20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Geleceğin mesleği için ilk derslik Çubuk'ta

Geleceğin mesleği için ilk derslik Çubuk'ta

"Üç boyutlu (3D) modelleme ve animasyon" programı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından "geleceğin meslekleri” arasında görülüyor. Bölüm mezunları önümüzdeki süreçte en önde savunma olmak üzere, , sağlık, mühendislik, reklamcılık, sinema-televizyon gibi endüstri kollarında iş sahibi olabilecek.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Geleceğin mesleği için ilk derslik Çubuk'ta

"Üç boyutlu (3D) modelleme ve animasyon" programı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından "geleceğin meslekleri” arasında görülüyor. Bölüm mezunları önümüzdeki süreçte en önde savunma olmak üzere, , sağlık, mühendislik, reklamcılık, sinema-televizyon gibi endüstri kollarında iş sahibi olabilecek.

Bu yıl ilk kez Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde açılacak olan "3D modelleme ve animasyon" programına ilk etapta 40 öğrenci yerleşecek. Bu program YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından lisans ve ön lisansta geleceğin meslekleri programları arasında gösteriliyor.

Programın açılacağı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Aytunç Ateş, yaptığı açıklamada daha önce üç boyutlu modelleme ve animasyon eğitimlerinin kısa süreli kurslar şeklinde düzenlenirken, ilk defa 2 yıllık ön lisans programı şeklinde eğitimlere yeni akademik yıl itibarıyla başlayacaklarını söyledi.

Son zamanlarda pek çok sektörde üç boyutlu modelleme ve animasyonun kullanıldığının altını çizen Ateş, sağlık ve savunma alanında olmak üzere farklı endüstri kuruluşlarında yer alan teknolojiler için yetişmiş eleman ihtiyacının oldukça fazla olduğunu da belirtti. Ateş, programın içereceği ders ve uygulama müfredatının da sektörle uyumlu hazırlandığından da bahsetti.

Türkiye'nin bu alandaki ilk programının Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Çubuk yerleşkesinde açılacağını söyleyen Ateş, üç boyutlu teknolojiler konusunda eğitim veren bölümün açılmasında sektör temsilcilerinin taleplerinin etkili olduğunu vurguladı.

 

Programın müfredatının hazır olduğunu aktaran Ateş, şu bilgileri verdi:

"Öğrencilere, üç boyutlu mekanik ve katı modelleme, organik ve medikal modelleme, dental modelleme ve animasyon, maket yapımı, üç boyutlu yazıcı (3D) gibi ana başlıklarda eğitimler verileceği konusunda açıklama yapana Ateş, öğrencilerin sektörlere göre hangi yazılımların kullanılması gerektiği konusunda da ileri teknoloji bilgilerini de göreceklerini belirtti. Verilen eğitim sonunda öğrenciler, pek çok mühendislik alanında olduğu gibi multidisipliner bir alan bilgisine sahip olarak mezun olacaklar ve eğitimleri boyunca devamlı proje üretiminde bulunacaklar.

Yakın gelecekte, bilgisayarlar gibi üç boyutlu modellemenin de her eve gireceğini söyleyen Ateş, insanların zamanla evde kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için 3D printer alıp tasarımlar yapabileceğini ve bunun kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Üç boyutlu modellemeye artık pek çok farklı sektörde ihtiyaç duyulduğunu belirten Ateş, bölüm mezunlarının savunma sanayi, endüstriyel tasarım, mimarlık, iç mimarlık, sahne tasarımı, makine mühendisliği, mekatronik mühendisliği, takı tasarımı, moda tasarımı, görsel iletişim, Ar-Ge mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, eğitim, sinema-televizyon, protez üretimi, medikal ve dental üretim, reklamcılık ve gıda gibi sektörlerde rahatlıkla iş bulabileceklerini söyledi. 

Sektör temsilcileriyle devamlı yakın temas halinde olduklarını vurgulayan Ateş, öğrencilerin stajlarını ve dönem içi uygulamalarını iş başında yapacaklarını, haliyle sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını da karşılamış olacaklarını söyledi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Büyük vicdansızlık! Hamile kediyi Pitbull'un ağzına böyle attı

Büyük vicdansızlık! Hamile kediyi Pitbull'un ağzına böyle attı