22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Ege ve Akdeniz’de yağışlar yüzde 50 azalacak

Ege ve Akdeniz’de yağışlar yüzde 50 azalacak

İklim değişikliği konusunda korkutan bir açıklamada bulunan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, iklim değişikliği ile birlikte, hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların da artacağını söyledi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ege ve Akdeniz’de yağışlar yüzde 50 azalacak

İklim değişikliği konusunda korkutan bir açıklamada bulunan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, iklim değişikliği ile birlikte, hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların da artacağını söyledi.

Türkiye'nin kuraklık ve su sıkıntısının her geçen gün arttığını vurgulayan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, iklim değişikliğinin etkilerine dair çok önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Kadıoğlu, kene, sivrisinek gibi hayvanlardan, insanlara bulaşan sıtma gibi tropikal hastalıkların, iklim değişikliğine bağlı olarak önümüzdeki dönemde artacağını söyledi.

Araştırmalara sonuçlarına göre, son 20 yıl içerisinde Birleşmiş Milletler şubelerine, 45 yeni hastalık bildirildi.

Dünyada artan salgınlardaki artış, Amerikan Çevre Koruma Dairesi’nde (EPA) görevli uzmanları tarafından, küresel ısınma ile arazi kullanımı ve tarım faaliyetlerindeki değişikliklere bağlanıyor. Son zamanlarda ortaya çıkan ve görülme sıklığı kaydedilen Batı Nil hastalığı ise sivrisineklerden, sıtma ve Lyme Artriti ise kenelerden bulaşıyor.

SICAKLIKLAR ARTACAK, YAĞIŞLAR AZALACAK

Sıcakların artıp yağışların azalacağını dile getiren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’nin Akdeniz çanağında olduğu için iklim değişikliğinden olumsuz etkileneceğini söyledi.

Buharlaşmanın arttığını, bunun yanı sıra deniz suyu seviyesinin de yükseleceğini belirten Kadıoğlu, dolu ve gök gürültülü yağışların artacağını, orman yangınları ve hortumların daha çok yaşanacağını ifade etti. 2100 yılına kadar Türkiye’deki hava sıcaklıklarında 4 ile 6 derecelik artış beklendiğini ve 50 yıl içerisinde sıcaklık artışının gerçekleşmiş olacağını belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sıcaklık artışının Doğu Anadolu ve Karadeniz’de daha az hissedilirken, Akdeniz, Ege Bölgesi’nde daha fazla, hissedileceğini ifade etti.

EGE VE AKDENİZ’DE YAĞIŞLAR YÜZDE 50 AZALACAK

Yağışlarda Karadeniz’de yüzde 11 artış, Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 50’ye yakın azalma beklendiğini kaydeden, Prof. Dr. Kadıoğlu, Türkiye’nin 4’te 3’ü kurak bir ülke haline geleceğini aktardı. Ülkemizin bundan önceki dönemlerde 3’te 2’sinin yarı kurak olduğunu ancak iklim değişikliği böyle devam ettikçe 4’te 3’ü kurak bir ülke haline geleceğini vurgulayan Kadıoğlu, su azalırken, buharlaşmanın artacağını aktardı. Kadıoğlu’nun aktardıklarına göre, önceki zamanlarda bir derece sıcaklık artması için 150 bin yıl geçmesi gerekirken, yakın gelecekte hava sıcaklığı 3-4 derece birden yükselecek. Hava sıcaklığındaki bir derecelik artış, sıcak günlerin 15 kat artmasına neden olacak. Ve iklim değişikliği devam ederken, insanların da değişmesi gerekiyor.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’deki suyun yüzde 70 oranında tarım için kullanıldığını vurguladı ve tarım yapılan alanların gelecek iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğinin ölçülerek buna göre bir eylem planı hazırlanması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dopamin seviyesini destekleyen 10 yiyecek

Dopamin seviyesini destekleyen 10 yiyecek