21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Hazar koridorunun çok yoğun olarak faaliyete geçeceği bir hattı oluşturmak istiyoruz

Hazar koridorunun çok yoğun olarak faaliyete geçeceği bir hattı oluşturmak istiyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Hazar koridorunun çok yoğun olarak faaliyete geçeceği bir hattı oluşturmak istiyoruz. Halihazırda var ama kapasiteyi artırmak ve genişletmek istiyoruz." dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hazar koridorunun çok yoğun olarak faaliyete geçeceği bir hattı oluşturmak istiyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye ile Kazakistan arasında demir yolu ve kara yolu ulaşımındaki ortak koridorun daha fonksiyonel hale getirilebilmesi için Hazar koridorunun çok yoğun faaliyete geçeceği bir hattı oluşturmak istediklerini bildirdi.

Kazakistan'daki 2 günlük resmi ziyaretini AA'ya değerlendiren Oktay, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı bölgede yoğun bir gündem olduğunu aktardı.

Oktay, böyle bir dönemin Türkiye'ye çok daha farklı sorumluluklar yüklediğini belirterek, Rusya ile en uzun kara sınırına sahip ülkenin kardeş devlet Kazakistan olduğunu hatırlattı.

Hem Türk Devletleri Teşkilatı üyesi Kazakistan ile istişarelerde bulunmak hem de ekonomik ve ticari ilişkileri değerlendirmek üzere ziyaret gerçekleştirdiklerini aktaran Oktay, bölgedeki krizin sonlandırılmasıyla ilgili, birlikte nasıl bir çalışma yürütülebileceğinin görüşüldüğünü söyledi.

Diplomatik ilişkilerin 30. yılı

Geniş bir heyetle yaptığı ziyarette, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Başbakanı Alihan İsmailov, ilgili tüm bakanlar, hükümet yetkilileri, farklı kurum temsilcileri ve iş insanlarıyla görüşme yaptıklarını belirten Oktay, "Son derecede verimli görüşmeler geçti. Diplomatik ilişkilerimizin de 30. yılıydı. Bu vesileyle Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın 30. yıla ilişkin mesajlarını da elden Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev'e iletmiş olduk." dedi.

Fuat Oktay, özellikle Karma Ekonomik Komisyonu çerçevesinde, ekonomik ticari ilişkileri çok detaylı değerlendirdiklerini, yaptıkları çalışmalar sonucunda, birçok sektörü içeren, çok geniş kapsamlı bir eylem planı üzerinde de hemfikir kaldıklarını kaydetti.

Başta gümrükler olmak üzere lojistik ve ulaşım açısından Türkiye ve Kazakistan arasını daha hızlı ulaşılır kılabilmek için görüşmeler yaptıklarını ifade eden Oktay, bu sayede bölgedeki diğer tüm ülkelerle de çok daha rahat iletişim sağlanabileceğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şöyle devam etti:

"Demir yolu ve kara yolu ulaşımı alanında ortak koridorun, geleceğe dönük nasıl daha fonksiyonel hale getirilebileceğiyle alakalı çalışmalarımız oldu. Bu zaten geçmişte de vardı, şimdi de değerlendirmelerimizi yaptık. Bazı kararlarımızı aldık. Bu ivme geleceğe dönük artarak devam edecek. Türkiye'den hemen hemen her gün bir ihracat trenimiz bu bölgeye geliyor, Çin'e kadar uzanıyor. Trans Hazar diye ifade ettiğimiz, Hazar koridorunun çok yoğun olarak faaliyete geçeceği bir hattı oluşturmak istiyoruz. Halihazırda var ama kapasiteyi artırmak ve genişletmek istiyoruz. İnşallah bütün bunlar hayata geçecek. Yine tarım, madencilik, enerji alanında çok ciddi fırsatlar var."

"Türkistan manevi pınarların aktığı bir şehir"

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'daki resmi temaslarının ardından tarihi Türkistan şehrine de ziyarette bulunan Fuat Oktay, Türkistan'ın kültür ve tarihi kimliği açısından önemli olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, bölgeyi, "Türk dünyasının geriye gidildiğindeki birlikteliğini bir arada tutan, manevi pınarların aktığı bölgeler." olarak niteleyerek, şunları kaydetti:

"Türkistan ile Konya'yı doğrudan Mevlana'yı ilişkilendirebiliriz. Farabi'yi burada hemen yanı başınızda Hoca Ahmet Yesevi hazretleri ile Hacı Bektaş-ı Veli'yi ilişkilendirilebilirsiniz. Türkiye'deki birçok manevi pınarlarla burayı ilişkilendirebilirsiniz ve pınarların buradan aktığını görürsünüz. Aynı şekilde burada bir üniversitemiz var bizim. Uluslararası bir üniversite, çok farklı ülkelerden, yanılmıyorsam 30'un üzerinde ülkeden öğrenci alan bir üniversitemiz. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin 16 bin öğrencisi var. Muhteşem bir kampüsü var. Kütüphaneleri, tıp fakülteleri, mühendislik birimleri, beşeri ve sosyal bilimleri, sportif alanlar ile her alanda güçlü akademik bir kadrosu var. Birlik ve beraberliği, aslında dayanışmayı, pınarların aktığı güzergahları da düşünecek olursak manevi ve tarihi boyutta, bunları bilimsel açıdan değerlendirebilecek, geliştirebilecek ve ilişkilendirilebilecek de bir merkez burası. Bu anlamda da Türkiye ve Kazakistan birlikte çalışıyorlar."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ukrayna'da altyapı tesisleri zarar görüyor: 16 doğal gaz dağıtım istasyonu kapatıldı

Ukrayna'da altyapı tesisleri zarar görüyor: 16 doğal gaz dağıtım istasyonu kapatıldı