22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm Sezonu açıldı

Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm Sezonu açıldı

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Ticaret Borsası tarafından düzenlenen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleştirilen Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü Sezonunun Açılışı ve Geleneksel İlk Çekirdeksiz Kuru Üzüm Töreni’ne katıldı.

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm Sezonu açıldı


HABER:MEHMET ARKAN

 Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Ticaret Borsası tarafından düzenlenen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleştirilen Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü Sezonunun Açılışı ve Geleneksel İlk Çekirdeksiz Kuru Üzüm Töreni’ne katıldı. Başkan Ergün törende Bakan Pakdemirli ile yaptığı görüşmesinde Manisa’nın yatırımına yönelik imar planlarının yer aldığı dosyayı Bakan Pakdemirli’ye takdim etti. Törende sezonun ilk kuru üzümü Bakan Pakdemirli tarafından 1000 TL’ye alındı.
Manisa Ticaret Borsası tarafından düzenlenen 2019-2020 Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü Sezonunun Açılışı ve Geleneksel İlk Çekirdeksiz Kuru Üzüm Töreni, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Manisa Ticaret Borsası Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen törene Bakan Pakdemirli’nin yanı sıra Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, AK Parti Manisa Milletvekilleri Tamer Akkal ve Semra Kaplan Kıvırcık, MAnsa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya ile belediye başkanları, bürokratlar ve kurum müdürleri katıldı. Toplantıda Ticaret Borsası’na ilk üzüm ise Manisalı çiftçi Murat Küçükoğlu tarafından getirildi.

BAŞKAN ERGÜN BAKAN PAKDEMİRLİ’YE DOSYA TAKDİM ETTİ

Başkan Ergün, konuşmalar öncesinde Bakan Pakdemirli ile yaptığı konuşmasında Manisa’nın imar, yatırım plan ve projelerinin içinde yer aldığı dosyayı Bakan Pakdemirli’ye takdim etti.

“MANİSA DÜNYA ÇAPINDA ÖNEM TAŞIYAN BİR BAĞCILIK ALANI”

Törende ilk açılış konuşmasını Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap yaptı. Özkasap, Manisa hakkında verdiği bilgilerin ardından, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün bir konuşma yaptı. Başkan Ergün, Manisa’da bağcılığın en yaygın olduğu bölgelerin başında Ege Bölgesi’nin geldiğini ifade ederken, üzümün en çok üretildiği ilin ise Manisa olduğunu söyledi. Başkan Ergün, “Türkiye, dünyanın en büyük çekirdeksiz kuru üzüm ihracatçısı, Manisa ise dünya çapında önem taşıyan bir bağcılık alanı. Türkiye dünyanın en önemli kuru üzüm üreticisi ve satıcısı. Türkiye geneli kuru meyve ve mamulleri ihracatında başı çekirdeksiz kuru üzüm çekiyor. Bu ürün grubunun lokomotifi ise Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü. Üretimin yüzde 90’dan fazlası, ihracatın ise yüzde 85’ten fazlası Manisa ve ilçelerinde gerçekleştirilmekte, bu milli gelir kaynağının alt yapısında Manisalı üreticilerimizin, tüccarlarımızın ve ihracatçı işletmelerimizin, borsamızın yoğun emek ve ortak çabaları var, tabi bu emek geçmişe dayanıyor. Üretim merkezi olan Manisa aynı zamanda ihracata yönelik işleme ve gıda sanayi merkezi olma potansiyeline de ulaşmıştır. Ben buradan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“BAĞ TAHMİN VE ERKEN UYARI SİSTEMİNİ KURDUK”

Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal alanda yaşayan ve geçimini çiftçilik ile sağlayan vatandaşlara yönelik destek sağlayacak projeleri uygulamaya devam ettiklerini belirten Başkan Ergün, “Bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar vermek, en uygun ilaçlama zamanını saptamak, üreticileri uyarmak ve böylece onları bu zararlıların mücadelesinde para, enerji ve zaman kaybından kurtarmak, ilaçların çevreye yaptığı zararı en aza indirmek amacıyla ilimizin ihtiyacı olan zirai don tehlikesi ile hastalık ve zararlılarının mücadele zamanlarının önceden tespit edilerek üreticilere duyurulması esasına dayanan Tahmin ve Erken Uyarı Çalışmalarında kullanılmak üzere Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak Tarım Orman İl Müdürlüğümüz ile işbirliği yaparak teknolojinin bağlarımızla buluşması ve modern teknolojiden Manisa’lı üreticilerimizin faydalanması için “Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi kurduk. 2015 yılında 311.000 TL maliyetle 14 adet elektronik iklim istasyonu-tahmin ve erken uyarı cihazını Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak aldık ve İstasyonların montajını tamamlayarak Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemlerini faaliyete geçirdik ve Tarım Orman İl Müdürlüğümüze teslim ettik” dedi.

