HABER:MEHMET ARKAN
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde yereldeki afet risklerini en aza indirmek için yürütülen çalışmalar kapsamında pilot il seçilen Kütahya’da Afet Yönetimi Karar Destek Sistemi (AYDES) destekli "Bölgesel Saha ve Masabaşı Tatbikatı" başladı.
Kütahya Valisi Dr. Ömer TORAMAN, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK ve il protokol üyeleri tatbikat öncesi Kütahya Belediyesi Ata Spor Tesislerindeki konuşlanma alanında incelemelerde bulunup bilgiler aldı.
KISA MESAJ GÖNDERİLDİ
Bölgesel Saha ve Masabaşı Tatbikatı, ilgili kurum ve kuruluş müdürleri ile personele saat 10.00’da uyarı amaçlı kısa mesajların (SMS) gönderilmesiyle başladı.
Tatbikat senaryosu gereği Kütahya merkezli 5,6 büyüklüğündeki deprem üzerine Kütahya Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri Kütahya Valisi Dr. Ömer TORAMAN başkanlığında, Afet Yönetim Merkezi Çadırı’nda toplandı.
BEŞ AŞAMADAN MEYDANA GELİYOR
Bölgesel Saha ve Masabaşı Tatbikatı senaryosunun 5 aşamadan meydana geldiğini belirten İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Ali ARTUN; haberleşme süreci, İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri (İAADYM) ve hizmet grubu personelinin toplanma süreci, AFAD Başkanlığı ve Koordinasyon Kurulu karar alma ve müdahale süreci, yapılan müdahalelerin raporlanması ve tespit edilen ihtiyaçların üst makamlara bilgilendirilmesi konuları hakkında bilgiler verdi.
Senaryonun 5 aşamadan meydana geldiğini belirten Ahmet Ali ARTUN; Sıkıştırılmış, gerçek zamanlı, kapsamlı bir saha ve masabaşı tatbikatı. 2 gün sürecek olan tatbikatta geçireceğimiz süreç gerçek afet zamanındaki 15-20 günlük süreci ifade etmektedir, dedi.
HER KURUM VE KURULUŞ AFET DURUMUNDA NE YAPACAĞINI BİLMELİ
Afet planının kurum ve kişiler tarafından benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Vali Dr. Ömer TORAMAN; Afet planı dosyası, hizmet grupları ve destek kurumların üst yöneticilerinin masalarında bulunmalı. Afet olduktan sonra gerek bireysel gerek kurumsal gücümüzü seferber etsek dahi faydalı olamayabiliriz. Her kurum, kuruluş ve kişi olası bir afet durumunda ne yapacağı konusunda bilgi sahibi olmalı ve afet bilinci oluşmalı, dedi.
10 İLİN YETKİLİLERİ KATILDI
Kütahya Valiliği koordinesinde yürütülen ve 2 gün sürecek olan Bölgesel Saha ve Masabaşı Tatbikatında; Kütahya, Bursa, Afyonkarahisar, Balıkesir, Bilecik, Eskişehir, Manisa, Uşak, Çanakkale ve Yalova illerinden 334 personel, 33 ekip, 60 adet arama-kurtarma aracı ve 5 arama kurtarma köpeği yer aldı.
Koordinasyon toplantısına; Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Necati GÜNDÜZ, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK, AFAD Müdahale Daire Başkanı Abdülkadir TEZCAN, Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri ile 10 ilin yetkilileri katıldı.