18 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Erdoğan'dan F-35 Açıklaması

Erdoğan'dan F-35 Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "G-20’de ABD Başkanı Trump ile gerçekleştireceğim buluşmanın, ikili ilişkilerimizdeki çıkmazı çözeceğine ve iş birliğimizi güçlendireceğine inanıyorum." açıklamasında bulundu.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Erdoğan'dan F-35 Açıklaması

Japonya'nın Osaka şehrinde gerçekleşecek G-20 zirvesi öncesinde Japon Nikkei gazetesine açıklama yapan Erdoğan, zirvede ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştireceği görüşme, Rusya ile S-400 hava ve füze savunma sistemleri anlaşması, 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yenileme Seçimi ve Türkiye ile Japonya arasında müzakeresi süren ekonomik ortaklık anlaşmasına dair değerlendirmeler gerçekleştirdi.

G-20 zirvesinde gerçekleştireceği temaslar hakkındaki soruları yanıtlayan Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüşmesi konusunda, "G-20 zirvesi kapsamında ABD Başkanı Trump ile gerçekleştireceğim görüşmenin, ikili ilişkilerimizdeki çıkmazı açacağına ve iş birliğimizi güçlendireceğine inanıyorum. Ayrıca Sayın Trump'ın temmuz içinde Türkiye'ye ziyareti de konuşuluyor." açıklamasında bulundu.

Erdoğan, "S-400 füzelerinin satın alınması üzerine Trump'ı Türkiye'ye yaptırım uygulamamaya ikna edebilecek misiniz?" sorusunu şu şekilde yanıtladı:

"S-400 hava savunma sisteminin tedarik edilme konusu, ülkemizin acil güvenlik ihtiyaçlarını gidermek üzere yapılmış bir mal ve hizmet alımıdır. Güvenlik tehditlerine karşı hava savunma sistemi arayışımızda teknoloji transferi ve fayda-maliyet analizi bizim için öncelik olmuştur. S-400'leri almamıza bu açıdan bakılmalıdır. Önümüzdeki ay bu sistemi almaya başlayacağız.

Bu konuda ABD ile görüşmelerimiz devam ediyor. Trump ile G-20 zirvesinde bu meseleyi detaylı bir şekilde konuşmayı ümit ediyorum. Aslında S-400 konusunda Sayın Trump, Türkiye'nin neden bu sisteme ihtiyaç duyduğunu ve nasıl bu noktaya geldiğini iyi biliyor. Şimdiye kadar bize yöneltilen endişeleri gidermek için ortak komisyon kurmak da dahil farklı teklifler sunduk. S-400 konusunu ittifakımız ve stratejik ortaklık çizgisi içinde çözeceğimize inanıyorum."

"TÜRKİYE F-35 PROJESİNİN PAZARI DEĞİL, ORTAĞI"

ABD'nin F-35 savaş uçağı projesinden Türkiye'yi çıkarması ve yaptırım uygulaması durumunda, Türkiye'nin ne cevap vereceğine dair soruya Erdoğan, Türkiye'nin mevcut yol haritasından taviz vermeyeceğini belirterek, "F-35 projesi için zaten 1,25 milyar doları ödedik. Eğer öyle yanlış bir hamlede bulunurlarsa konuyu uluslararası tahkim mahkemesine taşırız. Şimdiye kadar yaptığımız ödemeleri geri isteriz." diye cevapladı.

Erdoğan, Türkiye'nin F-35 projesinde pazar değil, ortak olduğuna ve F-35'lerin birçok parçasının Türkiye'de üretildiğini belirterek, "G-20 ziyaretim boyunca görüşmelerimiz olacak. Bu konuları, ikili ilişkilerimizin tüm boyutlarıyla beraber konuşacağız. Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeleri de değerlendireceğiz. CAATSA (ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşılık Koyma Yasası) yaptırımları bize uygulanamaz çünkü biz bu kararı (S-400'lerin alımını) CAATSA yürürlüğe girmeden aldık. En iyi sonuçları alarak bu konuyu bitireceğimizi umuyorum." diye konuştu.

"KAZANAN TÜRK DEMOKRASİSİ OLDU"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yenileme Seçiminin sonucuyla ilgili değerlendirmede bulunan Erdoğan, seçimlerin yüksek katılımla ve demokratik olgunlukla yapıldığını söyleyerek, "Seçimlerin yenilenmesi yasal bir süreçti. Sonuç olarak en nihayetinde kazanan Türk demokrasisi oldu." diye konuştu.

Erdoğan, bu seçimin Türk demokrasisine yönelik karalamaları geçersiz kıldığını söyleyerek, "Türkiye'de hiç kimse, milletin iradesinin üstünde değildir, hiçbir karar milletin kararından üstün değildir. Türkiye'yi bu demokratik seviyeye taşıyan ise AK Parti'nin 17 yıllık başarılı iktidarıdır." açıklamasında bulundu.

Erdoğan, AK Parti grubunun yeni İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile belediye meclisinde iş birliği içerisinde çalışıp çalışmayacağının sorulması üzerine ise "İstanbul'un menfaati için gerçekçi projelerle gelirse tabii ki AK Parti grubu da destekleyecektir. Fakat kabul edilemeyecek projelerle gelirse bu tarz projeleri asla desteklemeyeceğiz." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE, JAPON YATIRIMCILARA DEĞERLİ FIRSATLAR SUNUYOR"

Japonya-Türkiye Ekonomik İş Birliği Anlaşması'nın (EPA) ekonomideki önceliklerinden olduğunu ifade eden Erdoğan, "Müzakereler yapıcı bir şekilde ilerliyor. Bu yıl içinde imzalamak istiyoruz. EPA'nın Türk ve Japon iş dünyası için yeni fırsatlar oluşturacağına inanıyorum. Bu anlaşma, iki ülke arasındaki ticaret hacminde ve yatırımlarda artış oluşturacaktır." açıklamasında bulundu.

Türkiye ve Japonya arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi bakımından, Türkiye'nin bu ülkeden beklentilerinin ne olduğu sorusuna Erdoğan, "Türkiye, güçlü iç pazarı, kalifiye iş gücü, stratejik coğrafi konumu ve gelişmiş ulaşım, iletişim ve enerji ağıyla Japon yatırımcılara birçok değerli fırsat sunuyor." şeklinde yanıtladı.

Kazan kazan düşüncesiyle Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı ticaret açığını gidermeye yardımcı olacak EPA'yı sonuçlandırmayı amaçladıklarının söyleyen Erdoğan, "Japon pazarının Türk tarım ürünlerine açılmasını da amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Greyfurtun faydaları

Greyfurtun faydaları