“SULAMA TESİSLERİ İLE ÇİFTÇİLERE DESTEK OLDUK”

Başkan Ergün, kuraklık ve su sıkıntısı ile yakın zamanda karşı karşıya kalınacağının tahmin edildiğini hatırlatarak, “2014 yılından itibaren 13 adet Küçük Ölçekli Sulama Gölet’i yapılmıştır. Gölet yapımı tamamlanan mahallelerde müteakiben damla sulama sistemi kurulması projesi uygulamaya alınmakta ve gölette tutulan su kapalı sistemde yani borularla tarlaya kadar iletilerek toprakla buluşturulmaktadır. 25 kırsal Mahallemizde yaklaşık 5000 Dekar arazi de Büyükşehir Belediyesinin tarımsal sulama tesisleri ile sulu tarıma geçilmiştir. Proje sahasında bulunan 1200 çiftçi ailesinin sulu tarıma geçmesi ile ürün deseni değişimi ve verim artışına paralel gelir düzeylerinin artırılması sağlanmıştır. Sulama Projeleri yeterli su kaynağı olan tüm mahallelere yıllık bütçe ve iş programı dahilinde uygulanmaya devam edilecektir. Kapalı sistem kurulan tesislerde her parsel başına kadar sulama suyu borular ile getirilmektedir. Sulama tesisleri istekli sulama kooperatiflerine kiralanmak veya bizzat Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmek suretiyle çiftçilerimize uygun fiyatlı sulama suyu temin edilmektedir. Bunun yanında 122 adet yeni hayvan içme suyu göleti yapılmıştır” diye konuştu.

“2016 YILINDA SERACILIK PROJESİNE BAŞLADIK”

2016 yılında örtü altı yetiştiriciliği projesine başladıklarına dikkat çeken Başkan Ergün, “Toplam 220 adet seranın anahtar teslim montajı tamamlanarak hak sahibi üreticilerimize teslim edilmiştir. Çiftçilerimizin modern bir seraya sahip olabilmeleri için; proje tutarının % 75’i Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı katkısı % 25’i faydalanıcılar tarafından öz kaynak olarak karşılanmıştır. Kurulacak sera bedelinin Büyükşehir Belediye Başkanlığınca sağlanacak olan katkı tutarı geri ödemesiz, hibe olarak verilmiştir” dedi.

“MEYVECİLİĞİ GELİŞTİRME PROJESİNDE 250 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU”

Başkan Ergün, Büyükşehir Belediyesi’nin bir diğer projesi olan meyveciliği geliştirme projesinde bugüne kadar toplamda 250 bin meyve fidanının toprakla buluştuğunu belirterek, “Meyveciliği Geliştirme Projesi ile 17 ilçemizde belirlenen mahallelerde ceviz, zeytin, badem, hünnap gibi meyve türleri ile kapama bahçeler ve meyvecilik plantasyonları oluşturulması amaçlanmıştır. Proje kapsamında 182 bin 614 adet zeytin fidanı, 38 bin 133 adet ceviz fidanı, 22 bin 100 adet badem, 7 bin 500 adet Hünnap fidanı olmak üzere toplam 250 bin 347 adet fidan üreticilerimize teslim edilmiş ve toprakla buluşturulmuş olup fidan bedelinin % 75’i çiftçilerimize hibe olarak verilmiştir. Üreticilerimize fidan, sera, agril örtü, ana arı, ürün kasası, zirai don, hastalık ve zararlılara karşı erken uyarı sistemi, küçük ölçekli sulama göletleri, Damla sulama sitemleri ve Hayvan İçme suyu göletlerine bu güne kadar toplamda 9,5 milyon TL yatırım yapılmıştır. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Manisalı üreticilerimizi, çiftçilerimizi kalkındırma gayreti içinde olacağız” diye konuştu.

BAKAN PAKDEMİRLİ REKOLTE VE KİLOGRAM FİYATINI AÇIKLADI

Geçmiş yıllardaki kuru üzüm rekoltesi ve fiyatları hatırlatarak sözlerine devam eden Bakan Pakdemirli,"2017 yılında kuru üzüm üretici fiyatları aşağı yukarı 4-5 liraydı ve hükümetimiz şöyle bir açıklama yaptı: ‘4 liranın altında olursa TMO müdahale eder’ ve gerçekten de TMO müdahale etti. 4 liranın üzerine fiyatlar çıktı. O dönemde bende bir üretici olarak sezonun başında satış yaptığımız için biraz zarar etmiştik. 2018 yılında rekolte düşüktü. Üretici fiyatları 8 ile 10 lira arasında seyretti. 2018 yılında kuru ve yaş ihracatımız 611 milyon dolar. Fındıktan sonra Türkiye’nin en çok gelir getiren kalemi. Kabaca 18 milyar dolar ihracatımız var. Bunun yüzde 3.45’ini oluşturuyor. Türkiye genelinde 2019 yılında 4.2 milyon ton yaş üzüm bekleniyor ama bunun içerisinde çekirdekli ve diğer üzüm türleri de bulunuyor. Kuru üzüm rekoltesini de 300 bin tonun üzerinde olması bekleniyor” şeklinde konuştu. Önümüzdeki aylarda son bahar ve tatil sezonun bitmesiyle birlikte bir Tarım Şurası düzenleyeceklerini ve üreticileri dinleyeceklerini belirten Bakan Pakdemirli, danışmanlık firmalarına ihtiyaçlarının olmadığını, köydeki Mehmet Amca ve Ayşe Teyze’yi dinledikleri takdirde tarım ile ilgili en doğruları yapacaklarını söyledi.

BAKAN PAKDEMİRLİ AÇIK ATTIRMADA SON RAKAMI BELİRLEDİ

Konuşmaların ardından ilk kuru üzüm satışı açık artırma usulüyle gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, açık arttırmanın son rakamı olarak üzümün kilogramını bin lira belirlerken, Manisa Ticaret Borsası, üretici Murat Küçükoğlu’nun 31 kilogram üzümünü satın aldı. Ayrıca borsaya ilk üzümü getiren Şehzadeler ilçesi Şehitler Mahallesi üreticilerinden Murat Küçükoğlu’nun ürünleri salonda sergilendi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ekuban Yunanistan’da ‘Fırtına’ çıkardı!

Ekuban Yunanistan’da ‘Fırtına’ çıkardı!