22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem İlk kez 2013'te uygulanmaya başlandı! Mahkemelerin iş yükü azalıyor

İlk kez 2013'te uygulanmaya başlandı! Mahkemelerin iş yükü azalıyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'de ilk kez 2013'te uygulanmaya başlanan arabuluculuk uygulamasıyla 3 milyon 830 bin dosyada anlaşma sağlandığını belirterek, “11 yıl boyunca arabuluculukla çözüme kavuşturulan uyuşmazlıklar eğer arabuluculuk olmasaydı davaya intikal edecekti. Uygulama ile ortalama 689 mahkemenin iş yüküne tekabül eden uyuşmazlık, arabuluculuk ile sonuçlandı” dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İlk kez 2013'te uygulanmaya başlandı! Mahkemelerin iş yükü azalıyor
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun etkinliğine dair yazılı bir açıklama yaptı. Tunç, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemi sayesinde 96 bin 461 dosyada anlaşma sağlandığını vurgulayarak, "Kira davalarında arabulucuya başvuru sayısı 176 bin 769'u buldu. Bu başvurulardan 96 bin 461'i anlaşma ile sonuçlandı. Böylelikle 192 binden fazla vatandaşımızın kira uyuşmazlıklarını yargıya taşımadan çözüme kavuşturduk" dedi.

Mahkemelerin İş Yükü Azalıyor

Bakan Tunç, arabuluculuk uygulamasının mahkemelerin iş yükünü azalttığını belirtti. Aynı zamanda toplumsal uzlaşı kültürüne de katkı sağladığını ifade etti.

3 Milyon 830 Bin Dosya Anlaşma İle Sonuçlandı

Bakan Tunç, uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin detayları paylaşarak, "Arabuluculuk sistemi iş uyuşmazlıklarında 2018'den, ticari uyuşmazlıklarda 2019'dan, tüketici uyuşmazlıklarında ise 2020'den bu yana zorunlu olarak uygulanmaktadır. Bugüne kadar 5 milyon 956 bin 797 dosya sisteme girdi ve bunlardan 3 milyon 830 bin 372'si anlaşma ile sonuçlandı" şeklinde konuştu.

Arabuluculuk Dosyalarının Hızlı Çözümü

Bakan Tunç, arabuluculuk uygulamalarının hızlı sonuç verdiğini vurgulayarak, "İş uyuşmazlıklarında müzakeresi tamamlanan dosyaların yüzde 51'i anlaşmayla sonuçlandı ve ortalama 10 gün gibi kısa bir sürede çözüme ulaşıldı. Ticari uyuşmazlıklarda ise başarı oranı yüzde 41 olarak gerçekleşti ve dosyalar ortalama 20 gün içinde sonuçlandı. Tüketici uyuşmazlıklarında ise başarı oranı yüzde 38 olarak gerçekleşti" açıklamalarında bulundu.

Yüksek Anlaşma Oranıyla Başarılı Sonuçlar

İhtiyari arabuluculukta yüzde 97 anlaşma oranına ulaşıldığını belirten Bakan Tunç, kira uyuşmazlıklarında da yüzde 55 başarı sağlandığını dile getirdi. Müzakerelerin hızlı bir şekilde sonuçlandığını ve vatandaşların uzun süre mahkemelerde beklemek zorunda kalmadıklarını vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tarımda çığır açan çevre dostu bitki koruma ürünü geliştirildi!

Tarımda çığır açan çevre dostu bitki koruma ürünü geliştirildi!