21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem MHP olarak gelişmeleri Ankara merkezli ve Türkçe bakış açısı ile değerlendiriyoruz

MHP olarak gelişmeleri Ankara merkezli ve Türkçe bakış açısı ile değerlendiriyoruz

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi ve Sayıştay Raporları hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşma yaptı.

11 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP olarak gelişmeleri Ankara merkezli ve Türkçe bakış açısı ile değerlendiriyoruz

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu'nun konuşması şöyle;

"Bütçe şüphesiz uygulanan ekonomik, mali ve sosyal politikaların önemli bir aracıdır.

Bütçenin gelir ve gider tahminleri yapılırken 2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programda çerçevesi çizilen hedeflerle uyumlu olarak 2022 yılında; Gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 5 büyümesi, İşsizlik oranının yüzde 12, Enflasyon oranının yüzde 9,8, İhracatın 230,9 milyar dolar, ithalatın 282,7 milyar dolar olması öngörülmüştür. 

Cari işlemler dengesinin gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 2,2 ve yüzde 1,5 olarak açık vermesi tahmin edilmiştir. 

Bütçe giderlerinin bir önceki yıl Bütçe Kanunu'na göre yüzde 30,1 artışla 1 trilyon 750,9 milyar TL’ye çıkması ve gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 22,2 olması planlanmıştır.

Bütçe gelirlerinin ise 2021 yılı gerçekleşme tahminine göre yüzde 15,4 artışla 1 trilyon 472,6 milyar lira, vergi gelirlerinin yüzde 18,9 artışla 1 trilyon 258,3 milyar lira, vergi dışı gelirlerin 214,3 milyar liraya ulaşacağı tahmini yapılmıştır.

2022 yılı bütçesinin ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyütme, ihracatı önceleyen yatırımlara önem verme, gelir dağılımı adaletini gözetme, bütçe açığı hedefine mali disiplinden taviz vermeden ulaşma, yeşil dönüşüm hareketine hız verme ve millî teknoloji hamlesi çerçevesinde yenilikçiliği yaygınlaştırma hedeflerini desteklediği belirtilmektedir. 

Bütçelerde, toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kaynakların tahsisinde öncelikler, bütçenin vizyonu ve kalkınma hedefleri ile yakından ilişkilidir.

Bütçenin gelir dağılımı adaletini sağlamaya katkı sunması, istihdamı ve üretimi desteklemesi, adaletten güvenliğe, eğitimden sağlığa temel kamu hizmetlerinin nitelikli sunumuna ve erişilebilirliğine imkân sağlaması bütçenin temel ilkelerindendir.

Bu ilkelerin 2022 bütçesinin kaynak tahsisinde öncelikleri belirleyen unsurlar olduğu, plan hedefleri çerçevesinde sanayi, sağlık, eğitim, ulaştırma, Ar-Ge ve tarım gibi sektörlere, ayrıca sosyal destek ödemelerine öncelik verildiği görülmektedir.

Yatırım bütçesinin sektörlerin yenilikçi ve rekabetçi yapısını güçlendiren, istihdamı arttıran ve vatandaşın yaşam kalitesine öncelik veren projeler üzerine oluşturulduğu anlaşılmaktadır.

Bu doğrultuda:

Bütçede yatırım harcamaları için toplam 147,6 milyar lira kaynak ayrılmıştır.

Tarıma ayrılan kaynak yüzde 35,8 oranında artırılarak 42,4 milyar liradan 57,6 milyar liraya yükseltilmiş, tarımsal destek programları için 25,8 milyar, tarım sektörü yatırım ödenekleri için 16,3 milyar, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT’lerin finansmanı ve ihracat destekleri için 15,5 milyar lira kaynak ayrılmıştır. 

Tarımsal sulama yatırımı ödeneği de bir önceki yıla göre yüzde 39 artışla 12,5 milyar liraya çıkarılmıştır. 

2022 bütçesinin yüzde 15,6’sı eğitime ayrılmıştır. Eğitim bütçesi, yükseköğretim de dâhil edildiğinde yüzde 29,4 artışla 273,5 milyar liraya yükseltilmiştir.

Sağlığa ayrılan kaynak yüzde 47,3 oranında artırılarak 122,6 milyar liraya çıkarılmıştır. 

Savunma ve güvenlik birimleri için ayrılan kaynak artırılarak yüzde 29,6 artırılarak GSYİH’nın yüzde 2,3’ü olan 181 milyar lira olarak planlanmıştır. 

Sosyal yardım harcamalarına ayrılan kaynak da bir önceki yıla göre yüzde 28 artırılarak bütçenin yüzde 6’sını oluşturan 104,2 milyar liraya yükseltilmiştir.

