16 Ocak 2025
weather
8°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem En çok harcama konuta ve kiraya yapıldı

En çok harcama konuta ve kiraya yapıldı

Türkiye genelinde geçen yıl hanehalklarının tüketim amaçlı harcamalarının en büyük kısmını yüzde 23,7 ile konut ve kira harcamaları oluşturdu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
En çok harcama konuta ve kiraya yapıldı

Türkiye genelinde geçen yıl hanehalklarının tüketim amaçlı harcamaları içinde yüzde 23,7 ile konut ve kira harcamaları ilk başta yer aldı.

Harcamaların yüzde 20,3'ünü gıda ve alkolsüz içecek harcamaları oluştururken, sağlık harcamalarının oranı yüzde 2,2, eğitim hizmetleri harcamalarının oranı ise yüzde 2,3 oldu

Eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcaması geçen yıl 2 bin 181 lira olarak tahmin edildi

Türkiye İstatistik Kurumu, geçen yıla dair "hanehalkı tüketim harcaması" istatistiklerini yayımladı.

Gıda ve alkolsüz içecek harcamalarının payı arttı

Gıda ve alkolsüz içecek harcamalarının payı 2017'ye göre 0,6 puanlık artışla yüzde 19,7'den yüzde 20,3'e yükseldi. Çeşitli mal ve hizmet harcamalarının payı yüzde 4,4'ten yüzde 4,9'a, haberleşme harcamalarının payı yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e, lokanta ve otel harcamalarının payı yüzde 6,2'den yüzde 6,5'e, mobilya ve ev eşyası harcamalarının payı yüzde 6,3'ten yüzde 6,5'e, eğlence ve kültür harcamalarının payı ise yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a çıktı.

Diğer taraftan konut ve kira harcamalarının toplam harcamalar içindeki payı bir önceki yıla göre 1 puanlık düşüşle yüzde 24,7'den yüzde 23,7'ye geriledi.

Sağlık (yüzde 2,2) ve eğitim hizmetleri (yüzde 2,3) harcamalarının payı geçen yıl da değişmedi.

Harcama kalıpları değişti

Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hanehalkları konut ve kira harcamalarına yüzde 22,4, ulaştırma harcamalarına yüzde 19,2, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarında yüzde 18,7 pay ayırırken, müteşebbis geliri olan hanehalklarının ulaştırma harcamalarına yüzde 22,7, konut ve kira harcamalarına yüzde 19,7, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına ise yüzde 19,5 pay ayırdığı belirlendi.

Hanehalkının temel gelir kaynağının gayrimenkul ve menkul kıymet geliri olduğu grupta konut ve kira harcamalarına yüzde 28,1, ulaştırma harcamalarına yüzde 18,6, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 16,4 pay ayrıldı. Emeklilik geliri olanlarınsa konut ve kira harcamalarına yüzde 28,6, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 25,5 ve ulaştırma harcamalarına yüzde 13,4 pay ayırdı.

Yayınlanan Türkiye İstatistik Kurumu, geçen yıla dair "hanehalkı tüketim harcaması" istatistiklerini değerlendirildiğinde; Türkiye genelinde geçen yıl hanehalklarının tüketim amaçlı harcamaları içinde yüzde 23,7 ile konut ve kira harcamaları ilk başta yer aldı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
SBÜ ile Özbekistan arasında işbirliği gerçekleşti

SBÜ ile Özbekistan arasında işbirliği gerçekleşti