatların bulundukları yerlerden duruşmalara video konferansla katılmalarını sağlayan e-duruşma uygulamasının kapsamını genişletiyor.

Avukatlar tarafından büyük ilgi gören e-duruşma uygulaması, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde yer alan dijital dönüşüm hedeflerinden birisi.

Yeni adli yılla birlikte başlayan e-duruşmanın pilot uygulaması, Ankara Batı Adliyesi’ndeki 5 mahkemede (2 tüketici, 2 icra, 1 kadastro) yapılıyordu. Sistemin ülke genelinde yaygınlaştırılması için altyapı çalışmalarını sürdüren Adalet Bakanlığı, e-duruşmayı şimdi de Ankara, İstanbul, İstanbul Anadolu ve Bakırköy adliyelerindeki tüketici mahkemelerinde başlatıyor. Sistemin kurulumu tamamlanan 42 mahkemede e-duruşma bu haftadan itibaren yapılabilecek. Adalet Bakanlığı, e-duruşmanın yapıldığı mahkeme sayısını yıl sonuna kadar 200 mahkemeye çıkarmayı, 2021’de uygulamayı Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyor.

E-DURUŞMA NASIL YAPILIYOR?

Zaman ve emek tasarrufu sağlayan uygulamada ilk olarak avukatlar, UYAP Avukat Portal’dan duruşma sorgula menüsü aracılığı ile gerekçesini de yazarak e-duruşma talebi gönderiyor. Hakimin UYAP üzerinden talebi kabul etmesinin ardından avukatların elektronik imza yöntemiyle kimlik doğrulaması yapılıyor. Avukatların bilgileri ve fotoğrafı mahkeme hâkimince UYAP sistemi üzerinden teyit edilmesinin ardından mahkemenin sistemi aktif hale getirmesi ile birlikte e-duruşma başlıyor.

SİSTEME HER YERDEN BAĞLANMAK MÜMKÜN

Sistem; hâkim, savcı ve avukat ile personel için zaman ve emek tasarrufu sağlayacak. Bu sayede vatandaşlar adalet hizmetlerini daha zahmetsiz ve hızlıca alacak. Yargı hizmetlerinde kullanılan SEGBİS sistemi, kurulum amacına uygun olarak sadece cihazın bulunduğu adliye ve ceza infaz kurumlarında kullanılabiliyor. E-duruşma sisteminde ise mahkemelere her yerden bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi akıllı cihazlardan bağlanmak mümkün hale geldi.

DHA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Soylu: Karanlıkta girdik ve 17 teröristi etkisiz hale getirdik

Bakan Soylu: Karanlıkta girdik ve 17 teröristi etkisiz hale getirdik