Bu rakamlar eğitime, sağlığa, tarıma, güvenliğe ve sosyal desteğe verilen önemi göstermektedir.

Saygıdeğer Komisyon üyeleri, 

Etrafımızda önemli olayların yaşandığı süreçte Türkiye, terörle mücadeleyle birlikte karmaşık bölgesel gelişmelere ve özellikle Covid-19 salgınının ekonomiye ve vatandaşlarımız üzerine olan olumsuz etkisini azaltmaya odaklanmıştır.

Bu kapsamda Türkiye, güçlü sağlık ve sosyal güvenlik alt yapısı sayesinde hiçbir vatandaşını hastane kapılarında bekletmemiştir. 

Eş zamanlı olarak da ekonomik gelişmelerden olumsuz etkilenmemesi için esnaf, çiftçi, sanayici, çalışan ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın sıkıntılarını gidermek amacıyla, önemli destek tedbirlerini süratle devreye koymuştur.

Covid-19 ile mücadeleyle geçen 2020 yılında %1,8 büyüyerek diğer ülkelerden olumlu ayrışan Türkiye, 2021 yılı ilk çeyreğinde %7,2, ikinci çeyreğinde ise %21,7 büyüme kaydederek (OECD) ülkeleri arasında Birleşik Krallık’ın ardından ikinci sırada yer almıştır. 

Büyüme rakamlarının büyük çoğunluğu dengeli ve sağlıklı bir büyümenin göstergesi olan net dış talep ve yatırımlardan gelmiştir. 

Ayrıca 2021 yılı ikinci çeyreğinde ulaşılan büyüme rakamı 1999’dan bu yana elde edilen en yüksek büyüme rakamı olmuştur. 

Tüm bunlar Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın güçlü bir şekilde sürdüğüne işaret etmektedir.

Kısa vadeli dalgalanmalara rağmen ekonomik göstergeler, Türkiye’nin çekici bir ülke olmaya devam ettiğini göstermektedir. 

2000’li yıllara gelirken dünya ihracatından sadece %0,43’lük pay alan Türkiye, salgınının dünya ekonomisindeki olumsuz etkilerine rağmen dünya ihracatından aldığı payı 2021 yılı ikinci çeyrek istatistiklerine göre tarihinde ilk defa %1 seviyesinin üzerine yükseltmiştir. 

2021 Ocak ayında 85 milyar dolar seviyesinde olan rezervlerimiz, onuncu ayın ilk yarısında 125 milyar dolar seviyelerine kadar yükselmiştir. Sene sonunda ise rezervlerin, 2013 yılındaki 134 milyar dolar zirvesine yaklaşarak 130 milyar dolar seviyelerine çıkacağı öngörülmektedir. 

Eylül ayında imalat satın alma yöneticileri endeksi PMI 52,5’olmuş ve son dört aydır eşik değerin üzerinde seyrederek sektörde büyümenin devam ettiğine işaret etmiştir.

Ekonomik aktivitedeki canlanma ile beraber işgücü piyasası da olumlu bir görünüm sergilemektedir. 

Bununla birlikte gıda ve temel mal fiyatlarındaki artışların yanı sıra küresel emtia fiyatlarındaki yüksek seyir 2021 yılında enflasyonist baskıları artırmıştır. 

Gelişmekte olan ülkelerde, demir, bakır, petrol, gaz vb. ara malların emtia sepeti içindeki oranının ve ağırlığının daha fazla olması, Dünyada bu mal fiyatlarında yaşanan yükselmenin gelişmekte olan ülkelerdeki enflasyonu daha fazla etkilemesine yol açmaktadır. 

Ülkemizdeki enflasyon baskısını da bu kapsamda değerlendirmek gerekmektedir.

Sürdürülebilir büyüme için zaruri olan fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilmiş olan Fiyat İstikrarı Komitesi bu kapsamda önemli bir işlev görecektir. 

Cari denge Temmuz’da 683 milyon dolar açık vermiş, 12 aylık cari açık gerileme eğilimini sürdürerek Temmuz’da 27,8 milyar dolar ile son bir yılın en düşük düzeyine inmiştir. 

AB tanımlı borç stokunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı 2021 yılı ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 38,4 seviyesine gerilemiştir. 

Kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranı da 2021 yılı ilk çeyreğinde Türkiye için yüzde 40,3 iken, gelişmekte olan ülkeler ortalaması yüzde 65,2 gibi yüksek bir düzeydedir. 

Bununla beraber salgının etkilerinin artarak devam etmesi nedeniyle 2021 yılında öngörülenin üzerinde harcama ihtiyacı ortaya çıkmıştır. 

Salgınla mücadeleye yönelik destek ve harcamalar ile enflasyon gerçekleşmesine bağlı ilave maliyetler ve eşel-mobil uygulaması kapsamındaki gelir kayıplarının 2022 yılında da bütçe açığı üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturması beklenmektedir.

