20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem MHP'li Açıkel: Pandemide bile durmadılar, ihracatı artırdılar

MHP'li Açıkel: Pandemide bile durmadılar, ihracatı artırdılar

Yozgat Sarıkayalı kadın üreticiler pandemi dönemini fırsata çevirmeyi başardı. Yozgat Sarıkaya Belediyesi’nin girişimiyle Dünyaya ihraç edilmeye başlayan “Kelikler”e her geçen gün ilgi artıyor. Kadınların pandemi döneminde bile durmadan çalıştığını söyleyen Açıkel, “Artık hanımefendiler sayesinde kelik adı Yozgat Sarıkaya ile anılmaya başladı” dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP'li Açıkel: Pandemide bile durmadılar, ihracatı artırdılar

Türkgün’ün sorularını yanıtlayan Yozgat Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, projenin çıkış noktasının “kadın istihdamı” olduğunu söyledi. Başkan Açıkel, “Projeyi hayata geçirmeye karar verdikten sonra lisans anlaşmamızı yaptık. Ardından 60 hanımefendiye özel kurs düzenleyip geleneksel kelik yapımı konusunda ustalaşmalarını sağladık. Sonra işi dış ticarete dökerek ev hanımlarına ek gelir kaynağı sağlamayı hedefledik” dedi. Açıkel ardından uluslararası çapta bir çalışmaya başladıklarını belirterek önce ABD’de ortak ile anlaşma yapıldığını ve ardından da Macaristan’da bir depo kurulduğunu anlattı. 

MİLLİ TAKIM KELİK GİYİYOR 
Sarıkaya Belediyesi’nin projesinin ilk günden itibaren kadınlar tarafından büyük ilgi gördüğünü de anlatan Açıkel, Kelik markasının sahibi Canis Döşemeci Hanımefendi tarafından verilen 2 aylık kursa 60’a yakın kadın kursiyer katıldı, kurs sonunda 40 hanımefendiyle seri üretime başladık. İlk etapta kendi yerimizde üretimlerine devam ettiler. Keliklerimizi tanıtmak için Türkiye Voleybol Federasyonuna ulaşarak kadın milli voleybol takımımıza da hediye ettik” dedi. 
Özellikle kış döneminde keliklere ilginin son derece arttığını belirten Açıkel, gördükleri ilgiden dolayı mutlu olduklarını söyledi ve son derece olumlu dönüşler aldıklarını belirtti. 

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİLER
“Anadolu'da zaten yerleşmiş bir patik ve çarık kültürü vardı. Biz de kelik markasıyla bu patik ve çarık karışımı ürünün modernleşmiş halini tasarlattık. Belediyemiz bünyesinde açılan kurslarla kelik üretiminin nasıl yapılacağına dair kadınlara kurs verdik. Kurs sonunda ciddi manada seri üretime başladık. Kadınlar hem burada hem de pandemi nedeniyle evlerinde üretim yapıyorlar.”



Kadınların pandemi döneminde bile durmadan çalıştığını söyleyen Açıkel, “Artık hanımefendiler sayesinde kelik adı Yozgat Sarıkaya ile anılmaya başladı” dedi. Hedeflerinin ihracatı artırmak ve çok daha fazla ülkeye ulaşmak olduğunu belirten Açıkel, “Kadınlarımız çok azimli, çok güzel işler ortaya koyuyorlar. İnşallah onların sayesinde bunda da başarılı olacağız” diye konuştu.

KENDİR, JÜT İP, KEÇİ DERİSİ
Yozgat Sarıkaya bölgesinde evlerde giyilen yün patikler modern hale getirilerek ‘Kelik’ adını aldı. Ürünün tabanının sağlam olması için kendir, jüt ipi ve keçi derisi kullanılıyor. Birçok rengi bulunan kelikler çocuklar, kadınlar ve erkekler için farklı renklerde üretiliyor. Meşhur kelikler Yozgat Sarıkayalı kadınlar tarafından tamamen el emeği göz nuru olarak üretiliyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
RTÜK'ten Spotify açıklaması

RTÜK'ten Spotify açıklaması