Salgının ekonomik etkilerinin azaltılması amacıyla Covid-19 ile mücadele kapsamında uygulanan doğrudan ve dolaylı tedbirlerin ekonomik büyüklüğü Ağustos 2021 itibarıyla 705,5 milyar TL’ye, GSYH’nin yüzde 10,6’sına ulaşmıştır. 

Bu süreçte dünya çapında yatırımlara da imza atmış olan Türkiye, 2019 yılını kapsayan İnsani Gelişme Endeksinde, “çok yüksek insani gelişim” kategorisine girmiştir. 

Bu olumlu gelişmelerin yanında ayrıca, İş Yapma Kolaylığı Endeksi 2020 Yılı Raporu’na göre 190 ülke arasında on sıra yükselerek en kolay iş yapılan 33. ülke olmuştur. 

Devletlerin inovasyon performansını ölçen ve 132 ülke arasında belirlenen küresel inovasyon endeksinde Türkiye, 2021 yılında on basamak yükselerek 41’inci sıraya, bugüne kadarki en yüksek değere ulaşmıştır.

Ülkelerin verimlilik düzeyini belirleyen “kurumlar, politikalar ve faktörler kümesi” olarak tanımlanan bu göstergelerdeki iyileşmeler, istikrarlı ilerlemeyi ifade etmektedir.

Türkiye, maruz kaldığı siyasi ve ekonomik saldırılara rağmen Cumhurbaşkanlığı Hükûmet sisteminin sağladığı etkin icra sayesinde birçok yıpratıcı operasyonlara karşı koyabilmiştir. 

Bu dönemde kamu harcamalarına kaynak sağlamak olarak tanımlanan mali alan yaratma konusunda başarılı olunmuştur.

Ekonomik gelişmelerin olumlu seyir izlemesi kuşkusuz öncelikli olarak ülkedeki demokratik siyasi istikrarın sürdürülebilir olmasına bağlıdır. 

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle demokrasimiz güçlenmiş, cumhur ile cumhuriyet kucaklaşmış ve Türkiye'nin önü açılmıştır. 

15 Temmuz hain darbe girişimi ve terör saldırılarıyla birlikte ekonomik kuşatmaya da maruz kalan Türkiye’nin kur ve faiz üzerinden ekonomisi ve siyaseti yönlendirilmek istenmiştir. 

Ülkemiz son yıllarda Gezi ve 6-8 Ekim olaylarına, hendek teröründen pek çok darbe teşebbüsüne alenen maruz kalmıştır. 

Bir yandan da ekonomik ve sosyal sorunların tahrik edilmesi suretiyle, sosyal çözülme ve ardından sokağı adres gösteren iş birlikçilerin harekete geçirilmesi ile sokakların karıştırılması hesaplanmıştır. 

Yakın coğrafyamızda cereyan etmekte olan çatışmaların yol açtığı göç ve diğer sorunlar da en çok ülkemizi etkilemiştir.

Çok şükür Türkiye, bu kaotik ortamda bir huzur ve güven adasıdır. 

Bu sıkıntılı gelişmelere rağmen, Güney sınırlarımız boyunca oluşturulmak istenen terör devleti yapılanması önlenmiş, terörle mücadelede destan yazılmış, bölücü terör bitme noktasına gelmiştir.

Libya ve Doğu Akdeniz’deki oyunlar bozulmuş, KKTC ve Türkiye’nin egemenlik haklarından taviz verilmeyeceği dünyaya kabul ettirilmiştir.

Milli davamız Kıbrıs’ta eşit ve egemen iki devlet kararlılığımız tüm dünyaya ilan edilmiş, 46 yıl sonra kapalı Maraş açılmıştır. 

Yaklaşık 30 yıldan beri işgal altında bulunan Türk yurdu Karabağ, Ermenistan’ın işgalinden kurtarılmıştır.

Ayasofya-i Kebir Cami-i 86 yıl sonra ibadete açılmıştır.

Covid-19 salgınıyla Dünyanın gıpta ettiği bir mücadele yürütülmüştür.

Her biri tarihi dönüm noktası olan bu gelişmeler Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin sunduğu imkan ve Cumhur İttifakının sağladığı istikrar ve kararlılıkla başarılmıştır.

Bu nedenle Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durum değerlendirilirken son yıllarda yaşanan iç ve dış gelişmelerin ekonomik ve sosyal maliyetinin de dikkate alınması, Türkiye ekonomisini etkileyen olağandışı gelişmelerin hesaba katılması suretiyle yapılması, anlamlı ve hakkaniyete uygun olacaktır.

Sayın Milletvekilleri,

Milliyetçi Hareket Partisi olarak gelişmeleri Ankara merkezli ve Türkçe bakış açısı ile değerlendiriyoruz. 

Önceliğimiz toplumsal meseleler ve onların çözümüdür. 

Bu çerçevede ülkemizin terör belasından tamamen kurtulmasını istiyoruz.

İşsizimizin, çiftçimizin, çalışanlarımızın, esnaf ve sanayicimizin beklentilerinin karşılanmasıdır.

Yaşadığımız sıkıntılı süreçte Devletimiz şüphesiz her vatandaşımıza müşfik elini uzatmış, birçok destek ve yardım tedbiri uygulamıştır.

Bununla birlikte önümüzdeki dönemde ekonomide yaşanacak güçlü toparlanmayla birlikte vatandaşlarımızın ertelenen bazı taleplerin de karşılanması gerekmektedir.

Bu kapsamda öncelikle dar gelirli vatandaşlarımızın beklentilerinin karşılanması önemli olacaktır.

Esnafımızın rekabet gücü korunacak şekilde faaliyetleri desteklenmelidir.

Çiftçimizi daha fazla desteklemek amacıyla girdi maliyetleri azaltılmalı, gübre, ilaç, su, tohum, elektrik ve mazottan alınan vergiler azaltılmalıdır.

Asgari ücretten vergi alınmamalı, ücretlilerin asgari ücret kadar geliri de vergi dışı olmalıdır.

Herkesin gelirine göre vergilendirildiği adil bir vergi sistemini öngören vergi reformu hayata geçirilmelidir.

Yatırımı özendirmek ve sanayicimizi desteklemek üzere teşvik sistemi; basitleştirilmeli ve etki gücü artırılacak şekilde düzenlenmelidir.

Düşük faizli uzun vadeli kredi imkanı etkinleştirilmelidir.

Şehit ve gazi yakınlarına ilave istihdam imkanı getirilmeli, terörle mücadelede yaralanıp gazi sayılmayanların mağduriyetleri giderilmelidir.

Kamu çalışanlarının hukuki ve mali statüsü bütüncül şekilde ele alınmalı, bu kapsamda çalışanlarımızın ve emeklilerimizin ek gösterge beklentileri karşılanmalıdır.

Değerli Komisyon üyeleri, 

2020 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi ve Sayıştay raporlarına da değinmek istiyorum. 

Sayıştay tarafından yürütülen 2020 yılı denetimleri neticesinde, Genel Uygunluk Bildirimi, Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu, Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu, Mali İstatistikleri Değerlendirme Raporu ve kamu idarelerine ilişkin 194 adet Sayıştay denetim raporu TBMM’ye sunulmuştur.

Sayıştay, değerlendirmeye tabi tutulan idarelerin faaliyet raporlarında yer alan bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin bilgilerin, bütçe hedef ve gerçekleşmeleri arasında meydana gelen sapmaların nedenlerinin açıklanması dışında, büyük ölçüde mevzuata uygun şekilde raporlandığını ifade etmiştir.

2020 yılında yürütülen düzenlilik ve performans denetimleri kapsamında kamu idarelerinde toplam 2.243 mali rapor ve tabloları etkileyen hataları, 3.332'si mevzuata uygunluğa ilişkin hataları, 307'si de mali kontrol ve iç kontrol sistemine ilişkin olmak üzere toplam 5,882 adet bulgu tespit edilmiştir. 

En fazla bulgu tespiti ise 2019 yılında olduğu gibi 3.427 adetle mahallî idarelere ilişkin olmuştur.

Ayrıca, Sayıştay tarafından bazı kamu idarelerinin 5018 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesi gereğince öngörülen yasal süreler içerisinde ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak hazırlanması gereken performans programlarını hazırlamadıkları veya kamuoyuna açıklamadıkları tespiti yapılmıştır. 

Sonuç olarak Sayıştay incelemelerinin ciddi bir şekilde yapılmış olduğunu, bunu, kamu menfaatlerinin korunması ve idarenin denetim yoluyla geliştirilmesi bakımından önemli gördüğümüzü ifade etmek istiyorum. 

Bununla birlikte Sayıştay ile kurumlar arasında daha güçlü bir iletişim tesis edilmesine, her yıl tekrar eden tespitlerin eğitim, bilgilendirme ve benzeri yollarla aşılarak denetimin etkinliğinin kamusal faaliyetlerin ise verimliliğinin sağlanmasına ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır.

Bu düşüncelerle 2022 yılı merkezi yönetim bütçesinin ülkemize, milletimize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyor, sizlere saygılar sunuyorum."

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz'ın yeni oyuncuları kimler? EDHO yeni bölüm bu akşam var mı?

Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz'ın yeni oyuncuları kimler? EDHO yeni bölüm bu akşam var mı?